Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wentylator cichutko skrzypi

Featured Replies

Napisano

mam pytanko ostatnio jak jadę i mam włączony nawiew na 1 słychać leciutkie skrzypienie pewnie coś trzeba nasmarować tylko co i jak sie do tego dostać aby nie pourywać czegoś. hmm.gif

Napisano

> mam pytanko ostatnio jak jadę i mam włączony nawiew na 1 słychać

> leciutkie skrzypienie pewnie coś trzeba nasmarować tylko co i

> jak sie do tego dostać aby nie pourywać czegoś.

mam to samo...

odkad mam lepsze audio to nie slychac skrzypienia...

drive.gif

Napisano

> mam pytanko ostatnio jak jadę i mam włączony nawiew na 1 słychać

> leciutkie skrzypienie pewnie coś trzeba nasmarować tylko co i

> jak sie do tego dostać aby nie pourywać czegoś.

Dostac się od podszybia, albo od schowka. Naoliwić oś wiatraka palacz.gif

Napisano

Moj dostal to samo. Jest cos na smietniku na ten temat?

Napisano

> Dostac się od podszybia, albo od schowka. Naoliwić oś wiatraka

wentylator nawiewu mozna łatwo wyciagnac. Jest pod deska od strony pasażera. Jak sie schylisz to go zobaczysz. Wystarczy odkrecic jedna śróbke i odpiac kostke i przekrecic obudowe i całoć ładnie wychodzi. Wtedy WD-40 albo inny tego typu specyfik i bedzie cisza biglaugh.gif

Napisano

> wentylator nawiewu mozna łatwo wyciagnac. Jest pod deska od strony

> pasażera. Jak sie schylisz to go zobaczysz. Wystarczy odkrecic

> jedna śróbke i odpiac kostke i przekrecic obudowe i całoć ładnie

> wychodzi. Wtedy WD-40 albo inny tego typu specyfik i bedzie

> cisza

no mi nie musisz tego mówić zlosnik.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> mam pytanko ostatnio jak jadę i mam włączony nawiew na 1 słychać leciutkie skrzypienie pewnie coś trzeba nasmarować tylko co i jak sie do tego dostać aby nie pourywać czegoś.

Właśnie skorzystałem z tego wątku i zlikwidowałem "świerszcza", którego mechanicy w serwisie 2 razy próbowali zatłuc za pomoca WD-40.

Pomagało tylko na kilka godzin - potem skubany "świerszcz" budził się i grał sobie na 1 i 2 biegu (na wyższych nie było go słychać).

Wyciągnęłem wentylator (zgodnie z opisem), ale nie próbowałem ułatwiać sobie życia wzorem mechaników.

Zdjąłem plastikową obudowę - trzeba wcisnąć np. płaskim śrubokrętem 3 gumowe wypustki na obwodzie (rozmieszczone co 120 stopni) i uzyskałem częściowy dostęp do głównego łożyska (dolnego).

Za pomocą WD-40 i szmatki wyczyściłem dokładnie okolice łożyska - nie było tu czyszczone chyba od nowości.

Kroplomierzem zadałem w okolice łożyska olej maszynowy lekki.

To samo zrobiłem z drugim łożyskiem, chociaż za "świerszcza" odpowiedzialne było dolne łozysko.

Przy okazji przeczyściłem z pyłu okolice szczotek.

Montaż w kolejności odwrotnej.

"Świerszcz" nie żyje już od kilku dni i mam nadzieję, że szybko nie zmartwychwstanie. smile.gif

Napisano

Ja bym polecił po takim demontażu nasmarować olejem ale jakimś bardziej gęstym, tylko musi sobie cobrze wniknąć w szczeliny i jest spokój, u mnie od zeszłej jesiei ani razu nie zapiskał.

Co do WD-40 to tylko nasiliło mi objawy, przed zastosowanie popiskiwało na 1 i 2 biegu jak jechałem pod górę, po zaaplikowaniu WD-40 piszczało cały czas.

Napisano

WD-40 to nie jest wyjście.. Proponował bym bardziej smar do łożysk albo przynajmniej smar teflonowy biały.. taki jak np do prowadnic foteli.. doskonale przylega..

Na marginesie to muszę dobrać się do mojego świerszczyka;)

Napisano

> WD-40 to nie jest wyjście.. Proponował bym bardziej smar do łożysk albo przynajmniej smar teflonowy biały. taki jak np do prowadnic foteli.. doskonale przylega..

Dokładnie tak było - leniwi (a może cwani) mechanicy w serwisie psikali WD-40 i pomagało na kilka godzin.

Smar do łożysk byłby najlepszy, ale aby go zastosować trzeba zdemontować osłonę obsady łożyska, a obawiałem się tego robić bez odpowiednich narzędzi. Dlatego zastosowałem olej maszynowy lekki.

Lepszy byłby gęsty olej, jak napisał neobe , ale olej lekki lepiej wnika.

Na razie jest bezproblemowo smile.gif

Napisano

Hm. Dziś zabrałem się do mojego świerszcza.. Po rozebraniu wszystkiego okazało się że syf niemiłosierny.. Przeczyściłem wszystko przesmarowałem ale niestety.. Nic nie pomogło.. Po złożeniu i podłączeniu nadal słychać terkotanie.. Kiedy kręcę ręką wirnikiem nic nie słychać.. A jak podłączę wyjęty na 1 biegu to terkot jak cholera! Ogłupiałem.. Pomyślałem sobie o wyważeniu łopatek.. Czy to mozliwe ze odpadł odważnik i terkot powoduje przepływające powietrze? U mnie jest efekt jak kiedyś w kole fortuny.. takie tryt tryt tryt... miękkie pykanie..

Napisano

> Hm. Dziś zabrałem się do mojego świerszcza.. Po rozebraniu

> wszystkiego okazało się że syf niemiłosierny.. Przeczyściłem

> wszystko przesmarowałem ale niestety.. Nic nie pomogło.. Po

> złożeniu i podłączeniu nadal słychać terkotanie.. Kiedy kręcę

> ręką wirnikiem nic nie słychać.. A jak podłączę wyjęty na 1

> biegu to terkot jak cholera! Ogłupiałem.. Pomyślałem sobie o

> wyważeniu łopatek.. Czy to mozliwe ze odpadł odważnik i terkot

> powoduje przepływające powietrze? U mnie jest efekt jak kiedyś w

> kole fortuny.. takie tryt tryt tryt... miękkie pykanie..

ale brecha hehe.gifzakrecony.gifhahaha.gif u mnie też coś po cichu zaczyna terkotać hahaha.gif więc 1 biegu nie użwam zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.