Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Półsyntetyk na syntetyk???

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mam takie pytanko odnośnie wymiany oleju. Chciałem sobie wymienic olej w ASO we Wrocławiu ale krzykneli cene około 250pln icon_eek.gif więc postatnowiłem samemu sobie kupić filtr i olej i wymienić w jakimś warsztacie za 15 pln. W sumie mi wyjdzie taniej i zawsze na jakieś 20.GIF zostanie smile.gif

Znalazłem pod maską nalepke,że olej był wymienianiy jakieś 9tys temu i jest zaznaczone że jest wlany półsyntetyk co mnie zaskoczyło.

I chciałbym się dowiedzieć czy moge zmienić olej na syntetyk czy musze pozostać już do końca mojej przygody ze stilo na półsyntetyku??? Dziekuje za wszelkie informacje. Pozdrawiam

Napisano

Jest zasada ze olej wymienia sie na takiej samej klasy ewentualnie gorszy ok.gifczyli jezeli miales polsyntetyk to radzilbym zalac tez polsyntetykiem ok.gifpelny syntetyk moze wyczyscic ci silnik i zaczna sie problemy z wyciekiem oleju!

A jeszcze jedno pytanko jaki ma przebieg twoj stilowoz 20.GIF

Napisano

Nie możesz wymienic na syntetyk! Jesli miałeś półsyntetyk to, tak jak pisał MarCo, albo półsyntetyk albo minerlany!

Napisano

> gorszy czyli jezeli miales polsyntetyk to radzilbym zalac tez

> polsyntetykiem pelny syntetyk moze wyczyscic ci silnik i zaczna

> sie problemy z wyciekiem oleju!

Nie wiem, skąd się biorą takie przesądy hmm.gifzlosnik.gif

Jeśli olej syntetyczny będzie w stanie cokolwiek wypłukać, to będzie to co najwyżej nagar tudzież inne osady w układzie smarowania. Co by tu się miało "rozszczelnić"? Silnik "uszczelniony" nagarem to kompletny złom z definicji biglaugh.gif

Problem może być innego rodzaju - jeśli silnik jest "brudny", to ewentualne wypłukanie tych zanieczyszczeń może się skończyć przytkaniem którejś z magistrali olejowych.

Ogólnie to dużo zależy od aktualnego stanu silnika - jeśli po zdjęciu pokrywy zaworów nie widać żadnych osadów a wszystko jest czyste, to taka zmiana nie powinna się skończyć niczym złym ok.gif

Napisano

> Nie wiem, skąd się biorą takie przesądy

To nie sa przesady nono.gifdlatego ze nie wiem o jakim przebiegu ma kolega auto ,dlatego na koncu moje pytanie rotfl.gifA jak sam napisales syntetyk ma tendencje ploczace i po kiluset kilometrach olej straci swoje wlasciwosci ,bo bedzie zmieszany z syfem wyplukanym z silnika!decyzja nalezy do wlasciciela waytogo.gif20.GIF

Napisano

> To nie sa przesady

Chyba jednak są hmm.gif - co to za silnik, który nie cieknie tylko dlatego, że jest oklejony w środku syfem? zlosnik.gif

> A jak sam napisales

> syntetyk ma tendencje ploczace i po kiluset kilometrach olej

> straci swoje wlasciwosci ,bo bedzie zmieszany z syfem wyplukanym

> z silnika!

Jeśli tylko to, to nie problem - można wymienić drugi raz. ok.gif Gorzej jeśli jakiś kawałek, który się nie rozpuścił, tylko oderwał w całości, gdzieś utknie: wtedy może się skończyć mniejszym bądź nawet większym remoncikiem zlosnik.gif Ale np. przy wszelkiego rodzaju "płukaniach silnika" przeprowadzanych niekiedy przez warsztaty zagrożenie jest w zasadzie takie samo. biglaugh.gif

Ogólnie to dużo zależy od tego, jak wygląda ten silnik teraz - jeśli ktoś dbał i wymieniał olej w miarę często, a nie widać gdzieś całej kopalni nagaru, to raczej można zaryzykować. Jeśli są już gdzieś widoczne osady, to bym sobie odpuścił - jedyny nieobarczony ryzykiem sposób wyczyszczenia silnika to totalna rozbiórka zlosnik.gif, wszelkie inne sposoby mogą się z mniejszym bądź większym prawdopodobieństwem skończyć nieciekawie. icon_rolleyes.gif

Napisano

Dlatego pisze , najmniejsze ryzyko to zastosowanie oleju o takiej samej charakterystyce /lepkosci/ po co ryzykowac remont i narazac sie na dodatkowe koszta w postaci ponownej wymiany oleju zbyt szybko niewiem.gifmoje auto od nowosci jezdzi na polsyntetyku i jest ok ok.gifteraz zmienilem tylko producenta z SELNI na MOBIL i oba byly 10w40 waytogo.gif

Poprzednim autem od nowosci przez 6 lat jezdzilem na MOBILU10w40 Nie mialem z silnikiem najmniejszych problemow waytogo.gif

Napisano

Witam!

Nie mam zamiaru brać udziału w dalszej pozbawionej sensu dyskusji na temat czy mozna czy nie można! Jest taka firma , która nazywa się Valvoline i produkuje oleje MaxLife. Są to oleje przeznaczone do aut nawet o znacznym przebiegu, posiadają dodatki, które zapobiegaja twardnieniu uszczelek i powodują czyszczenie silnika w sposób kontrolowany. Kolega chce mieć syntetyk, podaje gotowe rozwiazanie: MaxLife Synthetic Oil 5W-40. waytogo.gif

Pozdrawiam i życzę bezproblemowej eksploatacji Stilonka.

Napisano
  • Autor

Z tego co się wywiedziałem w warsztatach i w 2gim serwisie fiata we wro to zalecają wymiane na olej taki jaki jest zalany czyli w moim przypadku teraz jest to półsyntetyk...przebieg autka jest 53tys i mówili że można też na syntetyk przejść przy tym przebiegu...zdarłem wszyskie nalepki z wymiany oleju jakie były dotychczas wykonywane i od nowości był chyba lany półsyntetyk i na taki olej się zdecyduje waytogo.gif... P.S.autko kupiłem w niemieczech więc może tam taki leją olej niewiem.gif

Napisano
waytogo.gifi tak trzymaj 20.GIF
Napisano
  • Autor

Mam pytanie do kolegi...zważywszy że kolega jezdzi takim samym autkiem jak ja rotfl.gif...ile wchodzi oleju do naszych autek??? Bo mówili mi że ok 4lit inny jeszcze ktoś że chyba z 5lit...nie mam żadnej instrukcji itp frown.gif więc nie wiem ile oleju sobie kupić???

Napisano

> Mam pytanie do kolegi...zważywszy że kolega jezdzi takim samym

> autkiem jak ja ...ile wchodzi oleju do naszych autek??? Bo

> mówili mi że ok 4lit inny jeszcze ktoś że chyba z 5lit...nie mam

> żadnej instrukcji itp więc nie wiem ile oleju sobie kupić???

Kupujesz banke 4L i wystarczy ok.gifwchodzi tak ok.3,7-3,8l tak ze troche na dolewki zostanie biglaugh.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Kupujesz banke 4L i wystarczy wchodzi tak ok.3,7-3,8l tak ze troche

> na dolewki zostanie

Dziękuje bardzo za pomoc i wszelkie informacje...Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Nie możesz wymienic na syntetyk! Jesli miałeś półsyntetyk to, tak jak

> pisał MarCo, albo półsyntetyk albo minerlany!

też się przyłączam to nie przesady tylko opinia mechaniorów

kiedys muszą miec rację waytogo.gif

Napisano

> też się przyłączam to nie przesady tylko opinia mechaniorów

Wyssana z niedomytych paluchów biglaugh.gif

Napisano

imo zalezy do glownie od przebiegu, jak zrobil 200.000km na polsyntetyku to moze tak ale nowy silnik moze zalac czym chce

Napisano

> imo zalezy do glownie od przebiegu, jak zrobil 200.000km na

> polsyntetyku to moze tak ale nowy silnik moze zalac czym chce

I masz racje .A pozatym to w olejach półsyntetycznych też są dodatki myjące .Jak jeszcze ma ktoś wątpliwości to są środki do płukania silników i można w sposób bezpieczny przejść na olej syntetyczny. A cała sprawa o której mówią mechanicy dotyczyła starych czasów kiedy wprowadzono oleje o podwyższonych własnościach myjących (Selektol Super+ w takich żółtych butelkach) i wtedy zaczeły sie sławne problemy z zacieraniem silników ale tylko u tych co nie przestrzegali zasady powolnego przechodzenia na nowy olej ( skrucone przebiegi miedzy wymianami) Teraz już tak sie nie dzieje chyba że ktoś ewidentnie przegina z wymianą oleju.

Napisano

Witam

..a jaki koledzy leja polsyntetyk ??

moze ktos zrobi tabelke? [nic komercyjnego smile.gif dydaktycz\nie tylko]

Napisano
  • Autor

No dziś wymieniłem sobie olej smile.gif...pojechałem do 2giego serwisu fiata we wro i tam za wszystko zapłaciłem 130pln !!! ( Filtr miałem swój,robocizna 20pln czyli za 4lit oleju zapłaciłem 110pln ). Zalali mi Mobil 10W-40. Zostało mi też jeszcze troszke na dolewke waytogo.gif Pozdrawiam

Napisano

To gitara niech ci stilak sluzy ok.gif a tak nawiasem ja za 4l mobila 10w40 zaplacilem w ASIO 92 zl ! waytogo.gifCzasem mozna cosik taniej od nich wyrwac 20.GIF

Napisano

> No dziś wymieniłem sobie olej ...pojechałem do 2giego serwisu fiata

> we wro i tam za wszystko zapłaciłem 130pln !!! ( Filtr miałem

> swój,robocizna 20pln czyli za 4lit oleju zapłaciłem 110pln ).

> Zalali mi Mobil 10W-40. Zostało mi też jeszcze troszke na

> dolewke Pozdrawiam

Za 4 litry M1 0W-40 110 PLN icon_rolleyes.gif Życzę duzo szczęścia wink.gif

Napisano
  • Autor

> Za 4 litry M1 0W-40 110 PLN Życzę duzo szczęścia

O co koledze chodzi jesli moge zapytać ???Pewnie o cene oleju...za tyle kupiłem więc może jakaś promocja była...nie wiem i nie dociekam tego smile.gif...kolega MarCo kupił w promocji za 92pln taki sam olej

Napisano

> Za 4 litry M1 0W-40 110 PLN Życzę duzo szczęścia

Co ty postow nie umiesz czytac rotfl.gif sakul napisal 10w40 a nie 0w40 !!!!!!! koledze zalali polsyntetykiem MOBIL S 10W40 I CO CENA CIE NIE PRZEKONUJE? ja zaplacilem za ten olej 92 zl biglaugh.gif

Napisano

> O co koledze chodzi jesli moge zapytać ???

Kolega ABM nieuwaznie czyta posty pomylil oleje sciana.gifrotfl.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Kolega ABM nieuwaznie czyta posty pomylil oleje

bow.gif Chyba te upały mnie zamroczyły, cena jest oczywiście normalna.

Napisano

> Chyba te upały mnie zamroczyły,

To wszystko wyjasnia hehe.gifhahaha.gif20.GIF

Napisano

...... że konstruktorami silników nie są tacy filozofowie.

Proponuję zamknąć i wyrzucić te bzdury!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.