Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niesprawny piec gazowy?

Featured Replies

Napisano

Witam, pacjent se Dietrich mcr3 24t + bojler. 

Wczoraj zauważyłem zimną wodę w kranach i nie grzanie kaloryferów. Piec nie pokazuje błędów, pompy obiegowe za bojlerem i na ogrzewanie podłogowe oraz kaloryfery pracują bo je słychać i grzeją się. Nie grzeje się natomiast instalacja wodna. Wyjście na bojler z pieca bardzo szybko się grzeje, wyjście na instalację ogrzewania wolniej ale również. Piec reaguje na użytkowanie wody i zmienia tryb pracy na dogrzanie wody. Natomiast ciepłe rury są tylko bezpośrednio na wyjściu z pieca i są tym cieplejsze im dłużej pracuje. Czy ja dobrze myślę, że winę ponosi pompa obiegowa w piecu, nie wymusza obiegu w układzie i piec cały czas grzeje tą samą wodę? Ale czy wtedy tego obiegu nie wymusiłyby pompy na obwodach? Ewentualnie jakiś zawór w piecu jest zamknięty i efektem tego rury nagrzewają się od gorącej wody w piecu?

Ktoś? Coś? Długi weekend, w moich stronach żaden serwis nie odbiera telefonów.

Napisano

Albo pompa albo coś się zatkało. Paść też mógł sterownik i nie podaje zasilania na pompę.

Masz zasobnik na CWU? Kocioł ma osobny obieg do jego ładowania czy jakoś inaczej masz to zrobione?

Ja bym zaczął od sprawdzenia czy pompa w kotle działa. Powinno dać się wyczuć ręką, że się obraca. Najlepiej to czuć w momencie startu.

Krawiec

Edytowane przez krawiec

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, krawiec napisał:

Albo pompa albo coś się zatkało. Paść też mógł sterownik i nie podaje zasilania na pompę.

Masz zasobnik na CWU? Kocioł ma osobny obieg do jego ładowania czy jakoś inaczej masz to zrobione?

Ja bym zaczął od sprawdzenia czy pompa w kotle działa. Powinno dać się wyczuć ręką, że się obraca. Najlepiej to czuć w momencie startu.

Krawiec

pompa zasilanie dostaje bo swieci sie na niej dioda zielona, wyglada jakby pracowala ale hgw 

rano ustawilem CO na 70 stopni, piec sie uruchomil, wszedl w tryb CO ale po osiągnięciu 50 stopni zaświecił się sygnał serwisowy, przeszedł do standby i temperatura spadła na 30 stopni :( bojler jest podłączony bezpośrednio do pieca, chwila po włączeniu przewód z pieca do bojlera robi się gorący ale w kranie nie ma gorącej wody

póki co w domu jest ciepło ale obawiam się, że serwis mi tego od strzała w poniedziałek nie zrobi

Napisano

Wywalil jakis blad?

Masz tam jakis wyswietlacz? 

Jak pompa kreci to cos sie przytkalo, jak rury wychodzace z kotla nie robia sie gorace.

Masz tam jakies filtry pozakladane?

Sasiad mial przypadek, ze mu zawalilo kociol kamieniem i efekt byl podobny, kocial lapal temperature jak glupi i sie wylaczal.

Chyba, ze ci sie zapowietrzyl, masz tam odpowietrznik na pompie?

Krawiec

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, krawiec napisał:

Wywalil jakis blad?

Masz tam jakis wyswietlacz? 

Jak pompa kreci to cos sie przytkalo, jak rury wychodzace z kotla nie robia sie gorace.

Masz tam jakies filtry pozakladane?

Sasiad mial przypadek, ze mu zawalilo kociol kamieniem i efekt byl podobny, kocial lapal temperature jak glupi i sie wylaczal.

Chyba, ze ci sie zapowietrzyl, masz tam odpowietrznik na pompie?

Krawiec

odpowietrznik mam na tym duzym pionowym baniaku, zaszedl jakims dziwnym nalotem ale jesli dobrze rozumuje to ów baniaczek pracuje w układzie CO a mi nie grzeje tez CWU, przed przejściem w standby mruga raz co oznacza brak cyrkulacji albo walniety czujnik powrotny - więc wnioskuję, że jeżeli nie dział CO i CWU to brak cyrkulacji jest w samym piecu a więc pompka padła lub wymiennik się zatkał
dobrze kombinuje?

obraz_2021-11-13_131109.png

Napisano
12 minut temu, mPh napisał:

odpowietrznik mam na tym duzym pionowym baniaku, zaszedl jakims dziwnym nalotem ale jesli dobrze rozumuje to ów baniaczek pracuje w układzie CO a mi nie grzeje tez CWU, przed przejściem w standby mruga raz co oznacza brak cyrkulacji albo walniety czujnik powrotny - więc wnioskuję, że jeżeli nie dział CO i CWU to brak cyrkulacji jest w samym piecu a więc pompka padła lub wymiennik się zatkał
dobrze kombinuje?

Wydaje się, ze dobrze kombinujesz. W kotle tez powinien być odpowietrznik. 
Swoją drogą niezły bajzel masz z tymi rurkami.

Krawiec

Napisano
  • Autor
Teraz, krawiec napisał:

Swoją drogą niezły bajzel masz z tymi rurkami.

Krawiec

wiem, mało miejsca, dużo sprzętu i dlatego tak napchane