Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z konfiguracją Tartarini TEC 99 - POMOCY!!

Featured Replies

Napisano

Mam Lanosa 1,5 sohc z instalacją gazową Tartarini: sterownik TEC 99, reduktor G 79 SE. Ogólnie wszystko jest niby dobrze. Niby, bo samochód jeździ na gazie jak na benzynie, tylko pali zawsze w granicach 10 l/100 gazu i nie sposub zejść poniżej tego. Tak jest od początku, tj. od założenia instalacji 2,5 roku temu. W zakładzie, który ją montował gaziarze powiedzieli, że mam za ciężką nogę.

Ale ciekawa sprawa: po każdej okresowej regulacji na komputerze u jedynego w okolicy gazownika z osprzętem do Tartarini było ok.

Spalanie wynosiło poniżej 9 l/100, ale po jakimś czasie 10-11 litrów.

Nie dawało mi to spokoju, więc postanowiłem kupić interfejs Viaken, kabelek, a z netu zciągnąłem program TEC 99 rpo. Zawiozłem do garażu komputer, podłączyłem to ustrojstwo.........., i tu zaczęły się problemy.

Na początek po uruchomieniu programu zaczął pokazywać się "błąd przekroczenia limitu czau:?:", a jak za którymś razem mogłem wejść do konfiguracji to zamiast TEC99 program wykrywał mój sterownik jako TEC97 a po chwili wizualizacji stanu pracy zawieszał się i koniec. Walczyłem z nim chyba ze trzy godziny aż postanowiłem zasięgnąć rady FACHOWCÓW.

Pomocy, bo teraz już sam nie wiem, czy nowy interfejs Viakena jest niesprawny, czy programik TEC99rpo ma błędy, czy mój sterownik Tartarini TEC99 jest uszkodzony, czy wreszcie z komputerem jest coś nie tak?

Z góry dziękuję za porady. Czekam - czeczen niewiem.gif

Napisano

> Mam Lanosa 1,5 sohc z instalacją gazową Tartarini: sterownik TEC 99,

> reduktor G 79 SE. Ogólnie wszystko jest niby dobrze. Niby, bo

> samochód jeździ na gazie jak na benzynie, tylko pali zawsze w

> granicach 10 l/100 gazu i nie sposub zejść poniżej tego. Tak

> jest od początku, tj. od założenia instalacji 2,5 roku temu. W

> zakładzie, który ją montował gaziarze powiedzieli, że mam za

> ciężką nogę.

> Ale ciekawa sprawa: po każdej okresowej regulacji na komputerze u

> jedynego w okolicy gazownika z osprzętem do Tartarini było ok.

> Spalanie wynosiło poniżej 9 l/100, ale po jakimś czasie 10-11 litrów.

> Nie dawało mi to spokoju, więc postanowiłem kupić interfejs Viaken,

> kabelek, a z netu zciągnąłem program TEC 99 rpo. Zawiozłem do

> garażu komputer, podłączyłem to ustrojstwo.........., i tu

> zaczęły się problemy.

> Na początek po uruchomieniu programu zaczął pokazywać się "błąd

> przekroczenia limitu czau:?:", a jak za którymś razem mogłem

> wejść do konfiguracji to zamiast TEC99 program wykrywał mój

> sterownik jako TEC97 a po chwili wizualizacji stanu pracy

> zawieszał się i koniec. Walczyłem z nim chyba ze trzy godziny aż

> postanowiłem zasięgnąć rady FACHOWCÓW.

> Pomocy, bo teraz już sam nie wiem, czy nowy interfejs Viakena jest

> niesprawny, czy programik TEC99rpo ma błędy, czy mój sterownik

> Tartarini TEC99 jest uszkodzony, czy wreszcie z komputerem jest

> coś nie tak?

> Z góry dziękuję za porady. Czekam - czeczen

Najprostszym rozwiązaniem będzie ściągnięcie TEC-a 99rpo z innego źródła. W razie kłopotów pisz na PM to podeślę sprawną wersję(u mnie działa bez jakiegokolwiek problemu) skromny.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki.

Na elektroda.pl też szukałem porady i poradzono mi TEC 99 Evolution. To jest program na windowsa a nie na DOSa.

Spec, który to poradził pisze, że tec99rpo jest prawdopodobnie do obsługi sterownika TEC 97 a nie TEC 99, bo u niego chodzi na TEC 97, tzn. możliwa jest konfiguracja.

Napisz, jaki masz komputer od gazu: 99 czy 97.

Aha, bym zapomniał. Mam 7 szt. tec99rpo z różnych źródeł, i żaden nie działa z moim sterownikiem TEC99. sciana.gif

Napisano

> Dzięki.

> Na elektroda.pl też szukałem porady i poradzono mi TEC 99 Evolution.

> To jest program na windowsa a nie na DOSa.

> Spec, który to poradził pisze, że tec99rpo jest prawdopodobnie do

> obsługi sterownika TEC 97 a nie TEC 99, bo u niego chodzi na TEC

> 97, tzn. możliwa jest konfiguracja.

> Napisz, jaki masz komputer od gazu: 99 czy 97.

> Aha, bym zapomniał. Mam 7 szt. tec99rpo z różnych źródeł, i żaden nie

> działa z moim sterownikiem TEC99.

Mam TEC 99 i z tym programem chodzi wysmienicie. Mam go na laptopie (WIN 95 lub 98 ze wskazaniem na ten pierwszy - nawet nie pamiętam bo jeśli działa to po co się tym interesować)

Napisano

> interfejs Viaken, kabelek, a z netu zciągnąłem program TEC 99 rpo. Zawiozłem do garażu komputer, podłączyłem to ustrojstwo.........., i tu zaczęły się problemy. Na początek po uruchomieniu programu zaczął pokazywać się "błąd przekroczenia limitu czau:?:", a jak za którymś razem mogłem wejść do konfiguracji to zamiast TEC99 program wykrywał mój sterownik jako TEC97 a po chwili wizualizacji stanu pracy zawieszał się i koniec.

Czy interfejs jest sprawny?

Czy na pewno dobrze podpiąłeś piny do wtyczki tec99?

Czy uruchamiałeś program w DOSie, czy pod jakąś windą - może jakieś ustawienia windy kaszanią?

tec99rpo - dobrze działa pod DOSem (pod windą też, ale 98 w XP mi się nie udało) - sprawdzone na co najmniej 3 instalacjach tec99.

Mnie z kolei nie udało się zmusić do działania programu tec-evo z instalką tec99, ale to może wina mojego interfejsu.

Napisano
  • Autor

> Czy interfejs jest sprawny?

> Czy na pewno dobrze podpiąłeś piny do wtyczki tec99?

> Czy uruchamiałeś program w DOSie, czy pod jakąś windą - może jakieś

> ustawienia windy kaszanią?

> tec99rpo - dobrze działa pod DOSem (pod windą też, ale 98 w XP mi się

> nie udało) - sprawdzone na co najmniej 3 instalacjach tec99.

> Mnie z kolei nie udało się zmusić do działania programu tec-evo z

> instalką tec99, ale to może wina mojego interfejsu.

Dzisiaj znowu walczyłem z podłączeniem komputera do TEC99, i co , i d... angryfire.gif

TEC99 Evo

wogóle nie chce się połączyć z centralką, a tec99rpo pokazuje jakiś błąd limitu czasu, a jak już zaskoczy to po chwili się wiesza!!!

Może ten nówka Viaken nie jest sprawny, bo pinów nie mogę pomylić bo mam kabel z wtyczką pod tartarini.

Mam prośbę: jak uruchomić tec99rpo bezpośrednio z dosa? Windowsa mam XP Home.

p.s. Dzwoniłem do "znajomego" gaziarza - powiedział, że może być uszkodzona centralka. To wychodzi, że jest walnięta od samego początku. I 2400 w błoto. sciana.gif

Napisano

> TEC99 Evo wogóle nie chce się połączyć z centralką, a tec99rpo pokazuje jakiś błąd limitu czasu, a jak już zaskoczy to po chwili się wiesza!!!

Opisz dokładnie. Czy jest tak, że prubuje się skomunikować, czeka, czeka, potem komunikat i już wisi - dobrze rozumiem?

Jeżeli tak, to wogóle nie ma komunikacji z kompem gazu.

> Może ten nówka Viaken nie jest sprawny, bo pinów nie mogę pomylić bo mam kabel z wtyczką pod tartarini.

To że masz kabel z wtyczką, nie znaczy, że piny nie są pomylone.

> Mam prośbę: jak uruchomić tec99rpo bezpośrednio z dosa? Windowsa mam XP Home.

Tu będzie trudniej - DOS z dyskietki, płyty lub jakiejś pamięci usb - potem w linii poleceń wpisać tec99rpo.exe i powienien zadziałać.

Spreparowanie takiej dyskietki najłatwiej zrobić w win98.

Systm plików FAT lub FAT32, na pewno nie NTFS - bo DOS nie będzie działał.

> p.s. Dzwoniłem do "znajomego" gaziarza - powiedział, że może być uszkodzona centralka. To wychodzi, że jest walnięta od samego początku. I 2400 w błoto.

Nie życzę! Ale sterowniki używane chodzą na allegro po ok. 120-150zł.

Ogólnie po tym co piszesz stawiałbym na XP - niewłaściwy system.

Jak już pisałem mnie nie udało się uruchomić tec99rpo pod XP, więc tu nie pomogę.

A i jeszcze jedno - do tec99rpo musisz mieć COMa z przerwaniem, żadne przejściówki USB-COM nie podejdą!

Napisano
  • Autor

Wiesza się dopiero gdy pokaże się okienko z trzema pozycjami: 1 wizualizacja, 2 konfiguracja itp. Na 2 wogóle nie reagował, czasami startowała wizualizacja pracy i po sekundzie zawiecha.

Przyglądam się tym kabelkom: jak narazie to nie pasują mi kolory. W/g opisu na interfejsie +,- powinien być czerwony i czarny, a jest brązowy i żółty.

Sygnałowe powinien być K zielony i jest, L powinien być żółty a jest biały. Ale sprawdzałem w innych kablach Viakena i wszystkie są tak połączone.

A jedna coś znalazłem: wygląda jakby w e wtyczce był zamieniony + z -.

Czy to możliwe? swieca.gif

Napisano

........

> A jedna coś znalazłem: wygląda jakby w e wtyczce był zamieniony + z

> -.

> Czy to możliwe?

Raczej mało prawdopodobne. Elektronika nie wytrzymała by odwrotnej polaryzacji napięcia. Ale tak głębokie wnikanie w połączenia wewnętrzne na odległość jest mocno utrudnione i może okazać się zgubne w skutkach. Również miałem podobne problemy, ale z interfejsem wykonanym samodzielnie i z innym oprogramowaniem. U mnie kłopoty skończyły się gdy dodałem kondensatory filtrujące na stabilizatorze napięcia 5V. Nie sądzę aby firmowe urządzenie miało podobną wadę, ale może sprawdź. (Jeśli masz możliwość zajrzeć do środka i jeżeli w twoim interfejsie jest taki stabilizator)

Napisano
  • Autor

Nie ma możliwości zaglądania do interfejsu bo jest nowy i ma plombę, mam go dopiero tydzień. Zamówiłem go w zestawie z siedmioma kabelkami do różnych instalek i w połowie z nich kable + i - są inaczej podłączone, tzn.zamienione miejscami(chodzi mi oczywiście o wtyczkę podpinaną do interfejsu nie do instalki) , poza tym z interfejsu czuć spaloną płytką.

Napisałem do Viakena i czekam na odpowiedź.

Jak dla mnie wygląda to na jakąś niedoróbę. Aż cud, że komputera mi szlag nie trafił. bbq.gif

Napisano

> ........poza tym z interfejsu czuć spaloną płytką........

Coś musi być nie tak bo to ustrojstwo nie powino rozgrzewać się do tego stopnia, że czuć przegrzane elementy. Jeśli okazałoby się, że padł interfejs to przy podłączaniu nowego dokładnie sprawdź kabelkologię.

Napisano
  • Autor

> Coś musi być nie tak bo to ustrojstwo nie powino rozgrzewać się do

> tego stopnia, że czuć przegrzane elementy. Jeśli okazałoby się,

> że padł interfejs to przy podłączaniu nowego dokładnie sprawdź

> kabelkologię.

Tak, tylko jeszcze muszę wiedzieć jak mają być podłączone do interfejsu, bo teraz mam połowę takich a połowę innych. niewiem.gif

A gniazda do interfejsu są opisane tylko gdzie samochód a gdzie komputer, piny nie są opisane.

Napisano

Niestety nie pomogę. Nie mam schematów do Twojej instalacj. pozostaje sukać w necie albo liczyć że jakaś dobra dusza podeśle Ci.

Napisano

> Dzięki.

> Na elektroda.pl też szukałem porady i poradzono mi TEC 99 Evolution.

> To jest program na windowsa a nie na DOSa.

> Spec, który to poradził pisze, że tec99rpo jest prawdopodobnie do

> obsługi sterownika TEC 97 a nie TEC 99, bo u niego chodzi na TEC

> 97, tzn. możliwa jest konfiguracja.

> Napisz, jaki masz komputer od gazu: 99 czy 97.

> Aha, bym zapomniał. Mam 7 szt. tec99rpo z różnych źródeł, i żaden nie

> działa z moim sterownikiem TEC99.

tec99 pro obsługuje sterowniki tec97 i tec99

tec99 evolution obsługuje tec99 evolution

pierwszy jest pod dos drugi pod win

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim!!!

Viaken kazał odesłać interfejs, a te +.- nie są jednak zamienione tylko zupełnie dowolnie podłączane kolory. yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.