Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima - pytanie na czasie

Featured Replies

Napisano

Czy klima może się wyłączać z powodu zabitych chłodnic? Oddałem dzisiaj auto do mechaniora o 8 rano. Dzwonię do nich po 13 a tu mi wymyślają takie teorie. A klima sama sobie wybiera moment kiedy chce się włączyć i wyłączyć. Aż się boję, ile za to wezmą.........

poproszę o komentarz

Napisano

wyłaczyc tak , jesli jest oczujnikowana to jesli wzrosnie nadmiernie cisnienie w układzie , czynnik sie za bardzo zagrzeje to jest to mozliwe , tzreba przedmuchac chłodnicę sprezonym powietrzem co jakiś czas

Napisano

> wyłaczyc tak , jesli jest oczujnikowana to jesli wzrosnie

> nadmiernie cisnienie w układzie , czynnik sie za bardzo

> zagrzeje to jest to mozliwe , tzreba przedmuchac chłodnicę

> sprezonym powietrzem co jakiś czas

ok.gifalbo tak jak bodzlo radzi jakimś sprayem do czyszczenia silników i karcherkiem

Napisano
  • Autor

> albo tak jak bodzlo radzi jakimś sprayem do czyszczenia silników i

> karcherkiem

Ehhh głupi Mariusz po szkodzie oslabiony.gif Jak bym wcześniej zapytał, i się okaże, że to jest to, to sam mogłem sobie podczyścić frown.gif

Zaraz zaraz - pytałem wcześniej nono.gif

Pozostaje mi już tylko czekać na wyrok "pięćset złotych piękny kawalerze"

Napisano

> Ehhh głupi Mariusz po szkodzie Jak bym wcześniej zapytał, i się

> okaże, że to jest to, to sam mogłem sobie podczyścić

> Zaraz zaraz - pytałem wcześniej

> Pozostaje mi już tylko czekać na wyrok "pięćset złotych piękny

> kawalerze"

ej no chwila, przecież jeśli się okaże, że winna była brudna chłodnica i czyszczenie pomogło to nie wykasują Cię 500 pln screwy.gif

za diagnozę i czyszczenie 50 pln bym dał ale nic więcej.

Za 500 to byś kupił nową chłodnicę

Napisano
  • Autor

> ej no chwila, przecież jeśli się okaże, że winna była brudna

> chłodnica i czyszczenie pomogło to nie wykasują Cię 500 pln

> za diagnozę i czyszczenie 50 pln bym dał ale nic więcej.

> Za 500 to byś kupił nową chłodnicę

To tylko żart spineyes.gif Mam nadzieję, że nie będzie proroczy. W ogóle ciężko kurcze znaleźć solidny warsztat, który naprawi Ci auto zgodnie z wszelką normą i nie weźmie za to wielkiej sumy. Zazwyczaj jest tak, że pogrzebią Ci trochę w aucie i chcieli by od razu połowę Twojej wypłaty...

Napisano

> To tylko żart Mam nadzieję, że nie będzie proroczy. W ogóle ciężko

> kurcze znaleźć solidny warsztat, który naprawi Ci auto zgodnie z

> wszelką normą i nie weźmie za to wielkiej sumy. Zazwyczaj jest

> tak, że pogrzebią Ci trochę w aucie i chcieli by od razu połowę

> Twojej wypłaty...

Polska !!!

Po krótce opiszę Ci moją przygodę z klimą. W zimę zauważyłem ,ze się nie włącza, dojeździłem do wiosny i namierzyłem duży warsztat w moim mieście zajmujący sięmechaniką, elektryką ,diagnostyką itp i takze klimą, posiadali nawet elektroniczny automat do sprawdzania i napełniania układów.

Pojechałem więc do nich, gościu podłączył układ do tego urządzenia i wyszło że brak całkowicie czynnika. Ok, teraz sprawdzi co i jak. Automat zrobił próżnię, która jednak w oczach "spadała". Zatem gdzieś jest nieszczelność. Patrze a gościu idzie na zaplecze i wraca z miseczką wody i mydłem i trzepie mydliny, mówi ze będzie pędzelkiem sprawdzał gdzie jest nieszczelność. Oczywiscie wcześniej nabił azot. Jak zapytałem dlaczego nei wpuści kontrastu to mówi, ze oni tego nie mają. Ja mu mówie, ze rozmawiałem telefonicznie z właścicielem i mówił że nieszczelności znajdujecie kontrastem. Gostek odpowiedział, ze właściciel to tylko kasę umie liczyći się nie zna.

No i gostek tym pendzelkiem wypendzelkował mi, ze chłodnica nieszczelna prawdopodobnie ale najlepeij jakbym podjechał gdzieś gdzie sprawdzająszczelność chłodnic screwy.gif Ja mu mówię : a co Pan teraz zrobił ? On mówi, ze warto się upewnic, a oni nie mają stanowiska do sprawdzania chłodnic.

Ja na to : no to róbcie, demontujcie chłodnicę, wysyłajcie gdzieś do sprawdzenia i decyzja, zgrzewać , ściągać skądś nową. A on mówi, ze oni nie wiedzą gdzie mlot.gif To ja się pytam na czym polega ich serwisowanie klimatyzacji skoro nic poza napełnieniem nie są w stanie zrobić ? Przylazł właściciel, pomarudził, wyciągnął łapsko i zaśpiewał 50 pln za nic (za napełnienie chcieli 250pln). Do widzenia i tyle ich widziałem.

Znalazłem inny warsztat gdzie gosciu też na elektronicznym urządzeniu sprawdził, ze jest nieszczelna (to akurat ja już wiedziałem), wpuscił czynnik z kontrastem, po paru dniach zlokalizował przeciek na wyjściu jednej z rurek ze sprężarki, uszczelnił, sprawdził pozostałem elementy (lampą ultrafioletową w ciemności), chłodnica czyściutka. Zrobił zaje...stą prożnię i następnego dnia sprawdził, ze trzyma i dopiero nabił czynnikiem. Po dwóch tygodniach kazła przyjechac jeszcze raz sprawdzić, byłem i gra wsio. To jest usługa !!! W dodatku za całość zapłaciłem 200pln .

Po tych przygodach przynajmnije wiem gdzie u mnie w mieście będe serwisował klimę w tym i każdym następnym aucie.

Napisano

a ja zapłąciłem 500zł za osuszacz, lutowanie całej rurki nabicie czynnika i robociznę. Iwłaśnie mi wymyślili, że zawór rozprężny jest zabrudzony.

Napisano
  • Autor

> za diagnozę i czyszczenie 50 pln bym dał ale nic więcej.

No trochę się pomyliłeś, beknąłem 170 zeta za 8 godzinny maraton przy aucie. Koleś rozebrał chłodnice, wszystko poczyścił. Mówi, że między chłodnicami nazbierało się pełno syfu i w upalne dni kiedy zwiększało się ciśnienie w układzie, to klima się wyłączała. Chłodnice były całkiem zabite jakimś syfem (poprzedni właściciel był na 99.9 % rolnikiem...) i nic przez nie nie dmuchało. Niby z tego co zaobserwowałem to się zgadza...Zobaczymy, co będzie dalej.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.