Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do posiadaczy klimy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko, czy wentylator na skraplaczy ma jakiś czujnik (termistor ?) odłączający go po długiej pracy ? Mam taką sytuację u siebie, przejadę ok. 40 km w obecnym upale z włączoną klimą i włącza się kontrolka układu chłodzenia - rzut oka pod maskę - wentylator nie chodzi. Po pierwszym takim przypadku wymontowałem go, podłączyłem pod prostownik i okazało się, że działa. Zamontowałem więc z powrotem i wszystko chodziło - do następnej dłuższej trasy niewiem.gif.

Napisano

W przypadku "G" wentylator(y) włączają się tylko wtedy, gdy muszą. W czasie jazdy mogą w ogóle nie pracować, jeżeli intensywność przepływu powietrza przez skaplacz jest wystarczająca do obnizenia temperatury czynnika chłodzącego.

Zaobserwuj, że zaraz po włączeniu silnika i sprężarki klimy, wentylatory nie pracują. Dopiero po paru minutach, gdy czynnik zagrzeje się powyżej dość wysokiej temperatury, włączają się wentylatory, chłodząc skraplacz.

Nie oznacza to jednakże, iż u Ciebie sprawny jest system chłodzenia. Jeśli pracuje drugi wentylator (za chłodnicą) a pierwszy nie, to jest niedobrze.

Kontrolka może również wskazywać inne problemy z układem chłodzenia lub klimatyzacji.

Napisano

> Mam pytanko, czy wentylator na skraplaczy ma jakiś czujnik (termistor

> ?) odłączający go po długiej pracy ? Mam taką sytuację u siebie,

> przejadę ok. 40 km w obecnym upale z włączoną klimą i włącza się

> kontrolka układu chłodzenia - rzut oka pod maskę - wentylator

> nie chodzi. Po pierwszym takim przypadku wymontowałem go,

> podłączyłem pod prostownik i okazało się, że działa.

> Zamontowałem więc z powrotem i wszystko chodziło - do następnej

> dłuższej trasy .

Witam

Mam pytanie czy trudno jest wymontować wentlator klimatyzacji. Ja mam uszkodzony i mam zamiar sam go wymienić. Z tego co wiem należy zdemontować przedni zderzak - ale może jaednak się mylę?

Pozdrawiam

-----------------------------------

Astra II 2002r 2.0 DTI

Napisano
  • Autor

Zgadza się, że wentylator może nie pracować przy odpowiedniej intensywności przepływu powietrza. Problem leży jednak w tym, że on po pewnym czasie wyłącza się (w trakcie jazdy), co wyzwala świecenie kontrolki. Po zgaszaniu auta i ponownym zapaleniu nie ma błędu układu chłodzenia a wentylator znowu działa.

Do kol. Mario500 - co do wymiany wentylatora odpisałem w Twoim poście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.