Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

konstrukcja subwoofera

Featured Replies

Napisano

Witam. Chcialem zrobic sobie subwoofer do mojej astry. Powiem szczeze nei znam sie na tym choc juz troche poczytalem. Ma to byc konstrukcja niskobudzetowa (wiem ze tu sa maniacy car audio ale bardzo prosze o konstruktywna krytyke np. zamienniki w podobnej cenie a nie proponowanie sprzetu 2 razy drozszego) wink.gif. Mam nadzieje ze szanowni koledzy pomoga mi w calym procesie budowy tego ustrojstwa (bardzo na to licze).

Jako glosnik wybralem:

STX GDN-27-150-4-SS - http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=54&vItemDB=itemdb

I pierwsze pytanie odnosnie wzmacniacza. Myslalem o czyms takim: http://www.allegro.pl/item112365595_sklep_soling_sl_109_do_tuby_130w_rms_zwrotnica_.html

czy ten wzmacniacz jest warty tych pieniedzy i co wazniejsze czy spasuje do tego glosnika.

Nastepne kwestie to wykonanie skrzyni. Chce wykonac skrzynie bass-reflex. Z tego co sie zorientowalem to jej pojemnosc (do tego glosnika) powinna oscylowac w granicach 45l. Natomiast zupelni enie weim jaki powinien byc tunel b-r. Moze ktos cos poradzi.

I jeszcze kwestia ksztaltu skrzyni. Chcialbym zeby jedna scianka byla letko pochylona (pasowala do siedzen) i w tym wypadku czy lepiej umiescic glosnik na sciance przeciwleglej do tej pochylonej czy na bocznej. Jeszcze jedno ostatnie (w tym momencie) pytanie to gdzei umiwscic otwor b-r.

Wiem ze duzo wymagam ale naprawde bede wdzieczny za pomoz a i moze ta konstrukcja kiedys sie komus przyda.

Pozdrawiam i licze na odpowiedzi. smile.gif

Napisano

Głośnik myśle że dobry na początek, sam mam podobny z tym że ten czarny grinser006.gif. A na wzmak to lepiej dołożyć te 30zł i kupiś gta 2100 (taki właśnie mam grinser006.gif). Co do skrzyni to br trzeba podobno bardzo dokłądnie zbudować bo ona podobno nie wybacza błędów tak jak zamknięta grinser006.gif.

Napisano

z tego co widze w parametrach tego glosnika to pojemnosc skrzyni powinna wynosic Vas = 110L.

jestem początkujący wiec moge sie mylic smile.gif

Napisano

> z tego co widze w parametrach tego glosnika to pojemnosc skrzyni

> powinna wynosic Vas = 110L.

> jestem początkujący wiec moge sie mylic

eee chyba nie. Zamknięta powinna być ok 42l ale nawet w 27l niewile sie zmieni grinser006.gif. Natomiast br jeśli dobrze pamiętam to jakaś tak śmiesznie malutka wychodzi 10l confused.gif czy jakoś tak, z tym że tej br to nie jestm pewien i nie wiem czy jakijś głupoty nie napisałem grinser006.gif

Napisano

> z tego co widze w parametrach tego glosnika to pojemnosc skrzyni

> powinna wynosic Vas = 110L.

> jestem początkujący wiec moge sie mylic

mylisz sie, dużo czytania jeszcze porzed tobą:]

Napisano

> eee chyba nie. Zamknięta powinna być ok 42l ale nawet w 27l niewile

> sie zmieni . Natomiast br jeśli dobrze pamiętam to jakaś tak

> śmiesznie malutka wychodzi 10l czy jakoś tak, z tym że tej br

> to nie jestm pewien i nie wiem czy jakijś głupoty nie napisałem

kurcze sam kiedys chciałem roic suba do domu na tym głośniku ale jakos nie doszłem do tego, z tego co pamiętam najlepiej ten głosnik wypadał bodajże w 30l strojeniu na 40Hz i bass refleksem 100mmx250mm. Ale najlepiej jak sobie sprawdzisz to w jakimś programie do symulacji.

Co do samego umiejscowienia tunelu b-r to własciwie jest to dowolne, w twoim przypadku najlepiej bedzie jak dasz go na tej samej sciance co głosnik lub bocznej, ważne żeby go nic nie zasłaniało. To prawda że obudowa b-r musi byc dosyc dokładnie zrobiona pod względem objętości, ale odchyłki +/- 1l nie bedą robić dużej różnicy w przypadku tego głośnika. Zresztą sam to pewno wiesz symulując rózne parametry obudowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.