Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna praca przepustnicy!?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj, po pół roku, byłem znowu na czyszczeniu przepustnicy. Powód - falowanie niskich obrotów i gaśnięcie silnika na jałowym. Po tym zabiegu nic się nie zmieniło! irked.gif

Na jałowym obroty skaczą od 750 do 1000 rpm, silnik pracuje nierówno, nawet w środku to czuć. Dodatkowo przy zapalaniu na zimno motor wchodzi na 2500 rpm, jakbym odpalał na wciśniętym gazie icon_eek.gif Co więcej, przy redukcji z 1 na luz (jazda w korku) obroty też nie schodzą od razu, tylko zostają przez chwilę na jakieś 2000 rpm, a dopiero później spadają... Przedtem tego nie miałem furious.gif

Co to jest? Wybieram się do ASO, ale jak ukierunkować chłopaków? klotnia.gif

Napisano

moze jak w starych 1.2 - uszkodzenie silownika biegu jalowego frown.gif ogolnie przyczyn moze byc duzo niestety - moze jakas kalibracja silownika z examinera na poczatek?

Napisano

> Wczoraj, po pół roku, byłem znowu na czyszczeniu przepustnicy. Powód

> - falowanie niskich obrotów i gaśnięcie silnika na jałowym. Po

> tym zabiegu nic się nie zmieniło!

> Na jałowym obroty skaczą od 750 do 1000 rpm, silnik pracuje nierówno,

> nawet w środku to czuć. Dodatkowo przy zapalaniu na zimno motor

> wchodzi na 2500 rpm, jakbym odpalał na wciśniętym gazie Co

> więcej, przy redukcji z 1 na luz (jazda w korku) obroty też nie

> schodzą od razu, tylko zostają przez chwilę na jakieś 2000 rpm,

> a dopiero później spadają... Przedtem tego nie miałem

> Co to jest? Wybieram się do ASO, ale jak ukierunkować chłopaków?

Moze sie za bardzo nie znam na fiatowski silniczkach ale w moim przeprzednim aucie za takie objawy odpowiadał silniczek krokowy, przycierał sie skubany i do tego dostawał lewe powietrze z pękniętej rurki doprowadzającej podciśnienie.. moze tu jest podobnie smile.gif tak tylko 3 grosze wtrąciłem

Napisano

> Co to jest? Wybieram się do ASO, ale jak ukierunkować chłopaków?

Jest parę magicznych sztuczek, które nic nie kosztują, a mogą pomóc. wink.gif

Może spróbuj najpierw sam wyczyścić komputer z różnych głupot, które mogły mu się nazbierać w małym móżdżku. KLIK do procedury.

Potem pozwól silnikowi porządnie ostygnąć (parę godzin). Najlepiej w tym czasie odłączyć akumulator, wystarczy klemę minusową. Potem podłącz akumulator, uruchom silnik i NIE DODAJĄC GAZU poczekaj aż silnik nabierze prawidłowej temperatury i załączy się wentylator przy chłodnicy. To pozwoli z kolei na "nauczenie się" komputera prawidłowych wartości mieszanki.

Napisano

> Jest parę magicznych sztuczek, które nic nie kosztują, a mogą pomóc.

> Może spróbuj najpierw sam wyczyścić komputer z różnych głupot...

Hmm... Tak odnośnie tej procedurki, to nie jest zupełnie tak. Takie czynności (oprócz gaszenia silnika po każdym kroku) wykonuje się w przypadku wymazania (za pomoca examinera) wartości autodopasowania. Kiedyś miałem failura związanego ze zbyt bogatą mieszanką (źle ustawiona instalacja gazowa) i akurat zbiegło sie to w czasie z publikacją w/w procedurki. Pomyślałem, że może zaosczędzi sie pare PLN i dalej zacząłem kręcić Stilonka. Powtarzałem to chyba z 10 razy i tak zwana "kupa"... Musiałem jechać do ASO i wymazać błąd... Teraz słów kilka do kolegi Silent_Bob - spróbuj namówić panów z ASO, żeby ponownie zrobili właśnie wykasowanie parametrów autodopasowania i adaptację przepustnicy. W wielu przypadkach likwiduje to podobne efekty. Aha, jak już bedzie examiner podpięty to poproś o zrobienie testu sondy lambda. Nieukrywam, że ta ostatnia czynność, a raczej jej efekt interesuje mnie bardzo osobiście ( KLIK ). Ciekawe czy w Twoim przypadku bedzie podobnie.

Napisano

> Hmm... Tak odnośnie tej procedurki, to nie jest zupełnie tak. Takie czynności (oprócz gaszenia silnika po każdym kroku) wykonuje się w przypadku wymazania (za pomoca examinera) wartości autodopasowania. Kiedyś miałem failura związanego ze zbyt bogatą mieszanką (źle ustawiona instalacja gazowa) i akurat zbiegło sie to w czasie z publikacją w/w procedurki.

Ta procedurka wykasowuje failury tymczasowe, a nie permanentne. wink.gif Na błędy poważne pomaga rzeczywiście tylko examiner, a w zasadzie usunięcie przyczyn ich powstawania. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Teraz słów kilka do kolegi Silent_Bob - spróbuj namówić panów z ASO, żeby ponownie zrobili właśnie wykasowanie parametrów autodopasowania i adaptację przepustnicy. W wielu przypadkach likwiduje to podobne efekty.

Bingo! brawo.gif Wg ASO "komputer nie przyjął parametrów autoadaptacji". Zrobili właśnie to, co sugerowałeś, czyli ponownie zresetowali przepustnicę i dali autoadaptację. Problemy ustały smile.gif

> Aha, jak już bedzie examiner podpięty to poproś o zrobienie

> testu sondy lambda.

Tego niestety nie zrobiłem. Auto trafiło do serwisu zanim przeczytałem Twoją odpowiedź frown.gif Ale dzięki za trafną diagnozę! bow.gif

Napisano

> Bingo! Wg ASO "komputer nie przyjął parametrów autoadaptacji".

> Zrobili właśnie to, co sugerowałeś, czyli ponownie zresetowali

> przepustnicę i dali autoadaptację. Problemy ustały

> Tego niestety nie zrobiłem. Auto trafiło do serwisu zanim

> przeczytałem Twoją odpowiedź Ale dzięki za trafną diagnozę!

Ciesze się, że okazałem się pomocny. Oby więcej nie powtórzyła się taka sytuacja. Ciesz sie Stilonkiem!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.