Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przyłbica samościemniająca - jaka?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

szukam nowej przyłbicy samościemniającej do spawania.
To na czym mi najbardziej zależy, oprócz oczywiście ochrony wzroku, to jasny wizjer w trybie neutralnym. W obecnej przyłbicy jest tak ściemniony, że trudno mi wcelować w miejsce spawania ;) później już jest ok.

Czy możecie coś polecić?
Spawanie mig/mag

Budżetu nie wskazuje, bo ten ciemny wizjer jest dla mnie w obecnej przyłbicy (jakaś tania ~kilkadziesiąt pln) tak denerwujący, ze jak trzeba to odżałuję większą kwotę. Zalezy mi po prostu na czymś sprawdzonym, jasnym w neutralu.

Napisano

A tego wizjera nie da się rozjaśnić?

Napisano

Do amatorskich zastosowań to Speedglas 100v wystarczy. 

Napisano
16 godzin temu, Tomasz_29 napisał:

Budżetu nie wskazuje, bo ten ciemny wizjer jest dla mnie w obecnej przyłbicy (jakaś tania ~kilkadziesiąt pln) tak denerwujący, ze jak trzeba to odżałuję większą kwotę. Zalezy mi po prostu na czymś sprawdzonym, jasnym w neutralu.

Ja mam coś w tym typie true color

Wcześniej miałem taką za 40 czy 50 zeta to ta pomimo ceny x5 jest warta tych pieniędzy, przynajmniej jeśli chodzi o wizjer, bo jest o wiele jaśniej. Mocowanie na głowę jest niestety tak samo gówniane jak w tej taniej:(

Pewnie ta polecana przez @cumel jest jeszcze lepsza ale nie porównywałem a z ciekawości nie będę wydawał  800 zeta:phi:

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał:

Wcześniej miałem taką za 40 czy 50 zeta to ta pomimo ceny x5 jest warta tych pieniędzy, przynajmniej jeśli chodzi o wizjer, bo jest o wiele jaśniej. Mocowanie na głowę jest niestety tak samo gówniane jak w tej taniej:(

Pewnie ta polecana przez @cumel jest jeszcze lepsza ale nie porównywałem a z ciekawości nie będę wydawał  800 zeta:phi:

Nie jest to jakaś wysoka półka ja pracuję w 9100x z nawiewem ;] W domu też 9100x. Spawam zawodowo ponad 20lat zawsze w speedglasie i dalej bez okularów ;] Tu nie ma co oszczędzać ;] 

Napisano
9 minut temu, cumel napisał:

Nie jest to jakaś wysoka półka ja pracuję w 9100x z nawiewem ;] W domu też 9100x. Spawam zawodowo ponad 20lat zawsze w speedglasie i dalej bez okularów ;] Tu nie ma co oszczędzać ;] 

Ty profesjonalista jesteś to musisz mieć lepszy sprzęt ale chyba przy sporadycznym stosowaniu w tej za 200 zeta zaraz się nie oślepnie?;]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, volf6 napisał:

Właśnie przeglądając myślałem o tym Magnumie, albo model IDEAL APS-X58E za coś koło 400 .
Może zacznę od tego Magnuma bo jest najkorzystniejszy cenowo, a skoro mówisz, że przetestowany to chyba warto sprawdzić - najwyżej odeśle po krótkim teście "z daleka".

4 godziny temu, cumel napisał:

Do amatorskich zastosowań to Speedglas 100v wystarczy. 

Widzę, że to już chyba bardziej PRO niż do amatorskiego użytku :) ale jeśli ten Magnum przytoczony wyżej nie spełni moich oczekiwań to chyba odżałuje te 800zł...

Najgorzej, że jak się spawa sporadycznie to szkoda człowiekowi wydać połowę ceny spawarki, ale z drugiej strony maska to podstawa....

Dzięki.

Napisano
2 godziny temu, Tomasz_29 napisał:

Widzę, że to już chyba bardziej PRO niż do amatorskiego użytku :) ale jeśli ten Magnum przytoczony wyżej nie spełni moich oczekiwań to chyba odżałuje te 800zł...

Najgorzej, że jak się spawa sporadycznie to szkoda człowiekowi wydać połowę ceny spawarki, ale z drugiej strony maska to podstawa....

Dzięki.

Tyle razy pisałem że ja mam skrzywienie zawodowe i trudno mi doradzać hobbystą ;] I jak w swoim warsztacie mam chińskie spawarki Magnum i Sherman tak przyłbicę mam z górnej półki ;] Spawarkę jak padnie kupie nową ale oczek to ja sobie nie wymienię ;] Ale faktycznie jak od święta spawanie  to i magnum wystarczy. Choć wtedy bym wolał przyłbicę ze stałym szkłem ;)