Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z obrotami - brava 1,2 80SX

Featured Replies

Napisano

Siemanko powtórne wszystkim Forumowiczom zlosnik.gif.

Mam następujący problem angryfire.gif.

Dygreasja shocked.gif: wiem, że temam był trochę męczony na forum, ale dla mnie zero odpowiedzi - trochę się domyślam w czym może być problem, ale proszę WAS o pomysły!!! ok.gif

Wracam do problemu. Jeżdże na benzynie i gazie wink.gif. Mianowicie: gdy odpalam samochód zaraz silnik pracuje jakby chciał zgasnąć shocked.gif, więc troszkę dodaję gazu i jest ok smile.gif. Za niedługo przeskakuję na gaz (jak się trochę rozgrzeje). Chwilę jest spoko. Jak rozgrzeje się do stanu normalnego, to przy wyhamowywaniu całkowitym (np. dojazd do czerwonego światła) obroty spadają jedynie do 1400 obrotów, gdy przygazuję wówczas w 50 % spadną do 800 obrotów (ZAZNACZAM, że jest to ilość prawidłowa --- dopiero po przegazowaniu), czasami pozostają na tym samym poziomie, tzn. 1400 shocked.gif.

Na razie nie chcę pakować się w nowe zakupy i wysokie ceny (jeśli to nie jest konieczne). Stąd pytanie CZY confused.gif??? wystarczy przeczyścić przepustnicę i silnik krokowy, czy coś jeszcze confused.gif???

ZAZNACZAM, że ten sam efekt (problem ww. opisany)jest na benzynie jak i na gazie. Instalacja gazowa raczej jest ok, więc tym samym odpada confused.gif???).

Zaznaczam, że dla mnie problem do rozwikłania jest na wczoraj!. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Za ewentualne info wielkie dzięki. brawo.gif!!!

893goodvibes.gif

Napisano

Witam

Ja mam podobny problem ale tylko z falowaniem obrotów na zimnym silniku. Poszperalem na forum i znalazlem taka oto wypowiedz jednego z naszych kolegów (niestety nie skopiowalem jego nicka a tylko sama wypowiedz):

"...temat jak napisales rzeka...

generalnie przyczyn zjawiska falowania obrotow moze byc wiele. Problem w tym ze czasami wystepuja rownolegle i ich znalezienie moze byc dosc trudne lub upierliwe.

Na poczatek polecam materialy zgromadzone na "smietniku"

gdzie leza rowniez moje wynurzenia w tej sprawie.

Nalezy powiedziec ze falowanie najczesciej wystepuje w wyniku:

- uszkodzenia silownika biegu jalowego zwanego potocznie silniczkiem krokowym. Element ten zawiera w sobie 2 bieznie potencjometrow ktore z czasem sie mechanicznie wyrabiaja

- zanieczyszczenia mechanizmu przepustnicy. Konstrukcja odpowietrzenia skrzyni korbowej zwanego tez odma powoduje dostawanie sie mgly olejowej do konalu dolotowego. W kanale tym znajduje sie przyslona ktorej swobodny ruch jest warunkiem poprawnego dzialania automatu regulacji wolnych obrotow.

- uszkodzenia badz zabrudzenia czyjnika cisnienia i temp w kolektorze dolotowym. Z tego samego powodu co przepustnica czujnik ten zawalony zostaje olejem i zaczyna glupiec.

- nieszczelnosci w ukladzie dolotowym czyli tzw. przedmuchow. Przyczyn moze byc wiele; najczesciej zniszczona uszczelka, pekniety odlew itp

- zmiany fabrycznej geometri nastaw przeslony przepustnicy. Przyczyna glowna to zużycie plastikowych zderzakow - w niektorych modelach mozna to ustawienie regulowac vide "srubka dUKA" (u mine byl to finalny powod)

- bledy softwaru. Wersja 13 (dla silnika 1.2) jest juz zdaje sie wolna od wszelkich bugow

- pozostale dodatkowe przyczyny jak; przepiecia na kablach wys. napiecia, uszkodzona cewka czy kiepskie paliwo.

Walke nalezy zaczac od zatankowania dobrej wachy i czyszczenia ukladu dolotowego, sprawdzic nalezy czy przeslona swobodnie rusza sie w kanale (nie przycina sie)jezeli problem sie utrzymuje nalezy na spokojnie z examinera zaczac szukac przyczyn - niektore symptomy powinny sie dac wylapac z komputera.

Calsoc operacji jest zmudna ale da sie wykonac. Jezeli aso od razu zaczyna krzyczec 1500PLN to znaczy ze olewaja szukanie i chca wymienic caly element przepustnicy wraz z silownikiem... co ma oczywiscie duze szanse powodzenia ale nie koniecznie jest do konca uzasadnione.

...."

Pozdrawiam

P.S Napisz co było przyczyna jak ud Ci sie ja namierzyc

Napisano

Acha jeszcze kolega Patre niedawno coś pisał o 1.2 w tym temacie. Nie zanotowałem, bo to nie moj silnik

Napisano
  • Autor

Siemanko.

Dzięki e_norbert za bardzo fajną odpowiedź (referacik). Jutro jadę coś zrobić z moją Bravką do "lekarza". Jak mi się uda problem wyeliminować to dam znać co jej było.

Udanego weekendu. banana-wave.gif

Napisano
  • Autor

cześć.

Byłem na examinerze. Mechanior stwierdził i potwierdził moje przypuszczenia, że muszę zaopatrzyć się w nowego krokowca, bo mój już jest na wylocie. Pozostałe elementy pracy autka na exam. wyszły ok.

Na razie.

P.S. Jestem na etapie poszukiwań nowego i niedrogiego krokowca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.