Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kap kap - płyn chłodzący

Featured Replies

Napisano

Po ostatnio wykonanym przeglądzie zostałem poinformowany o zapoceniach przy wejściu przewodu gumowego do chłodnicy w dolnej części. Nie chcę wnikać, czy przypadkiem nie jest to wina mechanika, niech tam !!! W związku z tym zacząłem uważnie obserwować samochodzik. Kilka razy zauważyłem, że rano w garażu na betonie mała mokra plama. Po podniesieniu maski i dotknięciu złączki pomiędzy gumą a chłodznicą miałem mokrą rękę, wyraźnie jakby coś z tego miejsca kapało. Mam teraz dylamat nie wiem czy to plastikowa złączka, czy chłodnica. Stawiam na złączkę.

I tutaj pytania do ekspertów:

1) Jeżeli to złączka, to czy nie wiecie, gdzie taką złączkę można kupić poza ASO. W ASO panowie chcą prawie 100 PLN wraz z przewodem gumowym bo inaczej nie sprzedają.

Załączam rysunek złączki autorstwa któregoś z kolegów z autokącika. Moja jest prawie taka sama tylko, że ja nie mam kolanka a łączenie jest w linii prostej.

2) Czy to możliwe, że popuszcza chłodnica. Jak sprawdzić, że z chłodnicą jest cos nie tak opierając sie na czymś innym niż ubytek płynu chłodzącego. Czy są jakieś standardowe objawy: np. zacieki w miejscach ... itp.

pozdrawiam

Stilo 1.4

post-42839-14352471777003_thumb.jpg

Napisano

Z tego co się orientuję, to tego przewodu poza ASO chyba nie kupisz. Musiałem go też wymienić, bo jakiś palant, który zmieniał płyn chłodniczy zepsuł go i wszystko skręcił drutem. Tak to wyglądało. Może zawile trochę opisuję, sorry. Przewód kosztował dokładnie 95 zł a wymiana trwała 15 min.

Napisano

Jak sprawdzić, że z

> chłodnicą jest cos nie tak opierając sie na czymś innym niż

> ubytek płynu chłodzącego. Czy są jakieś standardowe objawy: np.

> zacieki w miejscach ... itp.

Białawy nalot w miejscach którędy skapuje woda.

Napisano

> 1) Jeżeli to złączka, to czy nie wiecie, gdzie taką złączkę można kupić poza ASO. W ASO panowie chcą prawie 100 PLN wraz z przewodem gumowym bo inaczej nie sprzedają.

Załączam schemat układu chłodzenia silnika 1.4. Sprawdź jaki numer katalogowy części jest Ci potrzebny i podzwoń po różnych ASO.

277117969-ch%B3odnica_1_4.JPG

BTW. Chłodnica (51735217) kosztuje około 850 złotych.

Napisano

W ASIO rurę wymieniałem na gwarancyji niestety albo partia tych rur była lewa albo to wada autka cieknie na złączce i juz

trzeba wymieniać gume zam zacisk nic nie da

pozdrawiam

Napisano

> W ASIO rurę wymieniałem na gwarancyji niestety albo partia tych rur

> była lewa albo to wada autka cieknie na złączce i juz

> trzeba wymieniać gume zam zacisk nic nie da

> pozdrawiam

W większości Stilo 1.4 ubywa płynu chłodniczego. ASO nie chce się do tego przyznać, ale pytałem znajomego mechanika z ASO i potwierdził, że TTTM. grinser006.gif

Napisano

> tego przyznać, ale pytałem znajomego mechanika z ASO i

> potwierdził, że TTTM.

To jest najbardziej uniwersalna odpowiedz na wszelke bolaczki naszych stilowozow z ,ktora sie spotykamy w wiekszosci ASIO Fiata sciana.gif20.GIFrotfl.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie zakupiłem tzw. tuleję giętką element nr 2 na załączonym powyżej rysunku. Cena 95 PL + 8 PL opaski + silikon + trochę płynu do uzupełnienia i w sumie 160 PLN. Zadzwoniłem do znanego ASO i zapytałem, czy nie wymieniliby na co gość powiedział czemu nie, bardzo chętnie. Pytam ile, spec odpowiada 200 PLN (oczywiście sama robocizna). Pozostawiam dalej bez komentarza bo k..wami sypać nie chcę.

Postanowiłem, że wymienię sam !!!

Potrzebuję jednak specjalistycznej porady. Chodzi o płyn chłodzący tzn. jego wymianę. Kiedyś była poruszana sprawa wymiany płynu chłodzącego na forum. Niestety nie wszystko jest dla mnie jasne. W moim przypadku chodzi o silnik 1.4. Nie wiem gdzie znajdują się elementy odpowietrzające. Ja ich po prostu nie widzę albo ich zwyczajnie nie ma. Czy ktoś z was może jednoznacznie powiedzieć, że w 1.4 układ chłodzący odpowietrza się sam lub wskazać miejsce gdzie taki odpowietrzniki są umieszczone? Chcę jeszcze opisać po kolei czynności które chcę wykonać i prosić o opinie czy wszystko Waszym zdaniem jest OK.

1. Odkręcam korek zbiornika wyrównawczego z płynem chłodzącym

2. Rozłączam gumowy wąż od chłodnicy (w 1.4 znajduje się on po lewej stronie na dole)

3. Spuszczam płyn chłodzący do naczynia, z którego później wleję ten sam płyn.

Pytanie: Czy spłynie cały płyn. Dodam, że wcale mi na tym nie zalerzy. Chcę tylko wymienić tę cholerną tuleję. Im mniej go wypłynie to chyba łatwiej będzie go uzupełnić i uniknąc jakiś przykrych niespodzianek.

4. Wymontowuję starą tuleję (dokładnie połączenie z zbiorniczkiem i połączenie z jakąś rurą od silnika)

5. Montuję nową (trzy elementy: połączenie z zbiorniczkiem, jakąś rurą od silnka i chłodnicą)

6. Wlewam płyn do zbiorniczka

i dalej nie jestem pewien. Proszę o weryfikację.

7. Pompuję ręcznie naciskając na gumowe przewody (tylko które po lewej stronie chłodnicy czy po prawej. Dla pewości bede naciskał jedne i drugie).

W poprzednim wątku ktoś pisał, że pompować trzeba aż w odpowietrzaczu pojawi się płyn. No, tak ale gdzie w tym moim carze jest odpowietrzacz !!!?

8. Włączam silnik i czekam aż zacznie pracować wentylator. Powtarzam 3 razy.

9. Dolewam ewentualne ubytki w zbiorniczku wyrównawczym.

10. Po kilku km sprawdzam poziom i ewentualnie dolewam

Pytanie:

Czy przy tej operacji można przegrzać silnik. Zrobię to sam czy nie ryzykować ??? Tylko, że 200 nie dam.

pozdrawiam

Stilo 1.4

Napisano

> Postanowiłem, że wymienię sam !!!

"I to się koledze chwali. I takie projekty my będziemy promować." - cyt. z filmu "kogel mogel"

> 1. Odkręcam korek zbiornika wyrównawczego z płynem chłodzącym

> 2. Rozłączam gumowy wąż od chłodnicy (w 1.4 znajduje się on po lewej

> stronie na dole)

> 3. Spuszczam płyn chłodzący do naczynia, z którego później wleję ten

> sam płyn.

> Pytanie: Czy spłynie cały płyn. Dodam, że wcale mi na tym nie

> zalerzy. Chcę tylko wymienić tę cholerną tuleję. Im mniej go

> wypłynie to chyba łatwiej będzie go uzupełnić i uniknąc jakiś

> przykrych niespodzianek.

> 4. Wymontowuję starą tuleję (dokładnie połączenie z zbiorniczkiem i

> połączenie z jakąś rurą od silnika)

> 5. Montuję nową (trzy elementy: połączenie z zbiorniczkiem, jakąś

> rurą od silnka i chłodnicą)

> 6. Wlewam płyn do zbiorniczka

> i dalej nie jestem pewien. Proszę o weryfikację.

> 7. Pompuję ręcznie naciskając na gumowe przewody (tylko które po

> lewej stronie chłodnicy czy po prawej. Dla pewości bede naciskał

> jedne i drugie).

> W poprzednim wątku ktoś pisał, że pompować trzeba aż w odpowietrzaczu

> pojawi się płyn. No, tak ale gdzie w tym moim carze jest

> odpowietrzacz !!!?

> 8. Włączam silnik i czekam aż zacznie pracować wentylator. Powtarzam

> 3 razy.

> 9. Dolewam ewentualne ubytki w zbiorniczku wyrównawczym.

> 10. Po kilku km sprawdzam poziom i ewentualnie dolewam

Szóstka z plusem!

Ja w sienie 1.6 omijałem punkt siódmy, no ale nie będę się upierał że w Stilo 1.4 mozna tak samo. Ważne żeby pompa wody była zalana.

Przy 8. wypadałoby mieć poluzowany odpowietrznik.... ta....

P.S. Trudno przegrzać silnik, jesli włącza się wentylator w prawidłowym momencie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.