Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko czy przegub?

Featured Replies

Napisano

A wiec tak ostatnio zaczelo mi cos "chrobotac, bic " w lewym kole podnioslem samochod i co sie okazlo kolo mialo luz na piascie (ruszalo sie na boki) Ciekaw jak wygalda lozysko sciagnolem piasto i zauwazylem ze lozysko jest juz troche wyjechane(nie chuczalo) tzn, wycigajac piaste wylecialo mi boczne przykrcyie lozyka nie wiem czy tak ma byc???

poskaladalem do kupy i dokrecilem piaste mocniej . Luz zniknal wiec myslem ze juz wszytko ok. Ale jak sie przejechalem to okazlo sie ze nie. Chrobocze, bije bardziej i to tylko przy jezdzie na wprost i na luzie !! jak wrzuce bieg to nie jak kola skrece i jezdze w kolko to tez nie!! co to moze byc ? Jestem umuwiony jutro na wymiane lozyska i chcialbym wiedziec czy dobrze? czy czasem nie bedzie to przegub

Prosze o szybka odpowiedz dzieki

Napisano
  • Autor

kurka nikt nie mial podobnie?

aha jak dokrecilem to zaczelo cos podaczas jazdy jakby popiskiwac z tegoz kola 270751858-jezyk.gif

Napisano

> kurka nikt nie mial podobnie?

> aha jak dokrecilem to zaczelo cos podaczas jazdy jakby popiskiwac z

> tegoz kola

Luzu na łozysku nie powinno być.Nawet jak jest padnięte to wydaje nieprzyjemne dźwięki (buczenie, huczenie itp ) a luzu nie ma. Nakrętka była odkręcona?

Przecież powinna być zakleszczona na rowkach ośki.

Niedopuszczalne jest rozebranie piasty i zmontowanie z tym samym łożyskiem.Przy wybijaniu piasty zniszczyłeś je .

Łożysko wymienić na nowe i będzie OK.

Przegub nie ma nic do luzu koła

Napisano

> Luzy na łożysku lepiej sprawdza się chwytając koło u góry i na dole.

Luzu na łozysku nie sprawdzisz bo go nie ma

Napisano

> Luzu na łozysku nie sprawdzisz bo go nie ma

Dlatego tak sprawdzasz czy jeszcze go nie ma.

Napisano

> Dlatego tak sprawdzasz czy jeszcze go nie ma.

Na temat łozyska przedniego koła chodziły na forum niedawno dwa wątki, jeden mój , poszukaj.

Krótko mowiąc pad łozyska nie objawia się luzem jedynie hałasem.Jak już pisalem jeździłem tak prawie 2000 km i luzu nie było.

Poruszając kołem chwytając góra-dół możesz jedynie wyczuć luz w zawieszeniu (albo luz na szpilkach jak niedokręcisz koła)

Pozdr

Napisano

A ja miałem przypadek (na szczęście nie w tym aucie), że puściło uszczelnienie, woda dostała się do łożyska i jak przyjechałem na miejsce to luz był już wyczówalny. Oczywiście prędzej zaczęło szumieć ale tylko przy skręcie w jedną stronę.(Marka to żabojadowiec angryfire.gif) Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.