Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygluszenie drzwi

Featured Replies

Napisano

W koncu mam czas i checi, zeby poprawic nieco brzmienie muzyki w autku i wyeliminowac drzenie folii ochraniajacej drzwi. Wszystko mam rozebrane, folia odcieta.

Czy wygluszenie naklejaliscie od strony wewnetrzej drzwi (od szyby) czy w miejscu oryginalnej folii? Jezeli w starym miejscu, to czy nie bedzie klopotow z ciegnem zamka drzwi lub z wyprofilowaniem maty wygluszajacej pod kable przechodzace z wnetrza drzwi na zewnatrz? Czy wystarczy zalepic mata tylko otwory w drzwiach czy wygluszac calosc (lacznie ze strona najbardziej skrajna, "od ulicy")?

Pochwalcie sie jak Wy to robiliscie.

Napisano

Czesc Szymonie!

Wlasnie w sobote wzialem sie za wygluszanie drzwi. Na razie zrobilem tylko prawe.

Na poszycie drzwi, jak napisales "najbardziej od ulicy" dalem dwie warstwy maty dekarskiej. W strone z otworami technologicznymi zakleilem otwory od srodka i cala powierzchnie od strony styku z tapicerka drzwi. Podkleilem tez troche tapicerke drzwi. Na jedne drzwi wykorzystalem cala rolke 15cm x 10m i rozpoczalem nowa. Przed zrobieniem drugiej strony, musze jeszcze dokupic jedna rolke 10cm x 10m.

Jesli chodzi o ciegno drzwi, to oczywiscie nie mozesz go zakleic. U mnie w jednym miejscu zostala mala dziurka wokol ciegna, ale nie wg mnie nie powoduje to duzych strat. Niestety nie mialem przy sobie aparatu i nie mam fotki. Natomiast ciegno blokady zamka okleilem tekstylna tasma do wiazek elektrycznych.

Do tego zalozylem glosnik (na razie tylko jeden) Helix Blue 62 MKII wraz ze zwrotnicami i tweeterami- roznica pomiedzy tym zestawem a seria jest duza! Musze jeszcze jak najszybciej zrobic drugie drzwi i bedzie waytogo.gif

Napisano

Mam nadzieje, ze do najblizszego wroclawskiego spotu skoncze i bede mogl sie pochwalic efektami smile.gif

Napisano

Tu masz instrukcję jak to zrobić ---> klik

Napisano
  • Autor

Bedziesz wsadzal cos do bagaznika?

Zastanawiam sie czy po prostu nie zakleic mata wygluszeniowa otworow technologicznych, czy nei wystarczy mi tyle - na pewno ograniczy koszt. Chcialbym jednak najpierw uslyszec opinie kogos, kto juz tak robil.

Jak Ty opisalbys efekt? Jak "inny" dzwiek sie wydobywa? Szkoda, ze nie masz porownania do nowego glosnika bez wytlumienia.

Napisano

Lepeij jakbyś zakleił wszystko, nie tylko otwory-to ma byc wygluszenie, a nie zalepianie "dziór".Zrób raz, a dobrze... grinser006.gif

Ja zrobiłem to pare miesiecy temu i z efektu jestem zadowolony cool.gif

Napisano

Ja przykładwo uzpełniłem braki fabryczne na zewnątrz oraz dokladnie zalepiłem wszystkie otwory. Jak dla mnie róznica jest duża i w zupełności wystarczy. Warto pamiętać, iż jedna mata waży prawie 0,5 kg i przesadne wygłuszenie może powodować opuszczanie się drzwi. Przy moim wygłuszeniu nie stwierdzam żadnych dodatkowych drgań, a mimo założenia głośników boschmanna 16.5" bas jest przyjemny ( wogóle jest w porównaniu z fabrycznymi). Zużyłem 6 mat na całość około 40 zł (prawe i lewe drzwi). Bez wytłumienia jest zbyt dużo drgań nie da się słuchać. Pozdrawiam i życze sukcesów całość zajmuje około 2h plus parę browarów. pub2.gifyay.gif

>

Napisano
  • Autor

> Lepeij jakbyś zakleił wszystko, nie tylko otwory

A Ty Tomciu kleiles obie strony wewnatrz drzwi i dodatkowo warstwe na zewnatrz (chocby po to zeby ochronic przewody od kurzu, starej folii nie chce juz stosowac)?

Napisano
  • Autor

Drzwi kierowcy zrobione smile.gif Zamierzony efekt uzyskalem - nic nie drga, poza ciegnem zamka, ale jest to tylko delikatnie slyszalne. Montaz jest idealny. Maty (moje miejscowe APP) tnie sie bez najmniejszych klopotow, po podgrzaniu przez slonce uklada sie rownie swietnie. Niestety nie tlumia chyba idealnie - przez drzwi nadal sporo slychac na zewnatrz.

Napisano

> A Ty Tomciu kleiles obie strony wewnatrz drzwi i dodatkowo warstwe na

> zewnatrz (chocby po to zeby ochronic przewody od kurzu, starej

> folii nie chce juz stosowac)?

Ja lepiem wsyzstko co moglem i to podwojna warstwa...toche kilo wiecej ale drywi sie nie opusciz jak to ktos pisal...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.