Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima - to dziala?

Featured Replies

Napisano

Powitac.

Mam sobie klime, nie zwracalem uwagi czy dziala, czy nie;)

Ida wakacje, urlop wiec pasowaloby zeby to zaczelo chodzic.

W tej chwili po wlaczeniu nic nie slychac - powinienem cos slyszec? (Sprezarke?) Roznicy miedzy chlodzeniem normalnym a z klima nie czuje - przy obecnych temp. - 25-30st. po 5 minutach chlodne powietrze leci.

Po weekendzie jade z tym i nie wiem, czy na uzupelnienie tylko sie szykowac, czy to, ze nic nie slychac znaczy, ze cos sie spsulo?

PS. A za tydzien zaczyna sie ladny tescik dla autka - podroz na Krym! 1600km w jedna strone (w 4 osoby frown.gif( ).

Ciekawe, jak sie sprawi wink.gif

Napisano

Powinno lecieć mroźne powietrze, jak nie masz przeciekow to na przeglądzie klimy dobiją Ci brakujący czynnik chłodzący i odgrzybia jeżeli bedziesz chciał.

Napisano

> W tej chwili po wlaczeniu nic nie slychac - powinienem cos slyszec?

Sprężarka zaczyna działać dopiero po załączeniu sprzęgłą elektromagnetycznego. U mnie powoduje to wzrost obrotów biegu jałowego o jakieś 100÷200.

Jeżei masz za mało czynnika to możesz mieć mniejszą wydajność więc sprawdź ile masz czynnika. Jakby co to powinno być 650g.

Napisano

> U mnie powoduje to wzrost obrotów biegu

> jałowego o jakieś 100÷200.

Czy podwyzszenie obrotow nastepuje u Ciebie tylko w momencie wlaczania klimy, czy przy wlaczonej klimie na biegu jalowym przez caly czas masz podwyzszone obroty?

Pytam poniewaz u mnie przy wylaczonej klimie obroty na biegu jalowym wynosza 800-850obr/min. Po wlaczeniu klimy obroty wzrastaja do ok. 900obr/min i silnik pracuje dosc glosno i czuc wibracje w kabinie. Czasami na moment obroty spadna do 800-850, by po chwili znow wrocic do podwyzszonych obrotow biegu jalowego. Wydaje mi sie, ze rok temu wzrost obrotow nastepowal jedynie przy wlaczaniu klimy i po chwili obroty wracaly do poziomu ok. 850obr/min.

Szukam przyczyny takiego zachowania wolnych obrotow bo denerwuje mnie wibracja w kabinie i glosniejsza praca silnika.

Napisano

> Czy podwyzszenie obrotow nastepuje u Ciebie tylko w momencie

> wlaczania klimy, czy przy wlaczonej klimie na biegu jalowym

> przez caly czas masz podwyzszone obroty?

Po włączeniu klimy następuje wysprzęglenie sprężarki i wtedy obroty się podwyższają. Po wyłączeniu sprzęgła (odłączeniu sprężarki) obroty znów spadają do "normalnych".

Wynika z tego że wzrost obrotów powodowany jest przez dodatkowe obciążenie sprężarką klimy (dodatkowo włącza się na I biegu wentylator chłodnicy smirk.gif). Jeżeli częstotliwość włączeń i wyłączeń sprzęgła sprężarki jest duża (wiem że to pojęcie względna ale nie potrafię teraz powiedzieć niewiem.gif co ile) może to oznaczać niski stan freonu. Wyłącza wtedy czujnik wykrywający niskie ciśnienie freonu sciana.gif.

Napisano

> Powitac.

> Mam sobie klime, nie zwracalem uwagi czy dziala, czy nie;)

Tyle sie mowi ze conajmniej raz miesiac trzeba uruchamiac klime zeby miala smarowanie. Mozna latwo poznac czy dziala np przy zaparowanych szybasz w zimniejsze dni. Wcale nie musi byc goraco zeby sprawdzic czy dziala.

Pozdrawiam

Napisano

> PS. A za tydzien zaczyna sie ladny tescik dla autka - podroz na Krym!

> 1600km w jedna strone (w 4 osoby ( ).

> Ciekawe, jak sie sprawi

Powodzenia - kolega połamał zawieszenie w Oplu frontierze bo droga mu się skończyła zlosnik.gif. Nie wierzyłem dopuki zdjęć nie widziałem. Ktoś wykopał doł głęboki na metr i długi na 200 m - ale zapomnieli oznaczyć zlosnik.gif .

Po powrocie do Polski samochód wyglądał jak po bardowaniu Bagdadu zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.