Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w matizie - co i jak?

Featured Replies

Napisano

Witam Was smile.gif

Mój problem jest następujący. Planuję wkrótce zakup matiza i chcę, żeby koszty eksploatacji tego samochodziku były jak najniższe, dlatego planuję go wyposażyć w instalację gazową. Niepokoją mnie doniesienia o sporym zużyciu gazu w matizie (z ofert i opinii użytkowników). Matiz będzie eksploatowany pół na pół trasa/miasto, raczej na odcinkach dłuższych niż 10 km jednorazowo, 40 tyś. km rocznie. Technika jazdy ekonomiczna - a mówiąc wprost powolna (żadnych dużych przyspieszeń, do 110 - 120 km/h poza miastem).

Planuję założenie instalacji gazowej wtryskowej (wtrysk gazu w fazie lotnej), czyli IV generacji.

Teraz pytanie. Jaką instalację zastosować przy założeniu, że koszty jej montażu są sprawą drugoplanową (w rozsądnych granicach - powiedzmy do 4 - 4,5 tyś zł)? Priorytetem jest obniżenie zużycia paliwa. Instalacja V generacji (wtrysk gazu w fazie płynnej) raczej jest wykluczona (ze względu na problemy techniczne i zbyt wysoki koszt (ponad 50% wartości samochodu).

Będę wdzięczny za wszelkie porady...

Napisano

Skoro koszty nie graja roli to zakladaj IVke .......

ale za te 2-2,5 kpln to troche juz pojezdzisz na gazie z instalka II gen i bedzie chodzilo bardzo podobnie jak na IV.

Spalanie owszem troszke wyzsze (miasto ok 8 lato-9 zima trasa ok 6-6,5 bez wzgledu na pore roku) ale coś za coś.

Ja bym postawil na dobra instalację II generacji zalożona w DOBRYM warsztacie i wydal zaoszczedzona kase na LPG i PIFFKO boozing.gif

Napisano
  • Autor

Dodam, że miałem już matiza i palił mi 4,9 l/100km benzyny (warunki jazdy takie jak opisałem powyżej), więc 8 a nawet 9 l w mieście to dla mnie bardzo dużo. W opisie instalacji Landi Renzo Omegaz znalazłem stwierdzenie, że zużycie LPG jest o 13 - 15% wyższe niż zużycie benzyny.

Tak w ogóle, to Landi Renzo Omegas nadaje się do matiza?

Napisano

> Skoro koszty nie graja roli to zakladaj IVke .......

> ale za te 2-2,5 kpln to troche juz pojezdzisz na gazie z instalka II

> gen i bedzie chodzilo bardzo podobnie jak na IV.

> Spalanie owszem troszke wyzsze (miasto ok 8 lato-9 zima trasa ok

> 6-6,5 bez wzgledu na pore roku) ale coś za coś.

> Ja bym postawil na dobra instalację II generacji zalożona w DOBRYM

> warsztacie i wydal zaoszczedzona kase na LPG i PIFFKO

Na II nie będzie miał takiego spalanioa jak na IV. Koszty jak widać nie grają roli bo duże przebiegi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.