Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z gazem

Featured Replies

Napisano

Witam

W dalszym ciągu mam problem z LPG. Wczoraj znów instalka jakby się zawiesiła. Na 100% na usterkę ma wpływ temperatura - dzieje się tak rano jak mocno temperatura powietrza spadnie przez noc. No i wczoraj na wieczór też ten efekt był. Po południu popadało - temperaturka spadła, doszła jeszcze większa wilgotność powietrza i znów był problem. Wygląda to tak, że po odpaleniu silnika na sondzie Lambda mam ok. 0,1-0,2V. Przełączam na gaz i od razu na sondzie jest 0,9V. Ruszam, wrzucam 2 bieg i czuję, że samochód ledwo idzie. Wygląda to tak jakby nie dostawał paliwa ale na sondzie cały czas jest 0,9V. Jak wcisnę sprzęgło i dam gazu to słychać, że silnik wkręca się na obroty ale cały czas jest 0,9V. Efekt mija jak na siłę przytrzymam go na 2 bigu i wcisnę pedał gazu do oporu. Wtedy auto na początku ledwo co przyspiesza, na sondzie widać powolne opadanie napięcia 0,8...0,7....0,6... aż w końcu następuje chyba przełączenie sterownika w tryb sterowania attuatorem i auto rusza z kopyta. Na sondzie widać falę 0-0,9-0-0,9....

Wczoraj wieczorem sprawdziłem jeszcze przewody WN i żadnych przebić.

I co to może być????

Napisano

Może sonda Lambda się kończy?

Jak sonda pokazuje 0,9 to znaczy że komp uważa, że masz bogatą mieszankę czyli ją zuboża, wtedy sonda powinna pokazać ubogą komp wzbogacić itd. A skoro cały czas masz 0,9 komp cały czas zuboża (dobrze napisałem?) i autko nie chce jechać.

Ale nie wiem czy dobrze to wymyśliłem hmm.gif

Napisano

Witam !

Nie wiem jaki to sterownik, ale ja w Bingo M miałem podobny objaw z sondą Lambda. Okazało się, że sonda potrzebuje czasu na rozgrzanie się i dopiero po kilku minutach daje prawidłowe wskazania.

Innym rozwiązaniem mogą być ustawienia parametrów sterownika. Jak się nie mylę (niestety nie mogę sprawdzić, bo mój laptop jest w naprawie) to w ustawieniach jest coś czasem opóźnienia odczytów sondy Lambda - chyba właśnie po to, aby dać czas na uzyskanie właściwej temperatury. Może tam jest coś "namieszane".

Napisano
  • Autor

> Może sonda Lambda się kończy?

> Jak sonda pokazuje 0,9 to znaczy że komp uważa, że masz bogatą

> mieszankę czyli ją zuboża, wtedy sonda powinna pokazać ubogą

> komp wzbogacić itd. A skoro cały czas masz 0,9 komp cały czas

> zuboża (dobrze napisałem?) i autko nie chce jechać.

> Ale nie wiem czy dobrze to wymyśliłem

To by się zgadzało gdyby sonda była padnięta. Ale sonda jest sprawna - na benzynie nie ma żadnych problemów. To dzieje się tylko na gazie. Ja mam taką koncepcję - na biegu jałowym mieszanka jest ustalona przez śrubę na attuatorze; po przekroczeniu obrotów ustawionych na sterowniku gazu powinien on dawkować gaz attuatorem przyjmując emulowany sygnał prostokątny sondy Lambda; te ustawione obroty jakby się 'przesunęły' i zamiast zacząć pracować ponad np. 1200obr/min sterownik zaczyna pracować po osiągnięciu np. 2000obr/min; ponieważ sterownik nie dawkuje gazu to silnik wkręca się na obroty bardzo umolnie i stopniowo mieszanka staje się optymalna bo gazu idzie cały czas tyle samo a zwiększa się udział powietrza. Nie wiem czy mam rację czy nie - nieznam się na tym. Jeśli potwierzdziłyby się moje przypuszczenia to winny jest sterownmik gazu, który szwankuje pod wpływem temperatury.

Napisano

> Ja mam taką koncepcję - na biegu jałowym mieszanka jest

> ustalona przez śrubę na attuatorze; po przekroczeniu obrotów

> ustawionych na sterowniku gazu powinien on dawkować gaz

> attuatorem przyjmując emulowany sygnał prostokątny sondy Lambda;

Nie wiem jak jest u Ciebie ale ja nie mam nigdzie możliwości ustawienia, że po przekroczeniu danej prędkości obrotowej sterownik dawkuje inaczej gaz. mam tylko minimalne/maksymalne otwarcie przy dużym obciążeniu i na biegu jałowym.

Emulowany sygnał nie ma wpływu na pracę na LPG, on jest wysyłany do kompa benzyny żeby nie łapał głupot.

Zadaj to pytanie tutaj. Może coś poradzą.

Napisano
  • Autor

> Witam !

> Nie wiem jaki to sterownik, ale ja w Bingo M miałem podobny objaw z

> sondą Lambda. Okazało się, że sonda potrzebuje czasu na

> rozgrzanie się i dopiero po kilku minutach daje prawidłowe

> wskazania.

> Innym rozwiązaniem mogą być ustawienia parametrów sterownika. Jak się

> nie mylę (niestety nie mogę sprawdzić, bo mój laptop jest w

> naprawie) to w ustawieniach jest coś czasem opóźnienia odczytów

> sondy Lambda - chyba właśnie po to, aby dać czas na uzyskanie

> właściwej temperatury. Może tam jest coś "namieszane".

Sterownik to niechlubna LECHO miniLambda. Co do sondy - to owszem potrzebny jest czas na jej rozgrzanie, ale gdyby ona fałszowała to po pewnym czasie powinien sygnał wrócić do normy i powinno to dziać się zawsze. A mimo pracy silnika przez ok. 5min sonda nadal pokazuje 0,9V. Poza tym jeszcze jedna rzecz przeczy teorii 'dogrzewania się sondy'. Wczoraj kiedy mi się to stało po dojechaniu do domu silnik zgasiłem i odpaliłem ponownie i nadal było 0,9V. Nie sądzę, żeby sonda była jeszcze wtedy niedogrzana. Silnik był już mocno gorący. Do tego jeszcze powiem, że gdybym teraz zszedł do auta i odpalił to po przełaczeniu na LPG na sondzie będzie 0,6-0,7V i auto będzie działać bez zarzutów.

Co do miniLambdy - jak mi to "cudo" zakładali to też nie byłem szczególnie tym zachwycony ale przez 1,5roku wszystko działało bez najmniejszych zarzutów. Problem istaniej od ostatniej kolizji - auto stało u blacharzy 2,5 miesiąca i po tym zaczęły się takie cyrki dziać. Teraz to i tak jest całkiem nieźle - zimą było znacznie gorzej bo nawet mimo pracy silnika w jego normalnych warunkach (temp. 90-95'C) ni stąd ni z owąd silnik dostawał niemocy.

Napisano

Nie bardzo nadążam. Sonda lambda nie jest - a przynajmniej nie powinna być emulowana, tylko sterownik ma z niej pobierać dane do sterowania attuatorem. Może masz właśnie włączoną emulację, a nie przebieg. Czy na wykresie zmieniają się wartości TPS? Jeśli byś miał wyłączony przebieg sondy lambda, to instalacja powinna działać jak instalcja I generacji, ale to także nie powinno dawać takich objawów. Upatrywałbym winy w złych ustawieniach sterownika, lub błędzie któregoś z czujników - sterownik do gazu bierze odczyty z: sondy Lambda, TPS, czujnika temperatury i obrotomierzą (a raczej z cewki zapłonowej).

To ja już nie wiem. Przeczytałem, że to MiniLambda i tu już się moja wiedza kończy. Miałem ją przez dwa miesiące i wymieniłem (za niewielką dopłatą) na Bingo M. Wszystkie moje przyouszczenia opierały się na doświadczeniach z Bingo. W miniLambdzie też się coś ustawia zworkami w sterowniku, ale co i jak to nie wiem confused.gif

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo nadążam. Sonda lambda nie jest - a przynajmniej nie

> powinna być emulowana, tylko sterownik ma z niej pobierać dane

> do sterowania attuatorem. Może masz właśnie włączoną emulację, a

> nie przebieg. Czy na wykresie zmieniają się wartości TPS? Jeśli

> byś miał wyłączony przebieg sondy lambda, to instalacja powinna

> działać jak instalcja I generacji, ale to także nie powinno

> dawać takich objawów. Upatrywałbym winy w złych ustawieniach

> sterownika, lub błędzie któregoś z czujników - sterownik do gazu

> bierze odczyty z: sondy Lambda, TPS, czujnika temperatury i

> obrotomierzą (a raczej z cewki zapłonowej).

Może źle się wyraziłem. Po przełączeniu na gaz sterownik nie korzysta z rzeczywistego sygnału sondy Lambda tylko wstawia sobie w to miejsce falę prostokątną 0-1V.

Napisano

> Może źle się wyraziłem. Po przełączeniu na gaz sterownik nie korzysta

> z rzeczywistego sygnału sondy Lambda tylko wstawia sobie w to

> miejsce falę prostokątną 0-1V.

Sterownik gazu korzysta z rzeczywistego sygnału sondy Lambda.

To co Ty mówisz jest wysyłane do kompa benzyny.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak jest u Ciebie ale ja nie mam nigdzie możliwości

> ustawienia, że po przekroczeniu danej prędkości obrotowej

> sterownik dawkuje inaczej gaz. mam tylko minimalne/maksymalne

> otwarcie przy dużym obciążeniu i na biegu jałowym.

> Emulowany sygnał nie ma wpływu na pracę na LPG, on jest wysyłany do

> kompa benzyny żeby nie łapał głupot.

> Zadaj to pytanie tutaj. Może coś poradzą.

z instrukcji: "Poziom załączenia funkcji TPS (dodatkowe otwarcie silnika krokowego) jest ustawiany potencjometrem przy gnieździe połączeniowym i jest sygnalizowany wskaźnikiem LED TPS".

Napisano
  • Autor

> Sterownik gazu korzysta z rzeczywistego sygnału sondy Lambda.

> To co Ty mówisz jest wysyłane do kompa benzyny.

no niezupełnie bo po co byłoby wtedy w opcjach ustawienia sterownika oprócz fali 0-1 i masy sygnał rzeczywisty z sondy????

Napisano

Wymień sterownik!

Poważnie. Ja dopłaciłem 100 zł i wymieniłem na Bingo. Teraz sam się bawię, a autko jeździ lepiej na LPG niż na benzynie.

Napisano

> no niezupełnie bo po co byłoby wtedy w opcjach ustawienia sterownika

> oprócz fali 0-1 i masy sygnał rzeczywisty z sondy????

Obydwaj macie rację.

Sygnał rzeczywisty idzie do sterownika gazu i tam ma wpływ na pracę attuatora.

Emulowany sygnał idzie do ECU - przecież on cały czas pracuje (co prawda wtryskiwacze są odłączone, ale tam też jest emulator i udają przed ECU że wszystko jest OK) sterując chociażby zapłonem. Gdyby ECU dostawał rzeczwisty sygnał z sondy przechodziłby w tryb awaryjny, bo nie mógłby sobie z tym poradzić. I następne odpalenia byłyby też w trybie awaryjnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.