Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposób na hamulec ręczny

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanko, przeszukałem szukajkę, ale nie znalazłem nic co by odpowiadało na moje pytanie

przenisołem sobie kosz ze szkrzynią do środka i musze teraz zrobic coś z ręcznym, bo odległość między dźwignią a koszem jest bardzo mała, a przy szybkiej jeździe łatwo zahaczyć palcem o kosz (naskurek na kciuku nie moze sie zagoić już drugi tydzień... oslabiony.gif )

Stąd moje pytanko do chłopaków, co mają coś z ręcznym porobione, chciałem dospawać jakąś przedłużkę do ręcznego zeby był wyzej, a jednocześnie jak stanę na jakiejś górce to mieć jakąś blokadę, ale nie koniecznie musi to być przycisk.. są jakieś patenty na to?? moze ktoś ma jakieś foto??

Ręczny pozostanie seryjny, nie bede narazie montował hydraulicznego.. ewentualnie czy jest możliwosć podniesienia całego mechanizmu tak jak skrzynki, zeby był wyzej??

Jedyną fotkę jaką znalazłem to taka, mógłby właściciel odezwać sie i podowiedzieć jak to zrobić?? Mniej wiecej o takie coś mi chodzi..

277163806-r%EAczny.jpg

Napisano

O zgroozo! boje_sie.gif A gdzie siedzenie dla Szarika? zlosnik2.gif

Napisano

Ja bym proponował napisać na forum rajdowym gdzie chłopaki się ścigają to Ci pomogą.

Napisano
  • Autor

> Ja bym proponował napisać na forum rajdowym gdzie chłopaki się

> ścigają to Ci pomogą.

Ale właściciel tego autka jest z centomanii.. zdjecie też na forum znalazłem.. ale kilku centomaniakóów ściga sie w KJSach, może coś doradzą... pytałem na ak polskim, ale tam to forum ma 2 nowe odpowiedzi na dzień, więc raczej sie z nimi nie dogadam...

A ma ktoś jakiś pomysł jak przerobić tak ręczny??

A mam pytanko do Ciebie, masz dostęp do gientarki??

Napisano

Jak masz reczny odkrecasz ten kaplesel ktory sie wciska wyjmujesz z niego sprzyne ktora zabezpiecza reczny, ucinasz ta okragla czesc przewierczas ta czesc plaska w dwoch miejscach i przykrecasz kawalek rowrki tak wygietej mozesz ja sobie podgiac jak chcesz. Tylko ze w tym przypadku nie bedziesz mial reczengo chyba ze jakis koleczek pod niego bedziesz podkladal.

Napisano

Ta rura co jest przy recznym nie byla gieta na gietarce tylko przecieta szlifierka i zalamana a potem mozna to zespawac zeby bylo sztywniejsze.

Napisano

> Ale właściciel tego autka jest z centomanii.. zdjecie też na forum

> znalazłem.. ale kilku centomaniakóów ściga sie w KJSach, może

> coś doradzą... pytałem na ak polskim, ale tam to forum ma 2 nowe

> odpowiedzi na dzień, więc raczej sie z nimi nie dogadam...

> A ma ktoś jakiś pomysł jak przerobić tak ręczny??

> A mam pytanko do Ciebie, masz dostęp do gientarki??

Co do zapadki i mozliwosci hamowania na reczny w razie "gorki" to do jazdy na codzien poprostu wkrecalem sobie ten "dzyndzelek" ktory sie wciska (jest wykrecany wraz ze sprezyna dluga ktora go odbija). Niektorzy robili tak ze wykrecali go wyciagali sprezyne - wiec wpadal luzno do srodka - i sztukowali go tak ze zaklejali tasma aby nie odbijal w czasie KJSu, a na codzien sciagali tasme i mieli z dzialajaca zapadka.

Jesli chodzi o patent przeniesienia recznego "wyzej" albo zrobienia dodatkowej dzwigni jeszcze nad tym nie pracowalem narazie wnetrze zostawilem sobie na deser (jak sie skoncza upaly).

Napisano

Ja mam plan i checi (własciwie to brak tylko czasu), żeby zrobić to tak:

1. Zdejmujesz plastikową rączkę, guzik, spręzynę i cały ten pręt co jest w środku.

2. Na okrągłą część zakładasz kawałek rurki hydraulicznej czy każdej innej (którą możesz sobie dowolnie powyginać) o średnicy wewnętrznej podobnej co okrągła część rękawa

3. łapiesz to wszystko spawem

4. Lakierujesz (to dla pedantów)

5. na koniec zakłądasz rączke rowerową z gąbeczki

Zapadkę żeby Ci sie blokowało robisz tak

1. zostawiasz ten element z ząbkami w tylej części rękawa

2. powyżej lekko z przodu wiercisz dziurkę i wkładasz w nią dziubek na trzpieniu tak żeby sie swobodnie obracał

3. Ręczny blokujesz przesówająć ten cypel, a odblokowywujesz podciągając rękaw do góry. dziubek sie przesunie do przodu i nie wadzi

....wiem że to może nie najlepiej wytłumaczone ale mam plan zrobić to jakoś w trym miesiącu więc może i zasadze manuala

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, jak sie zrobi troszku chłodniej to pokombinuję jak to przerobić.. ale teraz wiem już mniej więcej co i jak..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.