Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zerwanie darni pod wylewkę

Featured Replies

Napisano

Chciałem ogarnąć temat przy okazji zamawiania koparki do wykopu kanału w garażu, ale ze względu na małe podwórko i logistykę prac prawdopodobnie nie uda się tego ogarnąć za jednym zamachem, w związku z tym pytanie - czy da się samemu we w miarę sensownym czasie i w miarę równo zerwać trawę pod wylanie płyty pod wiatę i podjazdu do garażu?

Płytę wiaty i tak chcę mieć ze 20-30cm nad poziomem gruntu, więc tu tylko zerwanie darni, a przy podjeździe to dołownie z 10cm niżej może niż poziom gruntu. Da się to jakoś sensownie na płasko szpadlem odsłonić, czy jakieś inne pomysły? Widziałem na youtubie, że gość to kosił glebogryzarką - maszynę mam, ale ona zawsze mocno spulchniała ziemię, więc nie wiem, czy się nada?

I ostatnie pytanie - czy na etapie zerwanej darni praktykuje się przejazd zagęszczarką? Czy dopiero po podsypaniu piachem? I czy z owej podsypki można ewentualnie przy podjeździe zrezygnować - będzie to obszar zapewne jakies 30-35m2

Napisano

Pewnie że się da. Jak tylko nie masz kamieni w ziemi to pójdzie. Jak masz glinę, jak ja, to polecam wyrobić sie do końca kwietnia, jak ziemia przeschnie to jest to katorga, nie robota. A jak ziemia mokra, to najlepiej szuflą (bo szeroka) i jedziesz pasek za paskiem. Tak z 20 m2 powinieneś sie wyrobić w godzinę, o ile nie ważysz 50 kilo i masz deko siły i masy.

Z ciekawostek, żeby zniwelowac teren to kiedyś nawet podicnalem darń, zwijałem w rulon, wybierałem ziemie spod spodu i po tym rozwinąłem.