Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Zaparowane" reflektory

Featured Replies

Napisano

Problem zasyfionych lamp przednich przewijał się już na kąciku, ale sam problem usunięcia "zaparowania" nie został rozwiązany. Zaznaczam, że nie chodzi o parowanie występujące np. po umyciu auta, które to ustępuje po paru(nastu) minutach, ale trwałe osadzanie się białawego nalotu na wewnątrznej stronie kloszy, często przyjmującego formę wymyślnych wzorków biglaugh.gif

Jakiś czas temu pozbyłem się tego problemu... za jedyne 1112 zl + 136,64 zl za robociznę yikes.gif Powyższa cena to oczywiście koszty wymiany lamp po gwarancji na nowe w ASO sciana.gif

Jako że po tej operacji zostały mi 2 stare reflektory, postanowiłem przyjrzeć się im z bliska. Teraz już wiem dlaczego wszyscy tak klną przy wymianie żarówek H7 rotfl.gif Klosze moich lamp były całkowicie matowe i nieprzejrzyste, oprócz wewnętrznego nalotu były zupełnie "spiaskowane" na zewnątrz. Przy okazji zauważyłem, że w jednym z reflektorów ktoś (poprzedni właściciel lub nieudolny mechanik) urwał mocowanie żarówki sygnalizatora kierunku i przykleił to jakimś superglue na stałe do oprawki, całkowicie uniemożliwiając w ten sposób jej wymianę! icon_eek.gif

Następnie próbowałem wg sugestii kolegów usunąć osad wewnątrz lampy przy pomocy ogólnie dostępnych środków. Niestety, nie da się tam wsunąć żadnego czyścika i go zeskrobać wrrr.gif więc tylko wlałem z wodą i mieszałem mlot.gif Zero efektu niewiem.gif Potem już z ciekawości chciałem oderwać ten plastik od lampy, ale jest tak mocno połączony, że tylko poraniłem sobie ręce angryfire.gif

No i jeszcze jedno pytanie... Czy w tych lampach jest coś, co można wyjąć i ew. użyć w przyszłości? Raczej ich już nie sprzedam, więc chciałbym wiedzieć, zanim się definitywnie z nimi pożegnam 30.GIF

Napisano

> Problem zasyfionych lamp przednich przewijał się już na kąciku, ale sam problem usunięcia "zaparowania" nie został rozwiązany.

Jak nie został. wpysk.gif O kefirkach nie słyszałeś? niewiem.gifzlosnik.gif

> Następnie próbowałem wg sugestii kolegów usunąć osad wewnątrz lampy przy pomocy ogólnie dostępnych środków. Niestety, nie da się tam wsunąć żadnego czyścika i go zeskrobać więc tylko wlałem z wodą i mieszałem Zero efektu

Spróbuj różnymi detergentami. wink.gif Skoro i tak masz je wywalać, to można eksperymentować.

> Potem już z ciekawości chciałem oderwać ten plastik od lampy, ale jest tak mocno połączony, że tylko poraniłem sobie ręce

Podgrzej lampy do 60% i spróbuj. Ciekawe czy się da. hmm.gif

> No i jeszcze jedno pytanie... Czy w tych lampach jest coś, co można wyjąć i ew. użyć w przyszłości?

Wszystko co odbiega nawet nieznacznie kolorem od tylnej ściany odbłyśników. zlosnik.gif Oraz przednie "szkiełka". zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak nie został. O kefirkach nie słyszałeś?

Sorry ale nie jarzę... No chyba że to żart? icon_rolleyes.gif

> Spróbuj różnymi detergentami.

No tak właśnie próbowałem zeby.GIF Nie dało się ani mleczkiem do czyszczenia łazienki ani płynem do naczyń passed_out.gif

> Podgrzej lampy do 60% i spróbuj. Ciekawe czy się da.

Ale czym? Suszarką? zlosnik2.gif

> Wszystko co odbiega nawet nieznacznie kolorem od tylnej ściany

> odbłyśników. Oraz przednie "szkiełka".

A gdzie są te słynne silniczki do ustawiania świateł? Nie w lampach? cfaniaczek.gif

Napisano

> Sorry ale nie jarzę... No chyba że to żart?

Nie. Odpowiednio uformowane i przyklejone wieczko od kefirka zasłania dziurę i chroni przed wpadającą wodą lepiej niż dekielki pozmianowe. hehe.gif Więcej info ma chyba KrzP. hmm.gif Poszukaj w archiwum pod kątem słowa "kefir" - może jeszcze coś zostało.

> Ale czym? Suszarką?

Piecyk do pieczenia w kuchence. Temperatura minimalna i na parę minut wsadzamy reflektor. cool.gif

> A gdzie są te słynne silniczki do ustawiania świateł? Nie w lampach?

Nie wiem, nie wymieniałem. grinser006.gif

Napisano

> Sorry ale nie jarzę... No chyba że to żart?

> No tak właśnie próbowałem Nie dało się ani mleczkiem do czyszczenia

> łazienki ani płynem do naczyń

> Ale czym? Suszarką?

w piekarniku - tyle ze do 60stC

> A gdzie są te słynne silniczki do ustawiania świateł? Nie w lampach?

w dolnej czesci lamp, sa wkrecone w obudowe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.