Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FF1 - co, jak, gdzie? - pytania poczatkujacego :)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio się tak zastanawiałem nad kupnem samochodziku nowego i się okazało, że będe miał troszkę więcej kasy do dyspozycji niż przypuszczałem. Daltego też moja prośba do Was. Co sądzicie o FFI z 2001 roku, silnik 1,6, 100KM, przebieg coś około 60tys, max 80tys, rocznie bede srednio robil tym cackiem 30tys.

Kilka pytan bazujacych na artykule z gazety

01. Do roku 2001 foczki byly jeszcze dosyc obficie podobno trapione chorobami wieku dzieciece. Jak to wyglada w rocznikach mlodszych, sytuacja sie poprawila? Trzeba zwrocic uwage na cos szczegolnego przy kupnie?

02. Trwalosc silnika. Ile bez wiekszych napraw mozna pojezdzic takim autkiem z sil 1,6, a ile np z 1,8. Czy w trakcie eksploatacji moga wystepowac jakies powazniejsze problemy z np. zawieszeniem spowodowane felerami konstrukcyjnymi czy cos w tym rodzaju?

03. Korozja. Gdzie i po jakim czasie najczesciej wystepuje

04. Na co zwrocic szczegolna uwage przy kupnie? W zwiazku z tym, ze bedzie to moje pierwsze auto chcialbym (nie smiac sie prosze smile.gif) aby ktos przyblizyl mi moze proces ogledzin takiej uzywki planowej do zakupu. Co i jak, gdzie zajzec, aby potem nie byc zaskoczonym, czy lepiej jechac do ASO posprawdzac wszystko czy do jakiegos warsztatu itp itd

05. Na sume oplat potrzebnych do jazdy samochodem zakupionym sklada sie cena zakupu pojazdy i?

06. Szczegolnie zalezy mi na punkcie 04. Prosilbym o odpowiedz dokladna, tak jakbyscie to Wy mieli kupowac np jutro foczke.

Z gory dzieki.

Napisano

Wiele pytań ale lepiej pytać jak błądzić. Czym młodsza Foczka tym oczywiście lepsza. Na pewno warto kupić każdą chociażby ze względu na rewelacyjne właściwości jezdne. W początkowej fazie produkcji owocowało ono jednak darciem tylnych oponek. Skorygowano nastawy zawieszenia w drugiej połowie 2000 roku. Musisz zwrócić uwagę na rdzę bo to chyba największy mankament Foczek, szczególnie tylna klapa, dolne krawędzie drzwi oraz okolice bocznych lusterek. Ważne są w tym wypadku wpisy w książce serwisowej o corocznym przeglądzie karoserii. Malują wtedy w ramach gwarancji. Zawieszenie jest raczej trwałe (ja mam nakręcone 105 tys.km jest na oryginale i nie widzę aby coś miało nastapić). Są też drobnostki takie jak: częste przepalanie żarówek reflektorów (szczególnie H7 w modelu poliftingowym) i ciężka ich wymiana (szczególnie lewego), ciężko jest też

samemu wymienić filtr przeciwpyłkowy nie uszkadzając zaczepów uszczelki podszybia a ten trzeba zmieniać co najmniej co 15tys.km żeby mieć jaki taki nawiew. Ogólnie autko jest super jak na swoją cenę ale radziłbym Ci przed zakupem pojechać na ściężkę diagnostyczną do ASO. Powinni Ci powiedzieć co jest wart i kiedy czekają Cię wymiany części eksploatacyjnych, takich jak tarcze, klocki, rozrząd czy sprzęgło. To też są dość kosztowne rzeczy więc czasmi lepiej dać troszkę więcej za samochód niż potem płacić za zaniedbania poprzedniego właściciela. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

Napisano

> Witam,

> Ostatnio się tak zastanawiałem nad kupnem samochodziku nowego i się

> okazało, że będe miał troszkę więcej kasy do dyspozycji niż

> przypuszczałem. Daltego też moja prośba do Was. Co sądzicie o

> FFI z 2001 roku, silnik 1,6, 100KM, przebieg coś około 60tys,

> max 80tys, rocznie bede srednio robil tym cackiem 30tys.

> Kilka pytan bazujacych na artykule z gazety

> 01. Do roku 2001 foczki byly jeszcze dosyc obficie podobno trapione

> chorobami wieku dzieciece. Jak to wyglada w rocznikach

> mlodszych, sytuacja sie poprawila? Trzeba zwrocic uwage na cos

> szczegolnego przy kupnie?

> 02. Trwalosc silnika. Ile bez wiekszych napraw mozna pojezdzic takim

> autkiem z sil 1,6, a ile np z 1,8. Czy w trakcie eksploatacji

> moga wystepowac jakies powazniejsze problemy z np. zawieszeniem

> spowodowane felerami konstrukcyjnymi czy cos w tym rodzaju?

> 03. Korozja. Gdzie i po jakim czasie najczesciej wystepuje

> 04. Na co zwrocic szczegolna uwage przy kupnie? W zwiazku z tym, ze

> bedzie to moje pierwsze auto chcialbym (nie smiac sie prosze )

> aby ktos przyblizyl mi moze proces ogledzin takiej uzywki

> planowej do zakupu. Co i jak, gdzie zajzec, aby potem nie byc

> zaskoczonym, czy lepiej jechac do ASO posprawdzac wszystko czy

> do jakiegos warsztatu itp itd

> 05. Na sume oplat potrzebnych do jazdy samochodem zakupionym sklada

> sie cena zakupu pojazdy i?

> 06. Szczegolnie zalezy mi na punkcie 04. Prosilbym o odpowiedz

> dokladna, tak jakbyscie to Wy mieli kupowac np jutro foczke.

> Z gory dzieki.

Witam wszystkich 893goodvibes.gif

Pozwoliłem sobie podwiesić się pod ten temat, bo niedługo zostanę właścicielem FF1 1.8TDCI i też mam pytanko "początkującego" blush.gif

Chodzi o gumowe łączniki które wychodzą z Intercooler'a. Oglądam silniczek a tam mokro mad.gif

Gość mówi że to normalka w tych silnikach i gumowe łączniki to po 100pln można zakupić. Prawda to??? Przejmować się tym czy brać autko??? ma 100 tys przebiegu, rocznik 2002. Jakich przebiegów "dożywają" takie silniki???

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.