Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie w silniku 1.6

Featured Replies

Napisano

witam serdwcznie

mam bravo 1.6 i od pewnego czasu cos tam sie dzieje w silniku, a mianowicie. kiedy odpalam samochod na zimnym silniku jest super, nic nie stuka, silnik sie rozgrzewa i nadal jest wszystko ok i tak caly czas jest cicho i spokojnie, az do momentu kiedy zgasze silnik. kiedy odpalam go po ok. 15 min. (silnik nadal jest cieply) cos zaczyna stukac tak jakby z okolic rozrzadu. stukanie to ustepuje po dluzszej przejazdzce i ponownym dobrym rozgrzaniu silnika.

prosze Was o oponie - czy to moze goracy, rzadki olej splywa z rozrzadu i nie smaruje jakiechs czesci przez pewnien czas, czy moze cos jest uszkodzone?

prosze o probe zdiagnozowania mojego problemu

pozdrawaim

jack

Napisano

Drogi kolego

Mogę Ci tylko powiedzieć z mojego doświadczenia że miałem podobny problem ze stukotem po rozgrzaniu i naprawde ostrej jeżdzie moja strzałą ale to była moja i tylko iwyłącznie moja wina i zaniedbanie po prostu nie sprawdzałem stanu poziomu oleju w silniku i zaczął mi dzwonić zawór na 3 garze a konkretnie któryś z popychaczy po wymianie filtra oleju oraz oleju czyli powiedzmy sobie otwarcie wlaniu oleju do sinika wszystko się skończyło i nadal śmiga jak szalona !!!!!

Aż wstyt sie przyznać że ją tak zapuściłem

pozdrrawiam

Może to to???

Napisano

aaa jeszcze zapomniałem o jednej rzeczy sprawdź osłonę żarową kolektora wydechowego na zimnym silniku włóż tam ręke złap za nią i potarmoś jak będzie latać to i ona może być przyczyną delikatnych stukotów bo ewidetnie się wypala pod podkładkami i zaczyna grzechotać a sam tego raczej nie dokręcisz bo można pozrywaś śruby

to może też byc przyczyną

Pozdro

Napisano
  • Autor

hmmm...oslona raczej odpada-wydaje mi sie ze to ewidentna sprawa rozrzadu-a stan oleju kontrolowalem dosc regulranie-w zeszlym roku myslac ze wymiana pomoze wymienilem olej na nowy juz po jakichs 8 tys. km-a tu nic nie pomoglo-dzis dolalem troszke oleju profilaktycznie (a noz bylo go za malo i to powodowalo stukanie-sam nie wiem) zreszta kontrola oleju w tym silniku przy pomocy tego nieczytelneog bagnetu to troche zgaduj zgadula-troche mnie dziwi cala ta sprawa bo sprzet ma przelatane dopiero 85 tys. a takie stukanie nie powinno wychodzic chyba tak szybko

pozdrawiam

Napisano

Witam,

Cieżko trafić co to może być tak na słowa. U mnie jest delikatny pomrók popychaczy przy przęciązeniu silnika(tzn. dodaniu gazu podczas jazdy na biegu np.4 lub 5). Spróbuj podczas spokojnej jazdy operowac gazem blush.giftwierają i zamykajac przepustnicą np: z prędkościa 60 km/h na 4, posłuchaj czy to przypadkiem nie popychacze. Jeśli bedzie tak jak mówie wszystko jest ok i tylko smigać.

ok.gif

Napisano
  • Autor

tak jak napisales na wyzszym biegu przy niskiej predkosci przy dodaniu gazu slychac prace klawiatury ale nie brzmi to nie naturalnie tzn.nic nie klekocze-poprostu wiekszy szum zbierajacego sie silnika -tylko wlasnie po odpaleniu po malym postoju cos klekocze przez pewien czas (jak w je..anym mercu 200 D wink.gif

pytanko:

co jesli jednak to popychacze?

jaki moze byc koszt naprawy?

pozdrawiam

jaca

Napisano

Naprawde nie potrafie Ci tak poprostu powiedzieć co to może być a strzelać nie ma sensu (Trzeba by było Tego posłuchać) Mogę Ci tylko życzć 200 tysięcy km bez awaryjności ja właśnie dobijam tej magicznej liczby a silnik cyka i wcale go nie oszczędzam

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

wow!- 200 tys. to calkiem calkiem smile.gif - mysle ze moj tez dobije tylu km-ale najpierw musze usunac to klekotanie-trza sie bedzie bujnac do serwisu na ogledziny i zobaczymy co "pan mietek" powie-mam tylko nadzieje ze nie zaspiewa jakiejs cztercyfrowej sumy smile.gif

pozdr

Napisano

hydraulika zlosnik.gif norma w tych padakach. ja olewam i daje czadu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

w sumie racja- mozna to olac ale mam nadzieje ze ktoregos pieknego dnia nic sie nie zatrze albo w inny sposob nie spierdzili

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.