Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej

Featured Replies

Napisano

Muszę zmienić olej. Autko ma przebieg 18 kkm. Do tej pory był zalany Selenią 20K. Chciałbym zmienić na inny. Czy mogę przy takim przebiegu przejść na syntetyka czy lepiej zostać przy półsyntetyku. Gościu z serwisu twierdził, że przebieg jest na tyle mały, że mogę to zrobić. Co o tym sądzicie. Nie chciałbym w coś wdepnąć.

Napisano

> Muszę zmienić olej. Autko ma przebieg 18 kkm. Do tej pory był zalany Selenią 20K. Chciałbym zmienić na inny. Czy mogę przy takim przebiegu przejść na syntetyka czy lepiej zostać przy półsyntetyku. Gościu z serwisu twierdził, że przebieg jest na tyle mały, że mogę to zrobić. Co o tym sądzicie. Nie chciałbym w coś wdepnąć.

Śmiało lej syntetyk. Po takim przebiegu w silniku jeszcze wcale nie ma nagarów, które mogłyby się rozpuścić. Nie masz się czego obawiać. cool.gif

Co innego gdybyś miał przebieg na poziomie 100-150 tysięcy. Wtedy bym odradzał, ale poniżej 20kkm... zlosnik.gif Toć to nowy samochód. devil.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki. Tak podejrzewałem, ale wolałem się upewnić. cool.gif

Napisano

> Dzięki. Tak podejrzewałem, ale wolałem się upewnić.

A jaki masz silnik w aucie? Podobno jeżdżąc na syntetyku (szybciej i ostrzej niż przewiduje ustawa smile.gif ) silnik lubi sobie troszeczkę go wypić.

Nie mam porównania do półsyntetyków, ale ja mam zalany syntetyk, nogę mam również raczej ciężkawą i czsami muszę podlać. Zauważyłem zależność ~ 0,3L dolewki na 1.000 km - oczywiście jazda po drogch raczej "sportowa" niż ślimacza.

Napisano
  • Autor

Mam silnik 1.4. Do tej pory nic nie brał.

Napisano

> Mam silnik 1.4. Do tej pory nic nie brał.

Te silniki nie powinny żłopać za dużo oleju. Raczej 1.8 oraz 2.4 znane są z tego. U ciebie powinno być ok, oczywiście jeśli nie będziesz miał wciśniętej nogi w podłogę, bo przy takim stylu jazdy chyba każdy silnik "coś" wypije...

Napisano

> Te silniki nie powinny żłopać za dużo oleju. Raczej 1.8 oraz 2.4

> znane są z tego. U ciebie powinno być ok, oczywiście jeśli nie

> będziesz miał wciśniętej nogi w podłogę, bo przy takim stylu

> jazdy chyba każdy silnik "coś" wypije...

jezdze na syntetyku, dosc dynamicznie biglaugh.gif i nie mam problemow z pobieraniem zbyt duzych ilosci oleju ok.gif

na 20 tys. km. musialem dolac ok 1l oleju (Mobil1 5W-50)

Polecam i pozdrawiam 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.