Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator - pomocy

Featured Replies

Napisano

Przestaje mi ładowac, czasem sie zapala kontrolka brak ladowania i co jakis czas nie ma sily juz krecic, wtedy musze podladowac i jest ok. Teraz cos tam czasami szumi i to chyba juz napewno koniec jego zywota. Obudowa wyglada na całą nie jest popekana. Moje pytanie jest nastepujace.

Czy mozna go jakos rozebrac i wymienic szczotki czy cos tam w nim w srodku?. Ktoś sie bawił w naprawianie tego badziewia?.Moze cos innego sie wytarło jakies łozysko? Czy to jest wogole oplacalne czy zakupic nowy?

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

zapodaj, jaki typ motorka posiadasz. Ale w kontekście ostatnich postów (w tym równiez moich) wróżę Ci wymianę ze względu na popękana obudowę, zmorę fiatowską. Cena regenerowanego (w zależności od posiadaniego przez Ciebie)

Napisano
  • Autor

> zapodaj, jaki typ motorka posiadasz. Ale w kontekście ostatnich

> postów (w tym równiez moich) wróżę Ci wymianę ze względu na

> popękana obudowę, zmorę fiatowską. Cena regenerowanego (w

> zależności od posiadaniego przez Ciebie)

Miales w profilu. Posiadam Brave1,6 16v. Obudowa chyba jest cala wymienialem cały alternator jakies 3-4 lata temu.Ogladalem teraz i jest ok, przynajmniej z gory. Cos tam halasuje tak jakby tam jakies lozysko obcieralo.

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

a może trywialny pasek ?? jego naciąg ?? jak masz możliwość to wejdź z miernikiem pod samochód i zobacz jakie masz napiecie bezpośrednio na altku, a potem na samym aku. Co prawda tam jest krótki odcinek kabelka, ale kumeli kiedyś się naderwał i ledwo co podawął napięcie. Aha, zmierz napięcie w dwóch stanach przy 2,5 tys obrotów : przy wyłaczonych wszystkich odbiornikach i załączonych wszelkich mozliwych.

Napisano

. Cos tam halasuje tak jakby tam

> jakies lozysko obcieralo.

moga szumieć łożyska, ponoc dobry warsztat elektryczny jest na żwirki - tel. 6365069, szacuję że kosztowało by to ok. 150 zł

Napisano
  • Autor

Zauwazyłem jeszcze taki objaw ze jak halasuje to nie pali sie kontrolka ze nie mam ładowania, natomiast jak jest cicho to wrecz przeciwnie kontrolka sie pali.

Ale tak czy inaczej jest cos z ładowaniem bo co kilka dni szlak trafia akumulator.(nowy)

Pozdrawiam

20.GIF

Napisano
  • Autor

Jak zdemontowac samemu alternator?

To znaczy co po koleji mam zrobic, bo chyba wielkiej filozofi to nie ma z demontazem?

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Jak zdemontowac samemu alternator?

> To znaczy co po koleji mam zrobic, bo chyba wielkiej filozofi to nie

> ma z demontazem?

> Pozdrawiam

nie wiem jak w pozostalych, ale u mnie w dizelku aby wyjac altka trzeba demontowac kolumne mcpersona (odchylic ja nieco), ponadto wyjmowanie go to zajecie czasochlonne crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.