Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wymianie skrzyni, problem

Featured Replies

Napisano

Witam!

Niedawno mialem robiona przekladke skrzyni biegow, w starej odmowil wspolpracy mechanizm roznicowy. Przy okazji zaproponowano mi wymiane sprzegla - troche juz bylo przytarte.

Po robocie wszystko niby smiga prawidlowo, zmieniara dziala ladnie, sprzegielko miekkie, generalnie rozkosz zlosnik.gif.

Niestety pojawil sie problem innego typu (zaraz po odbiorze auta od mechanika). W czasie jazdy, kiedy auto wchodzi na obroty - do powiedzmy 4k, slychac nieprzyjemne burczenie. Dzwiek trudny do opisania, slyszalny szczegolnie dobrze podczas jazdy przy separatorze. Halas najbardziej przypomina dzwiek wydawany przez poloneza hehe.gif, tzn. wyraznie slysze, ze autko nie mruczy tak jak powinno.

Dodatkowo, a przypuszczam, ze sprawy sa polaczone, w czasie redukcji z minimalnym gazem pojawiaja sie lekkie strzaly w okolicach katalizatora, ktory nawet na niewielkich trasach dosc mocno sie nagrzewa (zdecydowanie bardziej niz przed robota).

Powyzsze objawy wystepuja przy jezdzie zarowno na gazie, jak i benie.

Bylem z tym u mechanika, orzekl, ze sa lekkie wibracje w okolicach kolektora wydechowego icon_rolleyes.gif, ale mozna jezdzic i nie ma sie czym przejmowac. Nie wchodzilem w polemiki bo auto mi bylo potrzebne na gwalt (sezon wakacyjny) i dopiero teraz chcialbym wrocic do sprawy.

Co o tym sadzicie palacz.gif?

Napisano

ja z koncika obok ale moim zdaniem zakupiles albo lipna skrzynia albo zle zalozyli sprzeglo choc bardziej stawial bym na skrzynie a co do strzalow i nagrzewania sie kata to zle ustawiona mieszanka AFRu najprawdopodobniej cos przestawili niechcacy

Napisano
  • Autor

> ja z koncika obok ale moim zdaniem zakupiles albo lipna skrzynia albo

> zle zalozyli sprzeglo choc bardziej stawial bym na skrzynie a co

> do strzalow i nagrzewania sie kata to zle ustawiona mieszanka

> AFRu najprawdopodobniej cos przestawili niechcacy

Skrzynia raczej nie, zrodlo bylo pewne a przebieg niewielki. Watpie, zeby dwie usterki (buczenie i strzaly) pojawily sie w tym samym momencie niezaleznie od siebie. IMO jedno wynika z drugiego. Zeby doprecyzowac, gdybym byl gluchy i prace samochodu ocenial tylko z jazdy, uznalbym, ze wszystko jest ok. Tylko ten dzwiek silnika...

Napisano
  • Autor

> to zapytam inaczej grzebali cos przy silniku?

Z tego co mi wiadomo, nie. Ale jednak cos jest nie tak, dochodzacy dzwiek to nie jakies metaliczne tarcie, dodatkowy halas obok dzwieku pracy silnika. Wyraznie silnik nieprzyjemnie buczy, do tego lekkie strzaly i przegrzany kat. Moze jest pojade do aso co by podlaczyli auto do kompa to cos sie wyjasni? Jest sens? A jesli tak, to ile taka przyjemnosc kosztuje?

Napisano

ja bym na twoim miejscu pojechal do warsztatu tam gdzie byl samochod robiony wsadzil mechaniora na prawy fotel i kazal mu sluchac, raklamuj masz do tego pelne prawo

Napisano

> ja bym na twoim miejscu pojechal do warsztatu tam gdzie byl samochod

> robiony wsadzil mechaniora na prawy fotel i kazal mu sluchac,

> raklamuj masz do tego pelne prawo

W 100% zgadzam się z przedmówcą :-) Jest tylko jedno "ale" - w 99% praypadków mechanicy, którzy coś spieprzyli udają potem, że tego nie widzą/nie słyszą angryfire.gif

--

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano
  • Autor

I tu wlasnie lezy problem. Nie chce isc do mechanika ze slowami "panie, cos mi buczy nienormalnie", bo odpowie mi "co pan, wszystko jest w porzadku, a jesli nawet,..., to troszeczke, a poza tym, one tak maja. jezdzi? to co sie pan czepiasz". Autko wczesniej czy pozniej u mechesa wyladuje, nie bede tak jezdzic bo sobie zszargam nerwy wrrr.gif. Stad moje pytanie na kaciku. Chce sie zorientowac co do potencjalnych przyczyn i wtedy zajechac do mechanika z konkretnymi pretensjami.

Napisano

mialem zeszlej zimy podobny problem z reklamacja ale hamulcow bo robili ale zle zamontowali i sie grzaly i opory straszne byly gosciu powiedzial TTTM i koniec bujalem sie tak z nimi prawie dwa tygodnie ponoc cos robili, wkoncu poszedlem do warsztatu i kazalem im to przymnie rozlozyc i sie okazalo ze zle wsadzali sprezyne rozpierakow, walcz do konca i lec z duza gemba bo wkoncu zaplaciles i to podejzewam ze niemalo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.