Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem! Poranne odpalanie Astra 16XEL

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Mam problem z swoja astra I 1.6 16v (16XEL). Polega on na tym, ze auto rano nie chce odpalać. Trzeba bardzo długo kręcić (koło 10 sek) żeby wreszcie raczyło zaskoczyć. Poprzeglądałem trochę forum i znalazłem bardzo podobne problemy spowodowane awarią MAP SENSOR - czujnika ciśnienia przedwczesnego zapłonu. Ale teraz w związku z tym mam kilka pytań, bo nie bardzo mam skąd go przełożyć i sprawdzić czy to na pewno to. Po pierwsze: czy w Waszych astrach po przekręceniu kluczyka pompa paliwa zaciąga już paliwo ?? czy też dopiero jak zaczyna kręcić rozrusznik (bo u mnie jest właśnie ta druga sytuacja).A jeśli zaciąga już po przekręceniu kluczyka to co oprócz przekaźnika (który sprawdziłem) może być tego przyczyną, że u mnie się to nie dzieje.

A teraz pytanie numer dwa: gdzie znajduje się ten MAP SENSOR i czy można go szybko i sprawnie wymienić?? Dodam jeszcze, że jak autko już rano odpali, to mogę je zgasić 5 sek po odpaleniu i wtedy odpala już przy pierwszym obrocie rozrusznika.

Proszę o jakaś pomoc, bo już się gubię. Może to w jakiś sposób ucieka mi paliwo z połączenia zbiornik – silnik ?? Tylko dlaczego wtedy nie ma śladu wycieków ???

pozdrawiam

Jacek Astra 1.6 16v 16XEL

Napisano

Witam!

W chwili gdy przekrecasz kluczyk juz pompa powinna nabic odpowiednia ilosc paliwa ale jest jeszcze po drodze w twoim silniku Regulator Cisnienia Wtrysku Paliwa. Nadmiar jest kierowany z powrotem do zbiornika.

Piszesz ze dopiero jak krecisz rozrusznikiem pompa podaje a przekaznik jest dobry, troche to zaciemnia sytuacje. Jak sprawdzales ze po przekreceniu kluczyka pompa ma napiecie?? I czy sprawdzales przy zbiorniku??

Ja bym przyjrzal sie temu regalatorowi.

Napisano

> A teraz pytanie numer dwa: gdzie znajduje się ten MAP SENSOR

Na rys. w załączniku nr 2 - wymiana w kilka sec.

post-36895-14352472752252_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Regulator Cisnienia Wtrysku Paliwa. Nadmiar jest kierowany z

> powrotem do zbiornika.

a ten regulator gdzie się znajduje ? w sumie nie sprawdzalem czy jest napiecie na pompie. sprawdzana byla sluchowo, ze tak powiem. przekaznik slychac i czuc jak trzyma sie go ręką, ze zaskakuje dopiero jak zaczyna kręcić rozrusznik i pompe też dopiero wtedy słychać

pozdrawiam Jacek

Napisano

Nie wiem czy dobrze pamietam ale kiedys byla mowa o tym ze w x16xel i x14xel pompa paliwa zaczyna pracowac w momencie krecenia rozrusznikiem czyli tak jak u Ciebie wiec wszystko wyglada na to ze jest ok. Inna kwestai jest sprawdzenie jej wydajnosci, w jakim stanie jest filtr paliwa itp.

Napisano

> Nie wiem czy dobrze pamietam ale kiedys byla mowa o tym ze w x16xel i

> x14xel pompa paliwa zaczyna pracowac w momencie krecenia

> rozrusznikiem czyli tak jak u Ciebie wiec wszystko wyglada na to

> zUe jest ok. Inna kwestai jest sprawdzenie jej wydajnosci, w

> jakim stanie jest filtr paliwa itp.

U mnie tez razem z rozrusznikiem zaczyna pracowacpompa

Napisano
  • Autor

> Inna kwestai jest sprawdzenie jej wydajnosci, w

> jakim stanie jest filtr paliwa itp.

Pompa byla wymieniana około pół roku temu. Przy okazji był czyszczony zbiornik i wymieniany filtr paliwa, więc tam raczej wszystko w porządku. Pożyczyłem od kumpla jego MAP SENSOR. ZObaczymy jak rano odpali... Jeśli to nie to to będę szukał dalej

pozdrowienia Jacek

Napisano

> Pompa byla wymieniana około pół roku temu. Przy okazji był czyszczony

> zbiornik i wymieniany filtr paliwa, więc tam raczej wszystko w

> porządku. Pożyczyłem od kumpla jego MAP SENSOR. ZObaczymy jak

> rano odpali... Jeśli to nie to to będę szukał dalej

> pozdrowienia Jacek

To wcale nie oznacza ze teraz pompa napewno jest ok 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.