Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volkswagen Eos

Featured Replies

Napisano

Volkswagen Eos jest jak na kabriolet może mało szalony, ale bez wątpienia bardzo udany.

Volkswagen zapowiada model Eos jako "365-Days-a-Year Cabriolet". Po doświadczeniach minionej zimy - nie chcąc wystraszyć klientów - roztropniej chyba byłoby powiedzieć: szykowne cabrio-coupé na płycie podłogowej Golfa. Golf na śniegu jakoś sobie poradzi, a kabriolet?

Wiadomo, że w salonach pojawi się w już czerwcu. Zobaczmy - na razie w letniej scenerii - co jest wart.

Na parkingu przy ateńskim lotnisku Volkswagen wystawił pięć wersji silnikowych. Trzy benzynowe, z sześciobiegowymi skrzyniami (115 KM, 150 KM i 200 KM), 250-konnego sześciocylindrowca ze skrzynią DSG i diesla TDI o mocy 140 KM. Wybrałem 200-konny model TFSI z karoserią w perłowoczarnym kolorze.

Nie dla mięśniaków

Dwulitrowy silnik ma co prawda znakomite brzmienie wydechu, ale wewnątrz przy otwartym dachu ledwo go słychać - pojazd został tak wyciszony, że przy 80 km/h spokojnie można rozmawiać półgłosem lub słuchać muzyki klasycznej. Głośnego łupania dyskotekowych basów fabryczny system audio i tak by nie wytrzymał - sprawdziłem. Niskotonowe membrany męczą się już w połowie skali, co na pewno zezłości bywalców nadmorskich promenad.

Auto przyspiesza w niespełna 8 sekund do 100 km/h - wydaje się, że oparcie fotela wyprzedza kierowcę. Nie udało mi się osiągnąć zapowiadanych 232 km/h, ale też drogi Peloponezu były zbyt kręte i dziurawe, aby sprawdzać fabryczne osiągi. Pozytywne emocje gasił wskaźnik paliwa - powyżej 140 km/h komputer nieustannie wskazywał zużycie ponad 15 litrów benzyny na 100 km.

Mocniej pobudzone pedałem przyspieszenia auto porusza się bardziej niż swobodnie. Dynamiczne zmiany przełożeń 6--biegowej skrzyni, dobrze znanej z Golfa, pozwalają na żwawe manewry na jezdni.

Przed motocyklistami trudno uciec, ale z większością Greków na szosie mogłem śmigać łeb w łeb. Jeżdżą dwukrotnie szybciej, niż nakazują znaki, i niemiłosiernie trąbią na maruderów. Nie było wyjścia, musiałem się dostosować. Ale wtedy pryska czar cruisingu - mimo bardzo skutecznego windschottu (rozłożony "kasuje" użyteczność tylnych foteli), powyżej 100 km/h wiatr bezlitośnie targa czuprynę. Czapka nic nie pomoże - co pół kilometra trzeba się zatrzymywać, żeby podnieść ją z jezdni.

Samochód ma świetnie zestrojone zawieszenie, jeździ jak przyklejony. Nawet z odłączonym ESP idealnie trzymał się śliskich, krętych asfaltów pomiędzy Atenami a przylądkiem Sounio. Hamuje bardzo skutecznie. I jest piękny jak poranne zorze nad Sounio. Żal wysiadać.

Różanopalca bogini

Z zewnątrz podobieństwa do Golfa kończą się na firmowym logo i zarysie chromowanego grilla. Wewnątrz jest Golfa więcej - przede wszystkim płyta podłogowa, typowa paleta silników i estetyka kabiny: krój deski rozdzielczej, kierownica, fotele, konsola środkowa. Wszystko jednak z wyraźnymi aspiracjami do klasy wyższej - bliżej Passata niż Golfa, od chromowanej obwódki nawiewów po pseudodrewniane wstawki.

Od momentu przekręcenia kluczyka w stacyjce Eos pobudza zmysły. Naciśnięcie guzika na tunelu wystarczy, aby unieść szklany panel dachu. Karoseria za plecami kierowcy trzepoce plastikowymi skrzydełkami pokryw, dach majestatycznie - niemal przez 30 sekund - składa się do bagażnika. Polerowane listwy otaczają górną krawędź kabiny, jak w motorówce. Człowiek czuje, że życie jest piękne.

Mój Eos - czy raczej "moja", bo Eos, o której Homer pisał "różanopalca", to łagodna bogini zórz porannych - miał jasne wnętrze, a drewnopodobne okładziny przypominały orzechowy fornir. Bardziej podobał mi się inny zestaw: metaliczny błękit z czerwoną skórą i ciemnym niby-drewnem. Uniesienie pokrywy popielniczki na tunelu obnaża materiał - widać niepolerowany plastik, ale ogólne wrażenie znakomite. Kierownica obszyta czarną skórą świetnie leży w dłoniach.

Wyposażenie niezłe: odłączalny ESP, półautomatyczna klimatyzacja, sześć airbagów. Błąd w sztuce to skóra, którą obszyto fotele i wyłożono panele poszycia wnętrza. Jest zbyt twarda i nie pachnie jak skóra. Błąd drugi to dziwaczne zatrzaski prowadnic dachu w górnej partii ramy przedniej szyby. Są wręcz porażająco brzydkie.

Liczba przycisków wokół panelu audio/navi może przytłaczać, ale obsługa większości z nich jest - jak w każdym VW - intuicyjna, wliczając regulatory klimatyzacji. Sterowanie radiem z kierownicy jest bardzo wygodne. Głęboko osadzone analogowe zegary i czerwony wyświetlacz komputera pokładowego są - jak w Golfie - świetnie widoczne nawet w pełnym słońcu. Skala kończy się na 260 km/h, a to poprawia samopoczucie.

Ładne fotele przednie mogą jednak zirytować tęgich pasażerów. Siedzisko jest dość wąskie, wybrzuszone boki uciskają uda, a podparcie boczne jest znikome - w ciasnych zakrętach kiwałem się jak wahadło. Z tyłu można posadzić najwyżej dziecko lub psa, najlepiej yorka. Włosi nie bez powodu nazywają takie nadwozia "2+2". Wysokich kierowców może też zaskoczyć nisko poprowadzona, i przez to ograniczająca widoczność górna krawędź przedniej szyby.

Styl i rozsądek

Niemiecki producent wykorzystał doświadczenia Peugeota i Renaulta - zrobił sportowe auto z niemałym bagażnikiem, do którego włożymy dwie spore torby podróżne i jeszcze zostanie sporo miejsca na drobiazgi. Praktyczna pokrywa osłania bagaż przed elementami składanego dachu - póki nie zostanie zatrzaśnięta, mechanizm będzie unieruchomiony. Podobnie, gdy staniemy za blisko innego auta czy ściany - sensory w zderzaku wyłączą mechanizm, zapobiegając uszkodzeniom. Praktyczne i sensowne. Niestety, podczas zmiany cabrio w coupé (i odwrotnie) auto musi stać.

Przy wyłupiastych zadach francuskich CC Eos może być synonimem stylu. Wydłużone nadwozie z mocno zaznaczonym tyłem przydaje całej bryle lekkości, choć auto nie jest tak śmiałe w kształcie jak konkurencyjna Astra TwinTop. W sumie Eos to bardzo dobre cabrio-coupé dla kierowców, którym bardziej od długonogich plażowiczek i hitów Kylie Minogue odpowiada cruising z żoną w towarzystwie ptasich treli.

VW Eos 2.0 TFSI

kompendium

Silnik czterocylindrowy, umieszczony poprzecznie z przodu

Pojemność 1984 ccm

Moc 200 KM przy 5100 obr/min

Maks. moment obrot. 280 Nm przy 1800-5000 obr/min

Skrzynia biegów manual/6

Prędkość maks. 232 km/h

Przysp. 0-100 km/h 7,8 s

Masa min. 1536 kg

Dł./szer./wys. 440,7 / 179,1 / 144,3 cm

Rozstaw osi 257,8 cm

Opony 215/55 R 16

Zużycie paliwa 11,4 l cykl miejski, 6,6 l poza miastem, 8,4 l mieszany

Pojemność baku 55 l

Cena od 30 200 euro (w Polsce prawdopodobnie około 80-120 tys. zł)

Gaz

atrakcyjny design, elastyczny silnik i stabilny tor jazdy (także z wyłączonym ESP), dobra jakość materiałów, precyzyjny montaż, bogaty wybór silników, dość pojemny bagażnik (380/205 l z rozłożonym dachem).

Hamulec

zbyt banalny (golfowy) design wnętrza, nieestetyczne wykończenie krawędzi ramy szyby przedniej, mało miejsca z tyłu, wysokie zużycie paliwa.

[summa Summarum]

Niebanalne auto sportowe - coupé i rasowy kabriolet, za którym oglądają się kierowcy i przechodnie. Wysmakowane, eleganckie linie nadwozia i komfortowe wnętrze plasują najnowszy produkt VW raczej powyżej Jetty niż w cieniu popularnego Golfa.

http://tiny.pl/tzjf

eos1ic6.th.jpg eos2sd9.th.jpg eos3wb6.th.jpg eos4pb6.th.jpg

Napisano

widziałem to cos pare razy i szczerze powiem ze zapowiedzi wypadły dużo lepeij. W rzeczywistości jest jakiś taki mały niezgrabny, inny aniżeli pokazali go w świetle kamer .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.