Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to padnieta sonda lambda, prosba o opinie

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatni wyjazd na urlop moja astrunia - trasa 400km przyniosla dosc niepokojace spostrzezenia:

- zuzycie paliwa LPG w trasie wzroslo z 8l na 12l na km 100 do analogicznego okresu z przed roku

- brak mocy na LPG, wjazd pod jakiekolwiek wieksze wzniesie powoduje ze auto zwalnia, dopiero przelaczenie na Pb powoduje powrot mocy i normalna jazde, podobna sytuacja jest przy wyprzedzaniu: na LPG ledwo ledwo natomiast na Pb mozna normalnie dokonac manewru wyprzedzania.

- jazda na LPG w korku kończu się gasnieciem auta poprzedzonym "turbulencjami" , w tch samych warunkach jazda na Pb odbywa sie normalnie.

Po tych wszytstkich obserwacjach, moja krotka diagnoza - instalacja LPG i zwiazana z tym wizyta u gazownikow tym bardziej z zblizal sie termin przgladu (po 10kkm)

I tu niespodzianka, podlaczeniu do komputera wykazalo ze na LPG brak napiecia na sondzie Lambda, a na Pb jakies haotyczne wskazania ktore po ustabilizowaniu wykazywaly napiecie ok 0,0V-0,02V chociaz na poczatku widac bylo plywanie napiecia w okolicach 0,2-0.7V. Ostateczna diagnoza gazownika - sonda lambda do wymiany.

Chce jeszcze sam pomierzyc napiecie na sondzie gdy tylko przestanie padac ale mam w tym miejscu pare pytan:

1.Czy pomiar komputerem napiecia sondy Lambda poprzez zlacze diagnostyczne odbywa się bezp. na sondzie lambda czy sa jakies elementy pomiedzy sonda lambda a zlaczem diagnostycznym ktore moga wplywac na zafalszowanie tego pomiaru tzn. ze sonda moze byc zdrowa a uszkodzenie (przerwa, zwarcie) moze byc na jakims elemencie po drodze os sondy do zlacza diagnostycznego?

2.Czy mozliwe jest aby sonda Lambda raz "dawala" napiecie (0,2-0,7V) a raz go wogule nie bylo (0V)

3.Jaki typ sondy jest w silniku X16SZ

4.Jakich producentow sond unikac - gazownik doradzil mi zakup oryginalnej sondy lambda oraz montaz jej przez firme sprzedajaca sonde bo wowczas jest pewnosc ze taka sonda bedzie miala gwarancje, ile taka oryginalana sonda moze kosztowac?

5.Czym grozi jazda z uszkodzona sonda lambda, oprocz zawyzonego spalania paliwa i braku mocy silnika?

6.Z sondy wychodzi jeden, zaizolowany przewod. Czy dokonujac miernikiem samodzielnego pomiaru napiecia sondy , jedynym sposobem dokonania pomiaru jest przeciecie/przebicie sie koncowka mienika przez ta izolacje?

Pzdr.

95' HB3 X16SZ + LPG Lovato

Napisano

> 1.Czy pomiar komputerem napiecia sondy Lambda poprzez zlacze

> diagnostyczne odbywa się bezp. na sondzie lambda czy sa jakies

> elementy pomiedzy sonda lambda a zlaczem diagnostycznym ktore

> moga wplywac na zafalszowanie tego pomiaru tzn. ze sonda moze

> byc zdrowa a uszkodzenie (przerwa, zwarcie) moze byc na jakims

> elemencie po drodze os sondy do zlacza diagnostycznego?

Sygnal jest z sondy

> 2.Czy mozliwe jest aby sonda Lambda raz "dawala" napiecie (0,2-0,7V)

> a raz go wogule nie bylo (0V)

Moze tak byc

> 3.Jaki typ sondy jest w silniku X16SZ

1voltowa, 1 przewodowa

> 4.Jakich producentow sond unikac - gazownik doradzil mi zakup

> oryginalnej sondy lambda oraz montaz jej przez firme sprzedajaca

> sonde bo wowczas jest pewnosc ze taka sonda bedzie miala

> gwarancje, ile taka oryginalana sonda moze kosztowac?

Mozesz kupic oryginal GM u M.Madrego z Poznania wysylkowo, koszt okolo 115zeta ktos niedawno podawal. Dzis takze widzialem na allegro sonde NTK/NGK w ofercie Stachowiaka za okolo 120zeta. Sond ponizej 100zl nie warto kupowac

> 5.Czym grozi jazda z uszkodzona sonda lambda, oprocz zawyzonego

> spalania paliwa i braku mocy silnika?

Jesli mieszanka bedzie uboga moze dojsc do wypalenia zaworow. Jesli zbyt bogata to niespalone paliwo przedostanie sie do kata i moze go uszkodzic (bedzie sie w nim dopalalo)

> 6.Z sondy wychodzi jeden, zaizolowany przewod. Czy dokonujac

> miernikiem samodzielnego pomiaru napiecia sondy , jedynym

> sposobem dokonania pomiaru jest przeciecie/przebicie sie

> koncowka mienika przez ta izolacje?

Tak, ewentualnie mozesz sie wpiac do zlacza przy ECU ale to chyba za duzo roboty z rozbieraniem oslon

Napisano
  • Autor

> Jesli mieszanka bedzie uboga moze dojsc do wypalenia zaworow. Jesli

> zbyt bogata to niespalone paliwo przedostanie sie do kata i moze

> go uszkodzic (bedzie sie w nim dopalalo)

Czym obie usterki moga sie objawiac. Tak po namysle kojarze ze chwilowe problemy z utrata mocy zaczely pojawiac sie juz ok 6mies. temu, może przez ten czas cos jeszcze padlo lub jest na wykonczeniu.

Jakie sa zagrozenia wynikajace z samodzielnej wymiany sondy lambda? Wyskoczenie z kwoty 100-120zl nie napawa mie radoscia, w zwiazku z powyzszym chcialbym zminimalizowac ryzyko uszkodzenia sondy w trakcie montazu aby moc ja w razie czego zareklamowac gdyby bylo cos z nia nie tak.

Czyli wykrecam sonde przy zimnym silniku, ale co potem jak kontrolowac sile wkrecenia sondy? Czy po wymianie sondy nalezy resetowac kompa?

Pzdr.

P.S.

Czy nadal dla kacikowiczow obowiazuje rabat przy zakupie u p.M.Madrego? Czy zakupu z rabatem moze dokonac kazdy zarejestrowany kacikowicz?

95' HB3 X16SZ + LPG Lovato

Napisano

> Jakie sa zagrozenia wynikajace z samodzielnej wymiany sondy lambda?

> Wyskoczenie z kwoty 100-120zl nie napawa mie radoscia, w zwiazku

> z powyzszym chcialbym zminimalizowac ryzyko uszkodzenia sondy w

> trakcie montazu aby moc ja w razie czego zareklamowac gdyby bylo

> cos z nia nie tak.

> Czyli wykrecam sonde przy zimnym silniku, ale co potem jak

> kontrolowac sile wkrecenia sondy? Czy po wymianie sondy nalezy

> resetowac kompa?

U siebie sonde wykrecalem na cieplym silniku, wykrecala sie bez problemu, klucz 22 oczkowy lamany. Reszte mozesz zrobic jak napisales

> Pzdr.

> P.S.

> Czy nadal dla kacikowiczow obowiazuje rabat przy zakupie u

> p.M.Madrego? Czy zakupu z rabatem moze dokonac kazdy

> zarejestrowany kacikowicz?

Tak

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam jestem juz po wymianie sondy lambda a ponizej moje wnioski (może przydzadza sie innym borykajacymi sie z podobnymi problemami):

przeprowadziłem test asterki z nowa sonda zabierajac na poklad jako obciążenie cztery osoby, i tak zapakowany wykonałem odcinek 300km część w trasie (90-120km) oraz w korku (do załaczenia wentylatora włacznie) i stwierdzam co nastepuje:

- asterka odzyskala moc, zadnych wczesniejszych wystepujacych problemow ze spadkiem mocy przy wyprzedzaniu czy pokonywaniu wzniesień

- zmiejszenie zuzycia paliwa

- brak alarmu check engine 18 and 44

Oraz, UWAGA, UWAGA brak falujących obrotów silnika. Poprzednio miałem problemy również z falujacymi obrotami, zarówno na LPG jak i Pb. Na konto obrotow przeczyscilem krokowca, EGR, przepustnice oraz wymienilem kable WN ... i nic to nie dało. Silnik po rozgrzaniu nie tylko falował ale zachowywal sie tak jakby gubil iskre na jednej swiecy. Nic nie pomagało aż do wymiany sondy, obecnie po przejechaniu 400km jest na razie ok.

I jeszcze jedno, mam wrażenie że silnik pracuje teraz ciszej, zauwazyłem to gdy przy otwartej masce dokonywałem pomiaru napiecia sondy lambda, najpierw na starej sondzie a pózniej na nowej.

Na koniec mała uwaga dla tych ktorzy chcieliby dokonac pomiaru napięcia sondy lambda. Na forum ten temat poruszany byl wielokrotnie i jako metode podłaczenia sie do sondy podawno naciecie lub przebicie sie igla przez izolacje przewodu sondy. Jestem przeciwnikiem niszczenia istniejacej izolacji i ten problem załatwiłem w nastepujacy sposób: wziełem kawałek przewodu wielozyłowego i jego odizolowana na odcinku ok. 3cm końcówkę wcisnełem w złaczke łaczącą sondę lambde z komputerem a nastepnie całość złozyłem (wtyczke z gniazdkiem) na czas pomiaru. Po pomyslnej wymianie sondy, dodatkow lekko prysnełem w złaczke sondy lambda PCkontaktem aby zabezpieczyc styki przed zanieczyszczeniem i wilgocią.

P.S.

Dzieki wszystkim kącikowiczom za pomoc a szczególnie koledze RobertV664 za osobiste zaangazowanie przy rozwiązaniu mojego problemu.

Pzdr.

Napisano

> Witam jestem juz po wymianie sondy lambda a ponizej moje wnioski

> (może przydzadza sie innym borykajacymi sie z podobnymi

> problemami):

>

No i super waytogo.gif Wazne ze autko odzyskalo chec do jazdy wink.gif

Napisano
  • Autor

Pozdrawiam drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.