Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegooffffff - biegi wchodzą nieprecyzyjnie :(

Featured Replies

Napisano

witam

sprawa jest taka...

od jakiegoś czasu biegi wchodzą coraz mniej precyzyjnie...

między dzwignia zmiany biegów a skrzynią biegów sa dwa sztywne drążki jak na zdjęciu...łączone są przy pomocy tulejek gumowych...kiedyś jak miałem problem to zmieniłem w jednym z drążków łączacych ta właśnie tulejk,e...

277305725-nastronke.jpg

ale...

dziś zajrzałem pod spód i moim zdaniem tuleje sztywno trzymają drążki więc tu jest OK...wiec co jest??

na jakim biegu by auto nie jechało to drążek można luźno poruszać na boki...troche mniej niż na luzie...

doświadczonych w tym temacie proszę o radę...

dzięki

post-48440-14352472902763_thumb.jpg

Napisano

Posprawdzaj reszte połączeń pomiędzy tymi drążkami a skrzynią biegów.

Napisano
  • Autor

czyli co...

raczej kwestia połączeń a nie skrzynia?

Napisano

Problem to i ja mam.I taki sam układ.jest taki zestaw naprwaczy ale trreba kupic dwa zestawy.Dlaczego?

http://www.allegro.pl/item119016500_zestaw_naprawczy_dzwigni_zmiany_biegow_fiat_uno.html

Te czerwone muszą być trzy i dlatego dwa zestawy.I jest jeszcze taki długi trzpień tam są na dole i górze też tulejki do wymiany.Ja narazie u siebie wymieniłem dwie te czerwone i nowe podkładki ale jest taki efekt że czwarty bieg łapie gdzieś w okolicy bagażnika.Ale resztę zrobie jak wruce w przyszłym tygodniu.A jeszcze jest do wymiany taka dosyć grubsza jakby śróbka przy lewarku.

Napisano

A u mnie jakso to dziwnei bylo, gdyz pozmienialem te elementy tylko ze: po wsadzeniu elementu nr7, sworzen czy jak to sie zwie z elementu nr 12, dalej ma ogromne luzy w elemencie nr7. I tak sie zastanawiam czy zly element nr 7 mialem (chociaz pasowal jak trzeba), czy moze numerek 12 sie wyrobil. Ktos wie czy nr 12 mozna ogolnei gdzies dokupic ?

Napisano

> witam

> sprawa jest taka...

> od jakiegoś czasu biegi wchodzą coraz mniej precyzyjnie...

> między dzwignia zmiany biegów a skrzynią biegów sa dwa sztywne drążki

> jak na zdjęciu...łączone są przy pomocy tulejek

> gumowych...kiedyś jak miałem problem to zmieniłem w jednym z

> drążków łączacych ta właśnie tulejk,e...

> ale...

> dziś zajrzałem pod spód i moim zdaniem tuleje sztywno trzymają drążki

> więc tu jest OK...wiec co jest??

> na jakim biegu by auto nie jechało to drążek można luźno poruszać na

> boki...troche mniej niż na luzie...

> doświadczonych w tym temacie proszę o radę...

> dzięki

Sie wetnę... U mnie to wszystko wygląda inaczej, ale wydawalo mi się, iż wymieniłem wsjo co było można, a lewarek nadał lata jak stara biiiiiiiiip. Okazało się, że sierubka trzymająca lewarek w takim jabcu złapała luzu i całe to jabsko nie siedziało mocno w jarzmie.

Napisano

Tego elementu nie kupisz nigdzie tylko szroty , ale i tam jest ciężko .Jak masz mozliwość to samemu pożna cos tkiego zrobić a na końcu dopasować tzn. przyspawać jakąś kulke z łozyska.

Napisano

> czyli co...

> raczej kwestia połączeń a nie skrzynia?

Sprawdź Jeszcze to. A jak to w skrzyni to masz większy problem.

277313176-lewarekdobieg%F3w1.jpg

Napisano
  • Autor

> Problem to i ja mam.I taki sam układ.jest taki zestaw naprwaczy ale

> trreba kupic dwa zestawy.Dlaczego?

> http://www.allegro.pl/item119016500_zestaw_naprawczy_dzwigni_zmiany_biegow_fiat_uno.html

> Te czerwone muszą być trzy i dlatego dwa zestawy.I jest jeszcze taki

> długi trzpień tam są na dole i górze też tulejki do wymiany.Ja

> narazie u siebie wymieniłem dwie te czerwone i nowe podkładki

> ale jest taki efekt że czwarty bieg łapie gdzieś w okolicy

> bagażnika.Ale resztę zrobie jak wruce w przyszłym tygodniu.A

> jeszcze jest do wymiany taka dosyć grubsza jakby śróbka przy

> lewarku.

ten zestawik dojrzałem tez na allegro...

te czerwnone - czyli tulejki gumowe kupiłem na sztuki w salonie fiata w sklepie z czesciami po 2,50 za sztuke - orginalne fiatowskie...teraz musze podjechac do Fiata po reszte tulejek...

zastanawiałem się czy moze to się te kulki nie wyrobiłu ale to w gumie pracuje wiec raczej nie zetrze guma metalu...

tak czy inaczej problem nadal istnieje niestety...i tak wstecznego szukam pod hamulcem recznym...

Napisano
  • Autor

> Tego elementu nie kupisz nigdzie tylko szroty , ale i tam jest ciężko

> .Jak masz mozliwość to samemu pożna cos tkiego zrobić a na końcu

> dopasować tzn. przyspawać jakąś kulke z łozyska.

a ja stawiam z kazdy z tych elementów mozna dostac w Fiacie..o ile stany magazynowe nie zostały wyczerpane...bo gwarantuja czesci do 10 lat od zakonczenia produkcji...a takie rozwiazanie zaprzestano stosowac po 1993...czyli juz 13 lat temu niestety

Napisano

> ten zestawik dojrzałem tez na allegro...

> te czerwnone - czyli tulejki gumowe kupiłem na sztuki w salonie fiata

> w sklepie z czesciami po 2,50 za sztuke - orginalne

> fiatowskie...teraz musze podjechac do Fiata po reszte tulejek...

> zastanawiałem się czy moze to się te kulki nie wyrobiłu ale to w

> gumie pracuje wiec raczej nie zetrze guma metalu...

> tak czy inaczej problem nadal istnieje niestety...i tak wstecznego

> szukam pod hamulcem recznym...

Ja tak samo kupiłem taki zestawik i również niewiele pomogło. Niedługo drążek będzie sie zderzał z ręcznym. Największe luzy są na dźwigni nr. 3 i na pręcie nr.4 na rys powyżej. Ta dźwignia kosztuje ok 60-80 zł. W zestawie naprawczym są tulejki do tej dźwigni ale po wymianie i tak są luzy.

Napisano
  • Autor

sprzedali mi w Fiacie newsa...ze takich czsesci juz nie ma na magazynie...a nikt ich juz nie produkuje niestety frown.gif

wiec ni ma nigdzie...lipa

Napisano

witam i jak poradziłęs sobie z tym lewarkiem , czekaw jestem bo ja mam tez problem już pisałem że mam problem ale po zmainie tych tulejek czerwonych ledwo biegi moge włozyć.

Napisano

Witam , nie chcę zakładac nowego wątku.Mam problem prawdopodobnie ze skrzynia biegów.Właśnie wymieniłem wszystkie elementy drążka zmiany biegów tzn. oprócz drążków tylko zestaw naprawczy.I niby lewarek jest za swoim miejscu , ale no włąśnie mam tylko trojke i czwórke.A przy skrzyni biegów sa takie dwa wąsy do wybierania biegów i właśnie trójką i czwórka jest wybierana a ten drugi stoi w miejscu ,czy cos wśrodku mogło sie skraczyć .Prosze o pomoc , bo jak na tej trójce wracałem to sprzęgło zjarałem eh , tak dawno się nie zajeżyłem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.