Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja z winy zarządcy drogi i wypłata odszkodowania

Featured Replies

Napisano

Wczoraj miałem stłuczkę czego jedynym i niepodważalnym powodem był wylany na jezdni olej. Policja była na miejscu kolizji, wszystko opisała.

W jaki sposób wygląda zgłaszanie tego typu szkody u ubezpieczyciela? Czy zgłaszać to ze swojego AC (Samopomoc)czy też z OC Zarządu Dróg Miejskich??

Może ktoś z was przerabiał zgłaszanie szkody z winy ZDM i podpowie co i w jakiej kolejności robić.

Napisano

to bedzie taka sama procedura co przy zniszczonej feldze przy wiezdzie w dziure poszukaj w internecie sporo tego jest

Napisano
  • Autor

> Wczoraj miałem stłuczkę czego jedynym i niepodważalnym powodem był

> wylany na jezdni olej. Policja była na miejscu kolizji,

> wszystko opisała.

> W jaki sposób wygląda zgłaszanie tego typu szkody u ubezpieczyciela?

> Czy zgłaszać to ze swojego AC (Samopomoc)czy też z OC Zarządu

> Dróg Miejskich??

> Może ktoś z was przerabiał zgłaszanie szkody z winy ZDM i podpowie co

> i w jakiej kolejności robić.

http://www.zdm.waw.pl/?view=28052800#pyt11

Napisano

> Wczoraj miałem stłuczkę czego jedynym i niepodważalnym powodem był

> wylany na jezdni olej. Policja była na miejscu kolizji,

> wszystko opisała.

> W jaki sposób wygląda zgłaszanie tego typu szkody u ubezpieczyciela?

> Czy zgłaszać to ze swojego AC (Samopomoc)czy też z OC Zarządu

> Dróg Miejskich??

Jeśli zgłosisz z AC, będziesz miał szybko kasę (jeśl jest potrzebna na naprawę auta), ale będziesz miał szkodowośc na AC do czasu udanego regresu 100% kwoty z konta ZDMu. W moim przypadku i tak musiałem monitować PZU i słać listy, bo początkowo winowajca (zarządca odesłał mnie do przedsiębiorstwa robót drogowych, a ci do zakładu zabezpieczeń robót drogowych) zgodził się że jest winny w 50%. Reszta doszła duużo późnej, co zwykl wiąże się z koniecznością zapłąconego podwyższonego AC na nastepny rok (nie wiem, czy potem ubepzieczyciel zwróci różnicę; pewnie tak, po następnych kilku miesiącach korespondencji).

Jeśli pójdziesz do ZDMu, będzie szansa że kilka miesięcy popiszesz sobie listy do nich i będziesz musiał osobiście pisać o każdą złotówkę (nie wiem, jak ZDM, ale Warta ubezpieczająca GDDKiA zaniża odszkodowanie przez wyliczanie stopnia zużycia opon i felg - nie powinni, ale trudno z tym walczyć może choćby dlatego, że to jest OC ogólne) i czytać wszelkie ustawy, natomiast nie ryzykujesz stawką AC.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

Polska to państwo bezprawia - najprościej i najtaniej załatwic to przez likwidację szkody z AC bo jak sie okazało to warszawski ZDM nie ma wogóle polisy ubezpieczeniowej OC.

Napisano

> Polska to państwo bezprawia - najprościej i najtaniej załatwic to

> przez likwidację szkody z AC bo jak sie okazało to warszawski

> ZDM nie ma wogóle polisy ubezpieczeniowej OC.

To napisz teraz do ubezpieczyciela aby dochodził regresu przez sąd, tak aby z Twojego AC zostało zdjęte obciążenie. Od tetgo mają tam ludzi, i za to im płacisz.

A jeśli będą się migać, możesz też zastanowić się nad napisaniem do nadzoru ubezpieczeń (ale to po upewnieniu się, że są podstawy - czyli po lekturze warunków AC i podstaw działania nadzoru).

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.