Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag 50 - problemy z ... centralką?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam instalację drugiej generacji, parownik i elektrozawór Lovato, sterownik i centralka Stag 50.

Problem jest taki, że w różnych sytuacjach, np. w trakcie jazdy lub ruszania (na lpg rzecz jasna) zanika zasilanie LPG, tzn. auto hamuje silnikiem. Światła mijania i oświetlenie deski rozdzielczej są, bo niby jadę na gazie, ale tak jakbym miał odcięcie na elektrozaworze.

Potrafi się tak zdarzyć np. 4 razy na 100 km przebiegu.

Byłem u gazownika, który sprawdził elektrozawór i pracę na LPG - wszystko OK, nie miał się do czego przyczepić. Natomiast odczytał z komputera 28 błedów i stwierdził, że w przypadku Staga błędy mogą powodować takie zachowanie instalacji. Skasował błedy, pomogło na krótko. Zrobiłem jakieś 350 km, było dobrze. No i znowu zaczyna się wyłaczać instalacja w trakcie jazdy.

1. Jakie macie pomysły - uszkodzona centralka?

2. Jeśli uszkodzona centralka, to kupić nową, np. na allegro koszt kompletu (przewody, sterownik, centralka) 230 zł, może by dało radę kupić samą centralę z wiązką?

3. Czy może podziękować Stagowi i wymienić na coś lepszego, jakieś Bingo? Pytam dlatego, że instalka bardzo mi zamuliła auto, a słyszałem na forum głosy, że wymiana komputera potrafi pomóc.

Napisano

Witam.

Mam podobne problemy, tylko u mnie objawy są trochę inne. Mianowicie czasami gdy po uruchomieniu silnika przełącza sie z benzyny na gaz to silnik gaśnie. Jakby nie dostawał w ogóle gazu. Byłem u gazownika. Powiedział że wystarczyła regulacja. 1,5 miesiąca spokoju i teraz znowu pojawiły się te same objawy. Na razie jeszcze nie rozwiązałem problemu. Być może komputer nawala bo objawy zdarzają sie co jakiś czas.

Pozdrawiam

Napisano

zanika zasilanie LPG? nie rozumiem nie przełącza się wtedy na benzynę? Jeżeli by zanikło zasilanie LPG to przekaźniki automatycznie przełączają na NoPB.

Napisano
  • Autor

> zanika zasilanie LPG? nie rozumiem nie przełącza się wtedy na

> benzynę? Jeżeli by zanikło zasilanie LPG to przekaźniki

> automatycznie przełączają na NoPB.

Jadę na lpg, silnik nagle przestaje dostawać gaz, więc jadę siłą rozpędu. Na centralce świeci mi się zielona lampka (że niby jest zasilanie gazem) i równocześnie lampka czerwona (rezerwy gazu). Nie przełacza automatycznie na benzynę, jakkolwiek wszystkie światła, oświetlenie deski rozdzielczej itp. są ok, jakby silnik pracował.

Myślę, że centralka instalacji sama się gubi i na tyle oszukuje siebie i przy okazji całą resztę, że nie przełącza na benzynę.

PS

Zrobiłem ostatnio 3 odcinki drogi, każdy po ok 10 km. I na każdym miałem akcję, że nie podawał gazu. Na trasie przeszło 100 km miałem powtórkę z rozrywki - 3 razy. Już mnie to irytuje i coś muszę z tym zrobić, natomiast nie wiem, czy jest sens pchać się w bingo albo coś innego.

Na gazie (stag 50) zrobiłem 34 kkm, jak na razie. Przez 20 kkm było wszystko OK, później zjarał się elektrozawór, a po 30 kkm świruje tak, jak już opisałem.

Napisano

> Jadę na lpg, silnik nagle przestaje dostawać gaz, więc jadę siłą

> rozpędu. Na centralce świeci mi się zielona lampka (że niby jest

> zasilanie gazem) i równocześnie lampka czerwona (rezerwy gazu).

ta lampka zapala się właśnie wtedy?

> Nie przełacza automatycznie na benzynę, jakkolwiek wszystkie

> światła, oświetlenie deski rozdzielczej itp. są ok, jakby silnik

> pracował.

> Myślę, że centralka instalacji sama się gubi i na tyle oszukuje

> siebie i przy okazji całą resztę, że nie przełącza na benzynę.

> PS

> Zrobiłem ostatnio 3 odcinki drogi, każdy po ok 10 km. I na każdym

> miałem akcję, że nie podawał gazu. Na trasie przeszło 100 km

> miałem powtórkę z rozrywki - 3 razy. Już mnie to irytuje i coś

> muszę z tym zrobić, natomiast nie wiem, czy jest sens pchać się

> w bingo albo coś innego.

> Na gazie (stag 50) zrobiłem 34 kkm, jak na razie. Przez 20 kkm było

> wszystko OK, później zjarał się elektrozawór, a po 30 kkm

> świruje tak, jak już opisałem.

no to może być padaka sterownika, lub może coc podobnie jak w w tym wątku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.