Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przywitanie i pytanie C3

Featured Replies

Napisano

Witam jestem choć nie do końca szczęsliwym posiadaczem Citroena c3.Wcześniej jezdziłem Lanosem,i z tego forum mam zaszczyt przenies sie do was biglaugh.gif.Samochodzik odebrałem tydzień temu i puki co zrobione raptem 220km ale co mnie martwi to średnie spalanie beksa.gifpołowa tego to trasa a druga połowa to jazda po miescie do 3,-3,5tyś a średnie spalanie to juz 8,1 litrów (tak pokazuje komputer).Samochód wprawdzie jest na dotarciu (do 2400 na przegląd)ale nie chce mi sie wierzyć aby po tym przeglądzie-dotarciu coś sie zmieniło,aż boje sie dodać gazu a przeciesz to zaledwie silniczek 1.1

Co na tym pierwszym przeglądzie robią?Może coś zmieniają przez co puki co spalanie na dotarciu jest normalne?

Jak to było u was?

Z góry dziękuje

Napisano

Witam. Ja też pomykam nową c3.

Przebieg 220 km to niezbyt duży żeby mówić o średnim spalaniu. Czy po zatankowaniu wyzerowałeś komputer? Komputer pokazuje średnią ważoną więc jest istotne czy najpierw jeździłeś po mieślie czy na trasie. Zasada jest taka że im więcej kilometrów będziesz miał przejechane między zerowaniami komputera tym dokładniejsze będze wskazanie. Ja zawsze tankuję do pełna i przy każdym tankowaniu zeruję komputer. Ważne jest żebyś zaobserwował, czy średnie zużycie wzrasta czy maleje.

Na pierwszym przeglądzie nic nie robią. Jest to tylko ogólna kontrola poziomu płynów i oleju.

Dobra rada. Zanim wybierzesz serwis dowiedz się jaki okres do następnego przeglądu wpisują do ksiąźki gwrancyjnej oraz ile kosztuje przegląd. Jest w niej wyraźnie napisane że dla silników benzynowych okres ten wynosi (chyba) 30 000 km lub 2 lata, ale są serwisy np. w Krakowie że wpisują przegląd co roku i nie dociera do nich tłumaczenie. Z mojego rozeznania ceny przeglądów różnią się nawet o kilkaset zł.

Ja korzystam z serwisu w Oświęcimiu i jestem super zadowolony.

Napisano

> Witam jestem choć nie do końca szczęsliwym posiadaczem Citroena

> c3.Wcześniej jezdziłem Lanosem,i z tego forum mam zaszczyt

> przenies sie do was .Samochodzik odebrałem tydzień temu i puki

> co zrobione raptem 220km ale co mnie martwi to średnie spalanie

> połowa tego to trasa a druga połowa to jazda po miescie do

> 3,-3,5tyś a średnie spalanie to juz 8,1 litrów (tak pokazuje

> komputer).Samochód wprawdzie jest na dotarciu (do 2400 na

> przegląd)ale nie chce mi sie wierzyć aby po tym

> przeglądzie-dotarciu coś sie zmieniło,aż boje sie dodać gazu a

> przeciesz to zaledwie silniczek 1.1

> Co na tym pierwszym przeglądzie robią?Może coś zmieniają przez co

> puki co spalanie na dotarciu jest normalne?

> Jak to było u was?

> Z góry dziękuje

Spokojnie to tylko awaria smile.gif żartuję. No więc tak... samochód jest nowy i ciągle na dotarciu. Wprawdzie fabrycznie są one juz dotarte, ale mimo wszystko ten proces jeszcze postępuje. Aby cokolwiek o pojeździe powiedzieć trzeba jeszcze pojeździć kilka tysięcy km. Potem można przystąpić do prób. Można sprawdzić osiągi auta. Czy rozwija prędkość maksymalną, przyspieszenie do setki. Można to zrobić dysponując odpowiednim sprzętem np. komputer plus interfejs, którym się podłączamy pod gniazdo diagnostyczne. Z ciekawostek dodam, że to ile spala auto zależy od czujników tlenu (sond lambda) Te sondy na początku nie wysterowują idealnie stechiometrycznej mieszanki paliwowo-powietrznej lecz bardziej bogatą co przekłada się na zużycie paliwa. Potem to się nachodzi tak jak być powinno. Wrcając do diagnostyki. jak pojazd będzie miał wymagane osiągi to znaczy że wszystko jest ok, szczególnie jeśli nie pali się konbtrolka w postaci silniczka na desce rozdzielczej. Przyczyną wiekszego zużycia paliwa moze być także obecne teraz niskie temperatury. Tak czy siak, narazie spokojnie sobie jeździj. Potem się zobaczy. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam no mówisz czy wzrasta czy maleje raczej wzrasta juz średnie spalanie to 8,5 litra i pomału mnie to denerwóje przesiadłem sie z paliwożernego Lanosa(12-13litórw)na autko takowe i sadziłem że bedzie fajnie a tu czuje że jak w nim bym depnął do 5 tysięcy to chyba by pod 13-15 doszło bez przesady żeby taki malutki motorek tyle spalał.Teraz jerzdze bardzo pomału ale co to za przyjemnośc zmieniac biegi przy 2,5 tysiąca.

Jak to u ciebie wyglądało jak jezdzisz i jak sie ma do tego spalanie chodzi mi o miasto bo trasa wiadomo zawsze bedzie mniej.Ile robisz na pełnym baku?

Na począdku zalałem 40 litrów juz mam 290km i przed chwilą zgasła 3 lampka paliwa(zostały 2).

I jeszcze jedno pytanie zauwazyłem że jak samochodzik jest zimny to miernik spalania pokazuje jak gdyby zawyżone dane ale po jakimś km wszystko sie normuje np jadąc 40 na 3 pokazuje 10 litrów u ciebie też tak jest??

Pozdrawiam

Napisano

> Witam no mówisz czy wzrasta czy maleje raczej wzrasta juz średnie

> spalanie to 8,5 litra i pomału mnie to denerwóje przesiadłem sie

> z paliwożernego Lanosa(12-13litórw)na autko takowe i sadziłem że

> bedzie fajnie a tu czuje że jak w nim bym depnął do 5 tysięcy to

> chyba by pod 13-15 doszło bez przesady żeby taki malutki motorek

> tyle spalał.Teraz jerzdze bardzo pomału ale co to za przyjemnośc

> zmieniac biegi przy 2,5 tysiąca.

> Jak to u ciebie wyglądało jak jezdzisz i jak sie ma do tego spalanie

> chodzi mi o miasto bo trasa wiadomo zawsze bedzie mniej.Ile

> robisz na pełnym baku?

> Na począdku zalałem 40 litrów juz mam 290km i przed chwilą zgasła 3

> lampka paliwa(zostały 2).

> I jeszcze jedno pytanie zauwazyłem że jak samochodzik jest zimny to

> miernik spalania pokazuje jak gdyby zawyżone dane ale po jakimś

> km wszystko sie normuje np jadąc 40 na 3 pokazuje 10 litrów u

> ciebie też tak jest??

> Pozdrawiam

Ja też się przesiadłem z Lanosa, ale więcej niż 8,5 l/100 km to mi nigdy nie spalił, więc to może nie wina samochodu lecz stylu jazdy.

To nie są zawyżone dane, tylko zimny silnik ma wieksze zużycie, fakt że bardzo szybko komuter sprowadza mieszankę paliwową do normalnej i dlatego już po kilku kilometrach zużycie jednostkowe jest na poziomie rozgrzanego silnika co zresztą widać po obrotach silnika.

Jak zauważyłeś nie zawze wolna jazda na niskim biegu powoduje mniejsze zużycie paliwa i jet to normalne. Zasada jest taka by utrzymywać prędkośc obrotową silnika bliską maksymalnemu momentowi (ok. 70-80%) max. momentu.

Ale sam to sobie sprawdzisz dzięki wskaźnikowi zużycia jednostkowego na jakim biegu lepiej jechać, czy na trójce z wyższymi obrotami czy na czwórce. Bardzo pięknie to widać.

Ja nie miałem problemów z zużyciem paliwa od nowości pali nieco poniżej danych katalogowych.

Na pełnym baku robię ok. 800 km do zaświecenia się rezerwy. Po mieście w zimie spalił 5,0 /100km.

Napisano
  • Autor

> Ja też się przesiadłem z Lanosa, ale więcej niż 8,5 l/100 km to mi

> nigdy nie spalił, więc to może nie wina samochodu lecz stylu

> jazdy.

> To nie są zawyżone dane, tylko zimny silnik ma wieksze zużycie, fakt

> że bardzo szybko komuter sprowadza mieszankę paliwową do

> normalnej i dlatego już po kilku kilometrach zużycie jednostkowe

> jest na poziomie rozgrzanego silnika co zresztą widać po

> obrotach silnika.

> Jak zauważyłeś nie zawze wolna jazda na niskim biegu powoduje

> mniejsze zużycie paliwa i jet to normalne. Zasada jest taka by

> utrzymywać prędkośc obrotową silnika bliską maksymalnemu

> momentowi (ok. 70-80%) max. momentu.

> Ale sam to sobie sprawdzisz dzięki wskaźnikowi zużycia jednostkowego

> na jakim biegu lepiej jechać, czy na trójce z wyższymi obrotami

> czy na czwórce. Bardzo pięknie to widać.

> Ja nie miałem problemów z zużyciem paliwa od nowości pali nieco

> poniżej danych katalogowych.

> Na pełnym baku robię ok. 800 km do zaświecenia się rezerwy. Po

> mieście w zimie spalił 5,0 /100km.

No to wynik jest bardzo imponujący ja wadpie żeby mój zrobił na 40 litrach 400 km a jak juz zrobi to to bedzie naciagane strasznie.To skoro tobie spalil 5 litrow to wywnioskowac mozna że w tych granicach pokazywał komputer?Mi taka wartośc pokazuje chyba tylko jadąc 50 na 5 biegu i nie przyspieszac tylko jechac stałą,ale nie wyobrażam sobie takiej jazdy.To przy ilu obrotach zmieniasz biegi??bo jak powiesz że przy 3-4 albo i więcej to ja juz swojego citroena nie rozumie.Chyba ze juz coś jest nawalone w nowym aucie,albo po dotarciu sie cos zmieni,chociasz jak wspomniaj kolega wyżej samochody takie już są dotarte a ty że palił ci tyle od nowości to wadpie żeby sie coś zmieniło.

Pozdrawiam

Napisano

> No to wynik jest bardzo imponujący ja wadpie żeby mój zrobił na 40

> litrach 400 km a jak juz zrobi to to bedzie naciagane

> strasznie.To skoro tobie spalil 5 litrow to wywnioskowac mozna

> że w tych granicach pokazywał komputer?Mi taka wartośc pokazuje

> chyba tylko jadąc 50 na 5 biegu i nie przyspieszac tylko jechac

> stałą,ale nie wyobrażam sobie takiej jazdy.To przy ilu obrotach

> zmieniasz biegi??bo jak powiesz że przy 3-4 albo i więcej to ja

> juz swojego citroena nie rozumie.Chyba ze juz coś jest nawalone

> w nowym aucie,albo po dotarciu sie cos zmieni,chociasz jak

> wspomniaj kolega wyżej samochody takie już są dotarte a ty że

> palił ci tyle od nowości to wadpie żeby sie coś zmieniło.

> Pozdrawiam

Ja biegi zmieniam przy 2 tysiącach no max przy 2,5

Napisano

> Ja biegi zmieniam przy 2 tysiącach no max przy 2,5

Tylko nie placz za rok-dwa jak Ci w silniku zacznie cos stukac i mechnik Ci powie, ze masz panewki do wymiany...

A co do spalania, jak silnik jest maly i slaby a ma napedzac ciezkie auto to bedzie duzo palic, szczegolnie jak ktos szuka osiagow.

Napisano

> Tylko nie placz za rok-dwa jak Ci w silniku zacznie cos stukac i

> mechnik Ci powie, ze masz panewki do wymiany...

> A co do spalania, jak silnik jest maly i slaby a ma napedzac ciezkie

> auto to bedzie duzo palic, szczegolnie jak ktos szuka osiagow.

Myślę, ze nic takiego się nie stanie nawet po 10 latach bo taki zakes obrotów jest jak najbardziej przyjazny dla tego silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.