Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to zawory czy coś innego?Pomóżcie!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nie dawno kupiłem Asterkę 1.4 16V i po jakimś czasie spod maski zaczął wydobywać się jakiś stukot. Nie jestem znawcą w mechanice samochodowej, ale jak na moje ucho to są to zawory. Pojechałem ze znajomym do jego zaprzyjaźnionego mechanika i ten po krótkim wsłuchaniu się w owy stukot stwierdził, że nie są to na pewno zawory tylko jakaś bańka czy coś takiego i po wymianie oleju stukot ten może się wyciszyć. Nie kazał się więc przejmować tylko jeździć... Tak więc i zrobiłem... Dzisiaj jednak wymieniałem olej i mechanik, który to robił stwierdził, że strasznie klawiatura stuka w mojej asterce. Powiedział, że może sobie rękę obciąć, że to zawory... No i teraz dylemat - kto miał rację?

Może podpowiecie coś na ten temat, bo troszkę się zmartwiłem wiadomością o zaworach. Nie znam się na tym za wiele więc każda Wasza wskazówka będzie na wagę złota.

Z góry Wielkie Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Obaj mieli rację grinser006.gif Bańka o której mówił mechanik to pewnie szklanka od zaworów. Jak nie pomogła wymiana oleju to zapewne pomoże wymiana szklanek. I wtedy zawory ucichną.

Napisano

> Obaj mieli rację Bańka o której mówił mechanik to pewnie szklanka od

> zaworów. Jak nie pomogła wymiana oleju to zapewne pomoże wymiana

> szklanek. I wtedy zawory ucichną.

Tylko ze komplecik takich popychaczy to koszt ~600zeta grinser006.gif + robota

Napisano

> Obaj mieli rację Bańka o której mówił mechanik to pewnie szklanka od

> zaworów.

Dokładnie tak - stukają szklanki od zaworów. Pomoże tylko wymiana. Znajomy mechanior powiedział że to pospolity przypadek w silnikach Opla i kazał jeździć - i tak właśnie robie.

Napisano

> Dokładnie tak - stukają szklanki od zaworów. Pomoże tylko wymiana.

> Znajomy mechanior powiedział że to pospolity przypadek w

> silnikach Opla i kazał jeździć - i tak właśnie robie.

Można jeździć ze stukającymi zaworami? Jeżeli jest akcja to jaka będzie reakcja - poza stukaniem oczywiście? Pytam bo mi też stuka frown.gif. Ale mogę Was pocieszyć u mnie stukają jeszcze panewki na wale korbowym crazy.gif

Napisano
  • Autor

Witam!

Czyli jednak ten pierwszy mechanik miał rację twierdząc, że to szklanki od zaworów. Stwierdzenie, że to klawiatura jest chyba zbyt ogólne...

Od wymiany oleju przejechałem ponad 100 km. Podczas tych 100 km dałem swej Asterce troszkę "po garkach" i jak podjechałem do garażu to mam wrażenie, że to stukanie tak jakby przycichło. Zobaczymy co będzie na zimnym silniku no i po następnych setkach kilometrów...

Dzięki wszystkim za odpowiedzi w tym temacie...

Pozdrawiam

Piotr

P.S. Aha, czy popychacze i szklanki od zaworów to to samo?

Napisano

Moze byc taka opcja ze popychacze sa zamulone, zalakowane jakims osadem z oleju. Troche przegoniles auto i nowy olej je mogl delikatnie przeplukac. Jest taki srodek do czyszczenia popychaczy bodajze z firmy Wynn's. Ludzie z kacika Daewoo to lali i niektorym pomagalo

Edit: To jest dokładnie ten środek waytogo.gif

277345691-hydraulic_valve.jpg

post-19699-1435247309875_thumb.jpg

Napisano

> Tylko ze komplecik takich popychaczy to koszt ~600zeta + robota

Jest takie eleganckie angielskie powiedzenie: Gentelmani nie rozmawiają o pieniądzach.... Sorki za wygłupy ale mam w tej chwili zajebi.......ście dobry humor smile.gifsmile.gifsmile.gif20.GIFpub2.gif

Napisano
  • Autor

Witam!

Dzięki Wielkie za podpowiedź. Pojeżdżę jeszcze i zaobserwuję to stukanie. Jak znowu się pojawi to spróbuję środka, który był polecony...

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

u mnie lekko stukał jeden zawur i miałem pecha bo urkuszył się kawałek obudowy głowicy i zablokowalo pasek .Nie wiem czy to napewno była wina zaworu ale ten stukający był po zewnętrznej przy uszkodzeniu i naprawa murowana a ile nerwów

Napisano

heh - ja swojej kilka tygodni temu dałem tak w pi... że łupnęło, trzasło pod maską, silnik się zmulił, a po zatrzymaniu pracował jak diesel z milionem kilometrów na karku... (olej jest świerzutki) Wystarczyło odczekać 3 minutki i po strachu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.