Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest...

Featured Replies

Napisano

... z tym tylnym zawieszeniem w Stilo? Chodzi mi konkretnie o tuleje tylnej belki. hmm.gif

Fabryczna belka wytrzymała ~40 kkm zanim zaczęły się stuki. Wymieniono całą, kompletną belkę na nową i wtedy wszystko ucichło. W tej chwili przebieg wynosi ~51 kkm, a stuka chyba gorzej niż przed wymianą - na rolkach przy hamowaniu ręcznym widać, jak belka przemieszcza się wzdłużnie przez luzy na tulejach. sick.gif

Są jakieś warianty "przedzmianowe" / "pozmianowe" / "mniej trwałe" / "bardziej trwałe" / itp.? hmm.gif

Napisano

patrzac po tym jak zmienilo sie podejscie FAP do problemu to jakies rozne warianty sie musialy pojawiac. Nie znam zadnych danych e-perowych wiec jest to tylko domysl. Obawiam sie ze pozostalo ci wymienic sam tuleje.

Napisano
  • Autor

> Obawiam sie ze pozostalo ci wymienic sam tuleje.

Teraz to już nie bardzo się da hmm.gif - wymiana belki była płatna, udzielono na to rocznej gwarancji i dlatego teraz znowu chcą wymieniać całą belkę.

Tyle że nawet jesli to jest bezpłatne, to jak ma się to powtarzać co 10 kkm, to robi się to kłopotliwe...

Napisano

> Teraz to już nie bardzo się da - wymiana belki była płatna,

> udzielono na to rocznej gwarancji i dlatego teraz znowu chcą

> wymieniać całą belkę.

To się ciesz, że wymieniają. Mogą przecież naprawiać. zlosnik.gif

> Tyle że nawet jesli to jest bezpłatne, to jak ma się to powtarzać co

> 10 kkm, to robi się to kłopotliwe...

Wymiana belki nie powinna trwać dłużej niż godzinę, góra dwie. Problemem może być jedynie dojazd do ASO. wink.gif

Napisano
  • Autor

> To się ciesz, że wymieniają. Mogą przecież naprawiać.

Jeśli byłaby to naprawa skuteczna - to czemu nie? hmm.gif Wolałbym skuteczną naprawę od nieskutecznej wymiany. ok.gif

> Wymiana belki nie powinna trwać dłużej niż godzinę, góra dwie.

Ale powtarzanie tego co 2.5 - 3 miesiące (czyli co 10 kkm, bo to mniej więcej to samo) robi się już kłopotliwe. no.gif

> Problemem może być jedynie dojazd do ASO.

Do ASO mam dokładnie 2700 metrów samochodem od domu (a na przełaj nawet bliżej zlosnik.gif).

Napisano

(a na przełaj

> nawet bliżej ).

Tylko nie jedź na przełaj bo zawiecha może nie wytrzymać hehe.gif

Napisano

no chyba ciezko w 2 godziny belke wymienic - przychodzi chyba nieuzbrojona

Napisano

> no chyba ciezko w 2 godziny belke wymienic - przychodzi chyba

> nieuzbrojona

Teraz wymieniają jedynie silentblocki, ale trzeba i tak wszystko demontować ze względu na sposób wyciągnięcia i włożenia tuleji ( prasa ). Niestety i u mnie zaczęły postukiwać, więc temat aktualny.

Napisano

Problem tak szybkiego zużycia elementów skrętnych wskazuje na nieprawidłowe dokręcanie! Ostateczne unieruchomienie wachacza względem tulei musi nastąpić kiedy auto stoi na ziemi i zawieszenie jest w punkcie neutralnym! Dokręcenie wachaczy na podnośniku, kiedy zawieszenie zwisa maksymalnie w dól bedzie powodować bardzo szybkie niszczenie elementów gumowych poprzez ich rozrywanie i w konsekwencji rozwarstwienie! Bardzo często niewiedza a nie wadliwe części doprowadzają do takich sytuacji. Tył auta ma wtedy tendencje do podskakiwania na nierównościach drogi w zakrętach przy tylko częściowo zuzytych amortyzatorach.

Napisano

u mnie w czasie gwarancji wymieniane byly tuleje

nie stukaly, ale skrzypialy

po 3 latach nic nie stuka, a skrzypienia nie ma, lub ja nie slysze hehe.gif

suma sumarum nie czepiam sie, bo nie ma czego

Napisano

lub ja nie slysze

> suma sumarum nie czepiam sie, bo nie ma czego

hehe... starosc to jednak czasem radosc albo moze w sprzet (grajacy) doinwestowales wink.gif

Napisano

> hehe... starosc to jednak czasem radosc albo moze w sprzet (grajacy) doinwestowales

Jeśli nie słyszy skrzypienia stilaka, to znaczy, że przeinwestował w sprzęt. hahaha.gif

Napisano

> Jeśli nie słyszy skrzypienia stilaka, to znaczy, że przeinwestował w

> sprzęt.

pewnie ogluchlem i wszystko mi pasuje hehe.gif

pare miesiecy po wymianie tulejek cos zaczelo skrzypiec

nawet Krzyskowi robilem awantury, ze pojezdze i zobaczymy, czy znowu FAP meczyc.....ale przeszlo i od dawna cisza

olalem temat, wazne, ze luzow nigdzie nie ma ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Problem tak szybkiego zużycia elementów skrętnych wskazuje na

> nieprawidłowe dokręcanie! Ostateczne unieruchomienie wachacza

> względem tulei musi nastąpić kiedy auto stoi na ziemi i

> zawieszenie jest w punkcie neutralnym!

W sobotę drugi raz wymieniano mi całą belkę i tym razem patrzyłem, jak to wygląda. ok.gif

Belka przychodzi razem z tymi "uchwytami"/"wieszakami" czy jak się to nazywa, które sa przykręcane do nadwozia i całość jest już poskręcana "na gotowo" - dlatego panowie w ASO mieli trochę kombinacji z przykręceniem tej nowej belki do karoserii bez ruszania tych śrub, ale nie odkręcali ich z powodu, o którym mówisz - specjalnie o to zapytałem. Nie sądzę żeby poprzednim razem wyglądało to inaczej, chociaż - tu muszę się przyznać zlosnik.gif - wtedy nie przyglądałem się całej operacji od samego początku, przy aucie stałem gdy ściągano starą belkę, potem na chwile odszedłem a gdy wróciłem nowa była już dokręcona. Tym razem stałem obok auta cały czas. ok.gif

W każdym razie po wymianie poprawa jest widoczna - nic nie stuka i nie skrzypi z tyłu i całość stała się taka "mniej rozlazła" jeśli idzie o odczucia z jazdy. Ciekawe tylko ile wytrzyma ta belka? zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.