Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sportowe wkładki filtra powietrza - ktoś stosował?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zastanawiam się nad wymianą filtra powietrza na wkładkę sportową K&N. Czy to ma jakiś sens - czytałem różne teksty i w wielu przewijało się, że w niektórych silnikach daje w innych mniej. Ktoś ma takie coś u siebie na pokładzie?

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam wstawiony stożkowy filterek zamiast obudowy i jestem zadowolony. Super osiągów dzięki niemu nie ma, ale... ma swoje zalety...

Samochód szybciej się wkręca na obroty, napewno jest elastyczniejszy... no i ten dźwięk jak mu się depnie!

Napisano

czesc w ubieglym tygodniu rozmawialem z fachowcem od silnikow na ten temat. powiedzial ze jezeli silnik ma dostac wiecej powietrza przez wymiane filtra na sportowy to trzeba tez odciazyc wydech tzn zmienic na sportowy zeby wyrownala sie ilosc powietrza zasysyanego i wychodzacego. inaczej to nie ma sensu i tylko wydawanie pieniedzy.

a jak chcesz zwiekszyc osiagi to zatankuj lepsze paliwo typu V power czy suprema ja tak robie i moja asterka jeszcze kilka koni zawsze gdzies znajdzie yay.gif

Napisano

>jezeli silnik ma dostac wiecej powietrza

> przez wymiane filtra na sportowy to trzeba tez odciazyc wydech

> tzn zmienic na sportowy zeby wyrownala sie ilosc powietrza

> zasysyanego i wychodzacego. inaczej to nie ma sensu i tylko

> wydawanie pieniedzy.

Zgadza się!!! Dopiero po zainstalowaniu strumienicy i końcowego przelotowego da się na prawdę odczuć różnicę.

POZDRO

Napisano

> Witam.

> Zastanawiam się nad wymianą filtra powietrza na wkładkę sportową

> K&N. Czy to ma jakiś sens - czytałem różne teksty i w wielu

> przewijało się, że w niektórych silnikach daje w innych mniej.

> Ktoś ma takie coś u siebie na pokładzie?

> Pozdrawiam

Mialem zamontowany stozek,autko fajnie mruczalo i moze troszke lepiej krecilo na wysokich obrotach.Lecz filter szybko sie brudzil i zabardzo zachecal do jazdy na wysokich obrotach devil.gifTeraz mam wkladke K&N i przelotowy tlumik koncowy.Efekt zauwazalny!Zanim zalozylem filter i tlumik jezdzilem seria,wiec kitu Tobie nie pociskam wink.gif

Z pewnoscia zaraz znajdzie sie wielu sceptykow,lecz moja opinie na ten temat znasz.

Zalej jeszcze dobrego paliwa typu V-power.

Napisano

> Witam.

> Zastanawiam się nad wymianą filtra powietrza na wkładkę sportową

> K&N. Czy to ma jakiś sens - czytałem różne teksty i w wielu

> przewijało się, że w niektórych silnikach daje w innych mniej.

> Ktoś ma takie coś u siebie na pokładzie?

> Pozdrawiam

Czytałem bardzo ciekawy art. na temat filtrów stożkowych itp. Jest jedna zasada że taki filtr dostarcza więcjej powietrza ale wprost proporcjonalnie do obrotów czyli na wysokich obrotach dużo a na małych niestety mało ( nawet mniej niż zwykły filtr) dlatego jeśli chcesz jeździc jak szaleniec ciągle na max obroty to kupuj, w innym wypadku to strata pieniędzy

Napisano

A zastanawiam sie co by taki filter stozkowy dal w turbo dieslu? przeciez ssie to niesamowicie powietrze hmm.gif

Napisano

ogólnie w dieslach filtr powietrza jest bardzo ważnym elementem.Osobiście wolę kupi zwykły filtr filtrona niż jakieś stożki gdyż nie liczy się sam filtr lecz umiejscowienie go a ztym może by problem.

Tak jak juz pisałem stożek działa tylko przy wysokich obrotach a w dieslach takie rzadko się pojawiają.

Napisano

> A zastanawiam sie co by taki filter stozkowy dal w turbo dieslu?

> przeciez ssie to niesamowicie powietrze

Stozek ma poprawic charakterystyke momentu w gornym zakresie obrotow.Wkladka w dolnym zakresie.Zamontowanie stozka w dieslu,raczej sensu nie ma.Skoro ten silnik zasysa duzo powietrza,pracuje raczej na niskich obrotach,sportowa wkladka filtra powietrza bylaby trafnym wyborem smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam ponownie i dzięki za wypowiedzi.

Wiem, że cudów oczekiwać nie można, ale mnie chodzi głównie o polepszenie elastyczności przy zachowaniu zbliżonego do obecnego poziomu hałasu. Zastanawiałem się nad stożkiem, ale jak ktoś wcześniej opisywał - trzeba mieć gdzie go zamontować - komora silnikowa nie jest najlepszym miejscem. A przeniesienie go do np. nadkola wiąże się ze zmianą długości dolotu, co przekłada się na zmianę ciśnienia powietrza dostarczanego. Pomijam aspekt czy się da w nadkolu zamontować.

Pewnie w pierwszej kolejności powoli będę przerabiał wydech - katalizator i tak pewnie nie istnieje - strumiennica + tłumik końcowy przelotowy - tylko czy będzie cicho i w jakim zakresie obrotów? Potem zastosuję wkładkę sportową.

Napisano

> Witam ponownie i dzięki za wypowiedzi.

> Wiem, że cudów oczekiwać nie można, ale mnie chodzi głównie o

> polepszenie elastyczności przy zachowaniu zbliżonego do obecnego

> poziomu hałasu. Zastanawiałem się nad stożkiem, ale jak ktoś

> wcześniej opisywał - trzeba mieć gdzie go zamontować - komora

> silnikowa nie jest najlepszym miejscem. A przeniesienie go do

> np. nadkola wiąże się ze zmianą długości dolotu, co przekłada

> się na zmianę ciśnienia powietrza dostarczanego. Pomijam aspekt

> czy się da w nadkolu zamontować.

> Pewnie w pierwszej kolejności powoli będę przerabiał wydech -

> katalizator i tak pewnie nie istnieje - strumiennica + tłumik

> końcowy przelotowy - tylko czy będzie cicho i w jakim zakresie

> obrotów? Potem zastosuję wkładkę sportową.

Po wyspawaniu kata,zawsze robi sie glosniej.Jesli zalozysz przelotowy tlumik,ryk bedzie nie do zniesienia!!Moze warto byloby,zalozyc nowy katalizator i sportowy tlumik np.Ultera jest w miare cichy i wytrzymaly.Nie wiem jak sprawa wyglada,jesli bylaby zalozona strumienica i seryjny tlumik...Wybor nalezy do Ciebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.