Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prosze o opinie na temat Renault Laguna lub Megane

Featured Replies

Napisano

Witam, noszę się z zamiarem kupna auta, jednym z nich które są w zasięgu moich mosliwości jest Megane lub Laguna z lat 1996-97. W związku z tym mam prośbe jakie są wasze opinie na temat tych aut z tych roczników, jak sprawa z rdzą w nich wygląda, jakie silniki warto brać pod uwagę ( przede wszystkim ekonomiczność ) itp. Dzięki z góry za odpowiedzi.

Napisano

Ja powożę megi z 98 roku. Silnik 1.6 90 koni. Koników na pewno mogłoby być więcej. Przy egzemplarzu z klimą jej załączenie jest mocno odczuwalne przy przyspieszaniu. Co do użytkowania to trafiłem chyba na wyjątkowy egzemplarz który po prostu się nie psuje. Zrobiłem od zakupu dwa lata temu 70 kkm na lpg. Poza normalną eksploatacją (płyny, klocki itp) nie mam z autem żadnych problemów. Kiedyś pojawił się problem gaśnięcia na zimnym silniku a rozwiązaniem było poprawienie roboty gazowników.

Zwróciłbym uwagę na stan poduch silnika. Ruszając bez gazu patrz czy nie szarpie silnikem, albo na wysokim biegu z małą prędkością czy nie ma podobnego efektu. Blacha u mnie jest ok (jedno miejsce w które było uderzone widać rdzę).

Acha, jeżeli twoją uwagę zwróciłby ruszający się lewarek zminiy biegów to ten typ tak ma. Jeżeli nie ma wyczuwalnego szarpania jak pisałem powyżej to jest ok i lewarek ma ruch tak około 0,5-1 cm.

Napisano
  • Autor

Bo tak się zastanawiam jeszcze czy bardziej rzucać się na Renault czy na Seata Ibizą bądź Cordobe, bo też są po tych samych pieniądzach. A jednak Seat to w sumie Volkswagen.

Napisano

> Bo tak się zastanawiam jeszcze czy bardziej rzucać się na Renault czy

> na Seata Ibizą bądź Cordobe, bo też są po tych samych

> pieniądzach. A jednak Seat to w sumie Volkswagen.

Myślę że możesz mieć mniejszy problem przy odsprzedaży Seata. Opinia że nie kupuje się francuzów jest cały czas żywa zlosnik.gif

Napisano

> Bo tak się zastanawiam jeszcze czy bardziej rzucać się na Renault czy

> na Seata Ibizą bądź Cordobe, bo też są po tych samych

> pieniądzach. A jednak Seat to w sumie Volkswagen.

tylko nie Volkswagen, miałem Fabię a to niby Volkswagen, od momentu kiedy mam Megane mam spokój, dużo więcej miejsca niż w Seacie

Napisano

mam qpete '96 i nic siez nianei dzieje, moge polecić cool.gif

Napisano

Po pierwsze seat to seat a nie zaden vw.

Po drugie zapomnij o mitach ktore na pewno slyszales o francuskich samochodach.

Quote:

Mit - (zwany też legendą ludową, wśród oszołomów którzy kochają anglicyzmy rozpowszechnił się zwrot urban legend); występuje wiele mitów, w tym mit o awaryjności i delikatności samochodów francuskich. Mit ten, krzewiony ku wiecznej chwale pancerwagenów, opowiada bajkę o tym jak to auta francuskie się psują. Oczywiście jest w tym ziarno prawdy, dotyczące delikatności. Autor mitu skrzętnie zamienił słowo wyrafinowanie na delikatność i tak powstała legenda ludowa. Samochody francuskie mają swoje wady, ale wady mają wszystkie samochody. Wyrafinowana technologia, wyrafinowane projekty wnętrza i pełen komfort, to prawdziwy obraz auta francuskiego.

Po trzecie przejedz sie renowka i seatem i zdecydujesz sam. Zwroc uwage na:

Quote:

Komfort - to bardzo ciekawe słowo, pochodzi ze starożytnego języka aha-wasi-la, rozpowszechnionego na terenie dawnej Francji. Komfort w pojęciu tego ludu, to coś przyjemnego, w dosłownym tłumaczeniu; mieć dużo przyjemności;. Słowo to było nieznane w owych czasach ludom na terenie dzisiejszej Germanii i jak pozostało do dzisiaj. Komfort to słowo, którego nie znają lub nie rozumieją posiadacze samochodów przede wszystkim niemieckich, chociaż wielu posiadaczy aut japońskich również tego nie rozumie, myląc komfort (przyjemność z jazdy) z wątpliwym i szkodliwym z medycznego punktu widzenia masażem kręgosłupa, jaki te ich auta codziennie im fundują. W uprzywilejowanej pozycji są tylko posiadacze samochodów francuskich, którzy komfort rozumieją doskonale, bowiem ich auta na co dzień dostarczają im bardzo dużej dawki przyjemności, począwszy od znacznie lepszego wybierania nierówności, po przyjemne wnętrza, wygodne fotele czy po prostu brak zmęczenia nawet po długiej podróży. Dawno temu tajemnicę komfortu francuskich aut próbowały wykraść Mercedes czy Opel, ale im się to nie udało a powstałe w wyniku naiwnych prób niemieckie koszmarki straszą do dziś.

Napisano

Ja odradzam.

Największym wrogom nie polecam tej marki .

Dla mnie to porazka większa niż moje małżeństwo...

Awaryjność przechodzi wszystkie granice ( w ciągu 9 miesięcy / 35 tyś km byłem 9 razy w serwisie z awariami , 2 razy na lawecie). To auto zaczyna nawet już korodować ( 9 miesięcy).

Zreszta od seata chyba niewiele się różni , też je robią w Hiszpanii ( megane 2005) .

Może starsze modele sa solidniejsze.

Napisano

witam

Jeśli chodzi o mnie to polecam megane, sam posiadam classica z 97 z LPG i oprócz normalnych wymian typu klocki płyny nic złego sie nie dzieje a ekonomia jazdy tez na poziomie przy silniku 1,6 8 litrów gazu to max.

Tak jak zauważył PIJ przy włączonej klimie da się odczuć brak kilku koników mocy.

Napisano

> Ja odradzam.

> Największym wrogom nie polecam tej marki .

> Dla mnie to porazka większa niż moje małżeństwo...

> Awaryjność przechodzi wszystkie granice ( w ciągu 9 miesięcy / 35 tyś

> km byłem 9 razy w serwisie z awariami , 2 razy na lawecie). To

> auto zaczyna nawet już korodować ( 9 miesięcy).

> Zreszta od seata chyba niewiele się różni , też je robią w Hiszpanii

> ( megane 2005) .

> Może starsze modele sa solidniejsze.

zawsze znajdzie się jakaś czarna owca... sick.gif ale wyjątki w każdej marce sie znajdzie... i w tych najlepszych jak MERC i BETkA devil.gif

Napisano
  • Autor

Bardzo Wam dziękuję za wasze opinie, czyli chyba Megane nie jest taka zła, bo faktycznie spotkałem się z opinią żeby francuzów nie kupować. Znajomy miał kiedyś Renault 19 to narzekał. A powiedzcie mi jeszcze jak jest na dzień dzisiejszy z odsprzedażą tego auta, czy są problemy ? Oraz czy lepiej kupić Megane Classic czy zwykła hatchback ? (które później lepiej się odsprzeda, a może to bez różnicy smile.gif )

Napisano

bez róznicy... ja niedawno kupiłem qpete i poprostu jak dobry i zadbany egzemplarz to szybko siesprzedaje, a jak padaka to czekasz i czekasz... ale to jest tak ze wszystkimi autkami smile.gif

Napisano

kup hatchback'a - ladniejszy wink.gif

Napisano
  • Autor

A jak myślicie które auto będzie bardziej oszczędne czy 1.4 (1.6) z gazem czy raczej szukac Megane 1.9 w dieslu ? Czy silniki diesla nie są bardziej awaryjne w Renault, bo z kolei z gazem słyszałem że są problemy w niektórych autach.

Napisano

> A jak myślicie które auto będzie bardziej oszczędne czy 1.4 (1.6) z

> gazem czy raczej szukac Megane 1.9 w dieslu ? Czy silniki diesla

> nie są bardziej awaryjne w Renault, bo z kolei z gazem słyszałem

> że są problemy w niektórych autach.

za 1.9 masz wyższe opłaty, a co do eksplatacji to nie wiem... pewno normalnie tylko jak cos padnie płacisz 2x tyle co za 1.6 uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

Mam do was takie pytanie, jakiej firmy Megane ma montowane fabrycznie przednie reflektory ? Dzis ogladalem Megane i miala reflektory Valeo (napis na szkle), a Valeo to raczej zamienniki, ale moze w tym przypadku sie myle.

Napisano

> Mam do was takie pytanie, jakiej firmy Megane ma montowane fabrycznie

> przednie reflektory ? Dzis ogladalem Megane i miala reflektory

> Valeo (napis na szkle), a Valeo to raczej zamienniki, ale moze w

> tym przypadku sie myle.

moje tez są VALEO, ale nie wiem czy to tak ma być... cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.