Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Emulacja sondy - Autronic AL700 - LandiRenzo - astra 1.4 mpi

Featured Replies

Napisano

Witam z rana

Na początku sorry za przydługi post ale chciałem opisać wsio dokładnie i proszę o wyrozumiałość za moją niewiedzę.

Od dlłuższego czasu, chyba od początku zimy ma mam problem z dławieniem na starcie z benzyny. Odpalajac wystudzony silnik, oczywiscie na benzynie, po wcisnieciu gazu auto dostaje muła i dławi się. Efekt wcisniecia pedalu gazu jest odczuwalny po 2-3 sekundowej zwloce, trzeba lekko odpuscic gaz to jakos sie rusza, pozniej na dwojce i wyzej juz jest OK. Jak w chwile po odpaleniu przelacze na gaz i ruszę na gazie to jest OK.

Myślałem już o kablach, swiecach pomimo, ze mam NGK całkiem nie stare, filtrze paliwa, brudnych wtryskiwaczach (nalałem cały bak no PB + czarny STP i zrobiłem ze 150 km na benzynie). Ktoś sugerował mi, że mogę mieć złą emulację sondy lambda. Po lekturze różnych grup dyskusyjnych i liźnięciu teorii ja kto tam działa wysnułem następującą teorię.

Sonda lambda podobno działa dopiero jak osiągnie wysoką temperaturę ok. 250-300 st.C. Do tego momentu po rozruchu komputer benzynowy aby ustalić mieszankę korzysta zatem z sygnału sondy jaki dostał przed zgaszeniem silnika. Jeśli gasimy silnik na lpg, a przecież to oczywiste, komputer benzynowy ma w pamięci właśnie dane z kompa gazowego w tym dane z emulatora sondy lambda. Dane te nie pasują komputerowi benzynowemu po rozruchu na benzynie jak jest zimny silnik a sonda osiągnie właściwą temperaturę pewnie gdzieś po parunastu/parudziesięciu sekundach aż ją ogrzeją spaliny. No i ruszając komp benzynowy mając dane z pamięci z kompa gazowego źle ustala mieszankę i w ten sposób dławi mi się. Na dowód tego napisze, że jak kiedyś odpaliłem rano zimne auto i pozoliłem mu się pare minut zgarzać to po ruszeniu już było ok, sonda pewnie zaczeła pracować i komp dostał dobre dane. Wczoraj natomiast zrobiłem taki eksperyment, po pracy pojechałem do domu wyłącznie na benzynie (oczywiście przydławił na starcie) i zgasiłem pod domem go na benzynie. Dzisiaj rano odpalam z benzyny, ruszam i auto jedzie płynnie bez dławienia. Komp benzynowy zatem przy nie pracującej jeszcze sondzie miał w pamięci parametry z momentu przed zgaszeniem, a że jechałem na benzynie to parametry miał dobre.

Może Ameryki nie odkryłem, ale nie dawało mi to spokoju.

Czy mogę mieć rację ? Mogę to zasugerować moim gazownikom bez zbłaźnienia się ?

Może ktoś z Was wie jak powinna być ustawiona emulacja w AL700 przy moim aucie astra 1.4 wielopunktowy wtrysk (C14SE) ? Nie wiem jak są możliwości ustawień i co mam teraz ustawione.

Z góry dziękuję

Napisano

Witam

Jest tylko jedno ale, przyjmując że sonda działa ok i ustawienie na gazie jest ok, to sonda przyjmujemy że wskazuje odpowiednią mieszankę czyli około 0,5 V. Czyli po zgaszeniu komp od benzyny odczytuję tą mieszankę i czy to jest na gazie czy Pb zawsze powinno być dobrze. Może ta teoria miałaby ręce i nogi jakby z benzyny i gazu były całkiem inne dane tzn. beznzyna około 0,5 V a gaz np. 0,2 V. Z drugiej strony czy komputer zapamiętuje to, raczej nie... po rozruchu komp przyjmuje sobie swoje dane zapisane w pamięci na stałe (tzw. dane awaryjne) aż do czasu rozgrzania sondy i dopiero potek ustawia wg sondy wszystkie parametry. I jeszcze jeden aspekt jeśli ta teoria byłaby ok to to miałby ją każdy a raczej nie słyszałem o tym i sam też tego nie mam. Szukałbym gdzie indziej.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Jest tylko jedno ale, przyjmując że sonda działa ok i ustawienie na

> gazie jest ok, to sonda przyjmujemy że wskazuje odpowiednią

> mieszankę czyli około 0,5 V. Czyli po zgaszeniu komp od benzyny

> odczytuję tą mieszankę i czy to jest na gazie czy Pb zawsze

> powinno być dobrze.Może ta teoria miałaby ręce i nogi jakby z

> benzyny i gazu były całkiem inne dane tzn. beznzyna około 0,5 V

> a gaz np. 0,2 V.

A czy czasem tak nie jest , ze inne wartsoci sa dla lpg i inne dla benzyny? Wydaje mi sie, ze emulator, jak sama nazwa wskazuje emuluje (udaje) pracę sondy, miedzy innymi po to aby check engine sie nie swiecił, podaje ustawione wartosci, które są dobre dla lpg ale nie dobre dla benzyny.

>Z drugiej strony czy komputer zapamiętuje to,

> raczej nie... po rozruchu komp przyjmuje sobie swoje dane

> zapisane w pamięci na stałe (tzw. dane awaryjne) aż do czasu

> rozgrzania sondy i dopiero potek ustawia wg sondy wszystkie

> parametry.

no właśnie tu jest moja wątpliwość, czy jest tak jak Ty piszesz czy może jednak komp korzysta z ostatnich paramerów sondy

>I jeszcze jeden aspekt jeśli ta teoria byłaby ok to

> to miałby ją każdy a raczej nie słyszałem o tym i sam też tego

> nie mam.

dlaczego każdy ? może masz po prostu dobrze ustawioną emulację i już. Poza tym czytając to forum i inne znalazłem mnóstwo wątków o problemach z emulacją sondy, więc chyba nie jestem aż taki jedyny z tym problemem.

Napisano

> A czy czasem tak nie jest , ze inne wartsoci sa dla lpg i inne dla

> benzyny? Wydaje mi sie, ze emulator, jak sama nazwa wskazuje

> emuluje (udaje) pracę sondy, miedzy innymi po to aby check

> engine sie nie swiecił, podaje ustawione wartosci, które są

> dobre dla lpg ale nie dobre dla benzyny.

Sonda dzała w przedziale od 0,2 do 1 V ale najbardziej odpowiednia mieszanka jest w granicach 0,4 -0,6 V. Dlatego też te wartości są do benzyny i gazu. Jeśli emulator jest źle ustawiony to komp benzyny może łapać blędy, ale jeśli przełączymy na benzyne to emulator nie działa i sygnał jest brany z sony. Trzeba sprawdzić ustawienie emulatora.

> no właśnie tu jest moja wątpliwość, czy jest tak jak Ty piszesz czy

> może jednak komp korzysta z ostatnich paramerów sondy

Raczej zawsze bierze sygnał z sondy, ale może ktoś inny tu się wypowie

> dlaczego każdy ? może masz po prostu dobrze ustawioną emulację i już.

> Poza tym czytając to forum i inne znalazłem mnóstwo wątków o

> problemach z emulacją sondy, więc chyba nie jestem aż taki

> jedyny z tym problemem.

Może tak być tylko efekty są troche inne niż Twoje. Ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Napisano
  • Autor

> Sonda dzała w przedziale od 0,2 do 1 V ale najbardziej odpowiednia

> mieszanka jest w granicach 0,4 -0,6 V. Dlatego też te wartości

> są do benzyny i gazu. Jeśli emulator jest źle ustawiony to komp

> benzyny może łapać blędy, ale jeśli przełączymy na benzyne to

> emulator nie działa i sygnał jest brany z sony. Trzeba sprawdzić

> ustawienie emulatora.

no i właśnie chce podjechać do gazowników i opowiedzieć co mi się wydaje. Mam nadzieję, że to to.

Ale zakładając czarny scenariusz jak się okaże, że emulacja sondy ustawiona optymalnie to gdzie szukać przyczyn tego zachowania auta? Dlaczego po zgaszeniu na benzynie jest poźniej dobrze podczas ruszania a jak zgasze na gazie to dupa ?

Jakieś podejrzenia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.