Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stracił auto za złe ubezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Kosztowna tańsza polisa.

PZU sprzedało byłemu mieszkańcowi Szczecina graniczne ubezpieczenie OC na samochód, którym jeździł w Irlandii. Polisa nie jest tam jednak uznawana, więc jej właściciel dostał 30 mandatów, a na koniec stracił auto. Teraz czeka go jeszcze sporo spraw w irlandzkich sądach.

Pan Paweł od 2,5 roku mieszka i pracuje w Dublinie. W sierpniu zeszłego roku kupił tam używanego nissana primerę. Ubezpieczenie OC kosztowałoby go ok. 3 tys. euro, więc o tańszą alternatywę zapytał w PZU w Szczecinie.

- Agent powiedział, że mają dla mnie dobrą polisę. Za 1727 zł sprzedali mi graniczne OC. Okazało się nic nie warte. Prawie za każdym razem, jak zatrzymywała mnie irlandzka policja, wlepiali mi 70 czy 80 euro mandatu za brak OC. Z daleka widzieli, że coś jest nie tak, bo nie miałem na szybie ich znaczka ubezpieczeniowego. W sumie zebrałem ze 30 mandatów. Nie chciałem płacić, bo przecież miałem wykupione ubezpieczenie w Polsce. W końcu samochód zabrała mi policja - opowiada pan Paweł.

Za niezapłacone mandaty Polak dostał już kilka wezwań do irlandzkich sądów. Po pierwszej rozprawie musi zapłacić 100 euro. Na wrzesień ma trzy kolejne wezwania. - PZU zgodziło się oddać mi tylko 1727 zł składki - oburza się pan Paweł.

Michał Witkowski, rzecznik prasowy PZU SA twierdzi, że w przepisach nie ma zakazu sprzedaży granicznego OC posiadaczom aut zarejestrowanych w krajach UE, a dodatkowo ubezpieczyciele nie mogą odmawiać podpisania umowy ubezpieczenia obowiązkowego. - Wobec tego w owym czasie traktowaliśmy, że brak jest podstaw do odmownego traktowania wystąpień o zawarcie umowy OC granicznego, kierowanych do PZU SA przez posiadaczy takich pojazdów - twierdzi rzecznik.

Jego zdaniem, na agentów nałożony został jednak obowiązek informowania klientów o tym, że polisy mogą być kwestionowane w poszczególnych krajach. W sierpniu 2005 r. nadzór ubezpieczeniowy odpowiedział PZU, że graniczne OC można sprzedawać tylko dla aut zarejestrowanych poza UE. - O takim stanowisku jednostki terenowe PZU SA poinformowane zostały niezwłocznie - zapewnia rzecznik.

Zdzisław Obstawski, broker ubezpieczeniowy ze Szczecina ocenia, że graniczne OC powinno służyć tylko obcokrajowcom do przejazdu przez Polskę. - W tym przypadku trudno jednak będzie udowodnić winę PZU. Nie obowiązuje u nas niemiecka zasada, że jeżeli agent ubezpieczył na niekorzyść klienta, wina spada na ubezpieczyciela.

M. Kubera

http://www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=98719

Napisano

Mysleże "pan Paweł" to jakis baran - dostal 30 mandatów i dopieoor jak mu auto zabrali to zaczal myslec i dociekać czemu... Już po pierwszym mandacie powinien wszystko jasno miec wyjasnione...

Napisano

> Nie obowiązuje u nas niemiecka zasada, że jeżeli agent

> ubezpieczył na niekorzyść klienta, wina spada na

> ubezpieczyciela.

> M. Kubera

> http://www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=98719

Ten pan jest niedouczony, bo u nas obowiązuje artykuł 286 kodeksu karnego dotyczący wyłudzenia, a to pod to podpada.

Pora, żeby w końcu ktoś podał ubezpieczyciela nie do sądu, a złożył zawiadomienie w prokuraturze. To skutkuje.

Napisano

> Mysleże "pan Paweł" to jakis baran - dostal 30 mandatów i dopieoor

> jak mu auto zabrali to zaczal myslec i dociekać czemu...

tak, przypomina mi się reportaż z prasy, gdy W. Brytania otworzyła swój rynek pracy dla Polaków - też tam był jakiś pan Paweł (czy inny - niech Pawłowie się nie obrażają), typowy matoł co pojechał do pracy do Londynu w ciemno bez jakiejkolwiej znajomości języka, na zasadzie "jakoś to będzie" i oczywiscie stracił tylkoczas i pieniądze zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.