Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przepływomierz - awaria?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie Kolegow z sasiedniego kacika.

Sprowadza mnie temat przeplywomierza w Stilo JTD 115KM ('03, 50 kkm).

Samochod na codzien uzytkuja ojciec z bratem, ale gdy jest problem to szukaja pomocy/wsparcia we mnie - jako aktywnego "autokacikowicza".

Przeszukalem Wasze archiwum i jestem prawie w 100% pewien, ze to przeplywka zdechla. Objawy: nieprawdopodobne mozolne wchodzenie na obroty i to praktycznie od obrotow jalowych, sprezarka pomaga dopiero od ~2800 obr/min. Wprawdzie objawy sa zupelnie inne niz przy defekcie przeplywki w benzynowym ale zdaje sie na Wasze doswiadczenia smile.gif

Teraz pytania:

a. odpiecie przeplywki - komp powinien pokazac blad i przestawic sie w tryb awaryjny (tak jest u mnie w alfie) ale za to powinien zaczac jezdzic - prawda czy falsz? chyba tak najtaniej sprawdze czy to przeplywka? kontrolki zegarow zgodnie milcza w temacie (zgodnie zreszta z doswiadczeniem z benzynowcow);

b. odpiecie spowoduje powstanie bledu i zapli sie blad wtrysku (?) a podpiecie nawet niesprawnego - znikniecie info o bledzie (?), ale pewnie jego obecnosc zostanie zanotowana w body komputerze; gdy juz podepne nowy, to ten zapamietany blad bedzie mial wplyw na prace silnika? (w alfie nie ma) naturalnie, podjade po wszystkim na jego skasowanie, ale to niepotrzebnie wydane kolejne ~60 pln;

c. w sklepach Bosch'a oficjalna cena nie jest wygorowana (310 pln), ale na allegro znajduja sie zamienniki (np. QAP?) za 60% tej ceny - warto sie skusic? koledzy z klubu AR twierdza ze to wszystko jedno wielkie nieporozuminie - ale nikt z nich nie ma JTD - moze wlasnie tu sie sprawdzaja. Zdrowy rozsadek podpowiada, ze wlasnie JTD szczegolnie gdy wlacza sie turbina zwieksza pocisneinie w ukl.dolotowym i dlatego przplywka powinna byc solidna a nie chinska.

Mylic sie jest rzecza ludzka, tylko zeby nie kosztawalo tak wiele dutkow wink.gif - bede wdzieczny za odpowiedzi - nie chce w koncu ojcu calkiem samochodu na kolki postawic...

Napisano

> a. odpiecie przeplywki - komp powinien pokazac blad i przestawic sie

> w tryb awaryjny (tak jest u mnie w alfie) ale za to powinien

> zaczac jezdzic - prawda czy falsz? chyba tak najtaniej sprawdze

> czy to przeplywka? kontrolki zegarow zgodnie milcza w temacie

> (zgodnie zreszta z doswiadczeniem z benzynowcow);

silnik przejdzie w tryb awaryjny ale nie pokaze tego zadna kontrolka ani komunikat; tak jest to najprostrza metod sprawdzenia czy to przeplywka - auto zacznie bez niej jezdzic duzo bardziej ochoczo

> b. odpiecie spowoduje powstanie bledu i zapli sie blad wtrysku (?) a

> podpiecie nawet niesprawnego - znikniecie info o bledzie (?),

> ale pewnie jego obecnosc zostanie zanotowana w body komputerze;

> gdy juz podepne nowy, to ten zapamietany blad bedzie mial wplyw

> na prace silnika?

z tego co wiem nie jest to blad trwaly; czyli brak po nim danych podczas pozniejszego podpiecia do examinera

(w alfie nie ma) naturalnie, podjade po

> wszystkim na jego skasowanie, ale to niepotrzebnie wydane

> kolejne ~60 pln;

nie ma potrzeby kasowania bledu

> c. w sklepach Bosch'a oficjalna cena nie jest wygorowana (310 pln),

> ale na allegro znajduja sie zamienniki (np. QAP?) za 60% tej

> ceny - warto sie skusic? koledzy z klubu AR twierdza ze to

> wszystko jedno wielkie nieporozuminie - ale nikt z nich nie ma

> JTD - moze wlasnie tu sie sprawdzaja. Zdrowy rozsadek

> podpowiada, ze wlasnie JTD szczegolnie gdy wlacza sie turbina

> zwieksza pocisneinie w ukl.dolotowym i dlatego przplywka powinna

> byc solidna a nie chinska.

czeasci z allegro z regoly sa uzywane; sam mam w tej chwili taka przeplywke i sobie chwale. Na allegro jest pan Ornatowski; skontaktuj sie pod mailem [email protected] , facet jest mily i kontaktowy do tego przesle ci np. 2 przeplywki i mozesz je sobie potestowac - wymiane jestes w stanie zrobic sam

> Mylic sie jest rzecza ludzka, tylko zeby nie kosztawalo tak wiele

> dutkow - bede wdzieczny za odpowiedzi - nie chce w koncu ojcu

> calkiem samochodu na kolki postawic...

dacie rade smile.gif

Napisano
  • Autor

>wymiane jestes w stanie zrobic sam

> dacie rade

Dziekuje za odpowiedz - wynika z tego, ze z przeplywka jest tak jak w innych samochodach koncernu wink.gif

Przy najblizszej wolnej chwili bede dzialal - o efektach napisze.

Napisano

nie daj sie tylko nabrac ze bedzie pasowac przeplywka od marei... czlowiek ktorego ci polecilem zna sie na rzeczy - zapyta cie o numer przeplywomierza jaki masz aktualnie w aucie

Napisano
  • Autor

> nie daj sie tylko nabrac ze bedzie pasowac przeplywka od marei...

> czlowiek ktorego ci polecilem zna sie na rzeczy - zapyta cie o

> numer przeplywomierza jaki masz aktualnie w aucie

jasne ok.gif bede ostrozny - rozumiem, ze na propozycje zamiennikow z innych JTD nalezy byc ostroznym (z tego co widzialem na zdjeciach roznia sie obudowa)

zreszta od kilku lat interesuje sie przeplywomierzami w silnikach benzynowych i doswiadczalnie sprawdzilem, ze albo to jest element dedykowany albo samochod nie jedzie i pieniadze w bloto. Do mojej bylej AR146 swego czasu kosztowal nawet 1400 pln, wiec chyba (?) nauczylem sie szukac zamiennikow wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> nie daj sie tylko nabrac ze bedzie pasowac przeplywka od marei...

> czlowiek ktorego ci polecilem zna sie na rzeczy - zapyta cie o

> numer przeplywomierza jaki masz aktualnie w aucie

dzisiaj przyszedl wreszcie czas na zajecie sie Stilo (JTD 8v)

oto refleksje:

1. przeplywomierz upackany olejem jakbym go do puszki z sardynkami wsadzil (!)

2. na sitku znalazlem tyle much jakby jezdzil o zmroku nad jeziorami mazurskimi - ledwo moglem przeplywke zobaczyc - pewnie niektorzy zapytaja dlaczego... tu przechodze do sedna czyli pkt. 3

3. filtr powietrza zalozony w skandaliczny sposob (zdejcia ilustruja kompletna fuszera) - w prawym gornym rogu powstala spora luka, kt. przpuszczala na przeplywke i do turbiny niefiltrowane powietrze; syf kt. sie tamtedy dostawal zapewne zamulil przeplywke (licze ze po przeczyszczeniu zadziala) ale mam nadzieje ze nie zrobil lopatkom turbiny krzywdy (co moze byc mozliwe)

teraz mala zagadka - kto tak "ladnie" zalozyl filtr ... najbardziej do tej pory szanowane przez mnie ASO czy Centrum Sprzedazy Fiat Auto Poland Bielko Biala na przegladzie gwarancyjnym! Jaka szkoda, ze samochod juz po gwarancji bo skonczyloby sie chyba na rekoczynach.

Poprawianie po renomowanym ASO wydawalo mi sie do tej pory nie na miejscu ale teraz juz w zadne ASO nie wierze.

BTW wklad przplywomierza jest identyczny jak w benzynowych Alfach 147/156 i 166 (F 00c 2g2 044)

post-74197-14352474133272_thumb.jpg

Napisano

> teraz juz w zadne ASO nie wierze.

Co za świat. pad.gif Nawet za pieniądze nie dogodzą człowiekowi tak, jak sam może sobie dogodzić za darmo. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.