Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pekajace szyby

Featured Replies

Napisano

Pytam sie tak czy którys z posiadaczy stilaków nie spodkal sie z motywem ze szyby tak od niczego sobie w przednich drzwiach rozlecialy sie w drobny mak sciana.gif najpierw w jednych potem miesiac pozniej w drugich. Nie wiecie od czego sie to moze dziac bo nie chce tracic kolejnych niemalych pieniedzy na nastepne confused.gif

Napisano

Sie same rozlecialy hmm.gifhmm.gifhmm.gif pierwsze slysze hmm.gifhmm.gif : faint.gif

Napisano

> Sie same rozlecialy pierwsze slysze :

coś chyba jest innego przyczyną, same szyby i to po obu stronach sie raczej nie rozlatują, słyszałem o przypadkach że pekają szyby ale to najczęściej przednie bo są najbardziej narażone na odłamki jakie są na jezdniach

Napisano
  • Autor

> Sie same rozlecialy pierwsze slysze :

Przy jednej bylem swiadkiem bo akurat odkurzalem auto sciana.gif

Napisano

> Przy jednej bylem swiadkiem bo akurat odkurzalem auto

i lekko trąciłem odkurzaczem? biglaugh.gif

Napisano

> coś chyba jest innego przyczyną, same szyby i to po obu stronach sie

> raczej nie rozlatują, słyszałem o przypadkach że pekają szyby

> ale to najczęściej przednie bo są najbardziej narażone na

> odłamki jakie są na jezdniach

I "ogólne" naprężenia - odkąd nadwozia samochodów sa samonośne, są też dość giętkie, nieraz wystarczy wpaść np. kołem w dziurę na jezdni, a dzień czy dwa później przy krawędzi szyby pojawi się pęknięcie, które będzie powoli rosło...

Boczne szyby w drzwiach nie są poddawane żadnym wielkim naprężeniom - nie wiem, co by się musiało stać, żeby pękły, o rozpadnięciu się nie wspominając. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> i lekko trąciłem odkurzaczem?

zapewniam na grob swojej rodziny ze nic nie tracilem angryfire.gif

jak zamknalem drzwi to po ok 60 sek szyba z hukiem sie rozleciala w mak yikes.gif druga to mi sie udalo po kosztach zrobic bo mialem szczescie bo poszla u gazownika gdy bylem na regulacji dogadalem sie ze zaplace za sama szybe polowe ceny a oni robicizne pokrywaja ale chialbym znac takiego czegos przyczyne moze sie ktos z tym spodkal, moze ktors zna jakis szklarzy itp. Oni tylko robote biora a potem kasa i dowidzenia sciana.gif

Napisano

> Pytam sie tak czy którys z posiadaczy stilaków nie spodkal sie z

> motywem ze szyby tak od niczego sobie w przednich drzwiach

> rozlecialy sie w drobny mak najpierw w jednych potem miesiac

> pozniej w drugich. Nie wiecie od czego sie to moze dziac bo nie

> chce tracic kolejnych niemalych pieniedzy na nastepne

Przy okazji rozbierania boczka drzwi w celu montażu nowego zamka dowiedziałem się od mechanika, że szyba w stilo jest trzymana na dwóch plastikowych uchwytach z jakimś dzynglem wchodzącym w otwory w szybie. Podobno, gdy zostanie to źle zamontowane / wciśnięte to szyba pęka właśnie w okolicy tych otworów a potem, takie pęknięcie możde się powiększyć. Może miałeś coś grzebane i tak się stało?

Sama z siebie nie ma prawa pękać, nie działają na nią siły poziome.

Napisano

Moze faktycznie auto ma jakas czarna nieznana karte historii hmm.gif no chyba ze jest pierwszym wlascicielem niewiem.gifhmm.gif

A tak a-propos ten kotek z nicka nie puscil serii po szybkach hmm.gifhehe.gif20.GIF

Napisano

> Pytam sie tak czy którys z posiadaczy stilaków nie spodkal sie z

> motywem ze szyby tak od niczego sobie w przednich drzwiach

> rozlecialy sie w drobny mak najpierw w jednych potem miesiac

> pozniej w drugich. Nie wiecie od czego sie to moze dziac bo nie

> chce tracic kolejnych niemalych pieniedzy na nastepne

pierwsze slysze, cos nie tak z tymi drzwiami

Napisano
  • Autor

> Przy okazji rozbierania boczka drzwi w celu montażu nowego zamka

> dowiedziałem się od mechanika, że szyba w stilo jest trzymana na

> dwóch plastikowych uchwytach z jakimś dzynglem wchodzącym w

> otwory w szybie. Podobno, gdy zostanie to źle zamontowane /

> wciśnięte to szyba pęka właśnie w okolicy tych otworów a potem,

> takie pęknięcie możde się powiększyć. Może miałeś coś grzebane i

> tak się stało?

> Sama z siebie nie ma prawa pękać, nie działają na nią siły poziome.

Ciekawe musze na to zwrocic uwage gdyz jedna szyba z tych rozbitych troche chaczy jak sie ja podnosi i opuszcza wiec niedlugo sie zjawie u stosowego mechanika(szklarza) ktory na to popatrzy.

Moze bylo tam grzebane nie wiem gdyz jest to auto z zagranicyoslabiony.gif

Dzieki zarade bow.gif20.GIF

ps. swoja droga kotek jest nieszkodliwy strzela slepakami uzbroj_zlo.gif

Napisano

ja sie spotkalem z czyms co moze sugeruje co sie moze dziac; serwis autoryzowany wymienial mi ograniczniki drzwi i zalozyl (dalo sie) ograniczniki drzwi tylnych na drzwi przednie. Wszystko bylo ok poza tym ze opieraly sie o szybe; przy trzaskaniu drzwiami bylo to wyraznie slychac. Poza takim przypadkiem o niczym takim nie slyszalem

Napisano

musza byc zle zalozone albo cos sie o nie musi opierac

Napisano

> musza byc zle zalozone albo cos sie o nie musi opierac

Trzebaby rozebrać drzwi i obejrzeć hmm.gif - tylko w Stilo jest z tym mały problem, bo podnośnik jest zamontowany nie do samych drzwi, tylko do tej blachy osłaniającej wnętrze. hmm.gif

Przy bardziej tradycyjnych rozwiązaniach wystarczyło zdjąć boczek, odkleić folię i matę tłumiącą i można było opuszczać i podnosić szybę patrząc czy o coś nie haczy, tutaj będzie z tym problem... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Trzebaby rozebrać drzwi i obejrzeć - tylko w Stilo jest z tym mały

> problem, bo podnośnik jest zamontowany nie do samych drzwi,

> tylko do tej blachy osłaniającej wnętrze.

> Przy bardziej tradycyjnych rozwiązaniach wystarczyło zdjąć boczek,

> odkleić folię i matę tłumiącą i można było opuszczać i podnosić

> szybę patrząc czy o coś nie haczy, tutaj będzie z tym problem...

Pamietam mechanik ktory wprawial jedna z tych szyb byl zaskoczony takim widokkiem i ogromem roboty zreszta ja tez bo pierwsze widzalem aby takowa blacha byla mocowana jeszcze za tapicerka a do tego na nity yikes.gif

Napisano

> Pamietam mechanik ktory wprawial jedna z tych szyb byl zaskoczony

> takim widokkiem i ogromem roboty

Akurat do wyjęcia/włożenia szyby nie trzeba tej blachy demontować (nawet jesli usunąć resztki szkła z wnętrza drzwi, to nie ma potrzeby ściągania wszystkiego - wystarczy odchylić od dołu, odkurzacz wejdzie zeby.GIF) - blacha ma otwory w miejscach zaczepów podnośnika z takimi gumowymi korkami, przez które wyciąga się zaczepy z szyby, nową szybę wpuszcza się po prostu z góry, a zaczepy powinny wskoczyć w otwory na dole szyby i to wszystko ok.gif

Napisano

> Przy okazji rozbierania boczka drzwi w celu montażu nowego zamka

> dowiedziałem się od mechanika, że szyba w stilo jest trzymana na

> dwóch plastikowych uchwytach z jakimś dzynglem wchodzącym w

> otwory w szybie. Podobno, gdy zostanie to źle zamontowane /

> wciśnięte to szyba pęka właśnie w okolicy tych otworów a potem,

> takie pęknięcie możde się powiększyć. Może miałeś coś grzebane i

> tak się stało?

> Sama z siebie nie ma prawa pękać, nie działają na nią siły poziome.

Może pęknąć! waytogo.gif

od początku! wybierając swoją Pandę z salonu zauważyłem iż przy opuszczaniu szyby w drzwiach kierowcy wydaje ona niepokojące dzwieki - trzaski i skrzypienia!

po rozebraniu drzwi i ponad godinie prób zdiagnozowaliśmy usterkę - okazało się że w Pandzie- posobnie jak w stilo znajduje się specjalne wycięcie w szybie w którą wepchnięta jest prowadnica . w wycięciu jest otwór w którym znajduje się taka plastikowa blokada, sworzeń itp

jak się okazało otwór ten dośc często ulega nie wiedziec czeu wyszczetbieniu - byc może to było przyczyną pęknięcia- u mnie pomogło owinięcie tegoż sworznia gumową taśmą izolacyjną

z tego co mi powiedziano wówczas to mieli też 2 takie przypadki w Nowiutkich Stilo stojących w salone hmm.gifniewiem.gif

Po rpostu czasem zawleczka taj jest za luźna i może spowodować w najlepszym przypadku wyszczerbienie szyby a w najgorszym jej rozbicie! sciana.gif

Sorki za jakoś rysunku

277477234-szyba.jpg

post-33228-14352473842942_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzieki za dokladne wyjasnienie bow.gif

Tak jak wczesniej mowilem jedna z tych zalozonych szyb jeszcze jakos strzypi, trzeszczy wiec sie nawet boje jej otwierac bo jeszcze cos sie porobiyikes.gif

A ze to szyba po stronie kierowcy to musze ja jak naszybciej zrobic bo roznie moze byc potrzebna czy sie czegos zapytac( po co ryzykowac cale dzrzwi) albo jakby mnie drogowka miala zatrzymac smile.gif

Napisano

> Dzieki za dokladne wyjasnienie

> Tak jak wczesniej mowilem jedna z tych zalozonych szyb jeszcze jakos

> strzypi, trzeszczy wiec sie nawet boje jej otwierac bo jeszcze

> cos sie porobi

Może być dobrze założona, a skrzypi na tych uchwytach plastikowych, które ją trzymają - dostało się trochę piasku albo mechanik miał brudne paluchy. Ja bez zdejmowania boczka psiknąłem tam smarem - po opuszczeniu szyby i zdjęciu gumowej uszczelki, która jest na drzwiach na zewnątrz na dole szyby masz w miarę prosty dostęp. Popsikałem parę razy, pojeździła sobie szyba góra - dół, znowu popsikałem i przestało.

Boczka bez potrzeby nie ściągaj, bo on kilku takich operacji nie wytrzyma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.