Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silniki od cytryny AX

Featured Replies

Napisano

prosilbym o powazne potraktowanie tematu sprawa jest powazna. serducho w moim aucie dogorywa.... 210 kkm wpadlo i cos trzeba by grzebac. jest to 1.1 na wtrysku 91 rok. i pytanie czy ktos moglby mi powiedziec co trzeba zmieniac i jak to jest z montazem silnika 1.4 w tej budzie. moze lepiej wlozyc to niz grzebac w 1.1 generalke. z czym trzeba sie liczyc. jak sprzeglo, osprzet, sterowanie itp. jezeli ktos mial doczynienia, robil.... bede bardzo wdzieczny za info. termin operazcji zbliza sie z kazdym km, w koncu mi stanie i powie dosc.

pomozcie pleeeeez smile.gif

Napisano

tanio sprzedam silnik 1.2 8V o przebiegu zaraz 500tys - od fiata punto II - stan idealny - dorzuce skrzynie i alternator - mozliwosc negocjacji ceny - zachecam do obejrzenia w/w przedmiotu osobiscie po wczesniejszym uzgodnieniu terminow 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

prosilbym o powazne traktowanie tematu, silnik z punto na nic mi sie nie przyda , to juz lepszy jest ten 1.1 jak go bym zrobil. a poza tym troszku inny osprzet wink.gif ale powodzenia zycze , jak zobacza jak jezdzi to uwierza w punto 500kkm heheheh

a z cytryna nikt nie pomoze? nie wierze ze nikt nie wie...

Napisano
  • Autor

na alegro zagladalem i wiem co i jak, ale pytanie jak to zagra razem, silnik 1.4 zamiast 1.1 i z czym trzeba sie liczyc przy takiej podmiance. jaki dodatkowy osprzet trzeba wymieniac by zagralo. thx za info

Napisano

> na alegro zagladalem i wiem co i jak, ale pytanie jak to zagra razem,

> silnik 1.4 zamiast 1.1 i z czym trzeba sie liczyc przy takiej

> podmiance. jaki dodatkowy osprzet trzeba wymieniac by zagralo.

No to tu masz http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=124612542

Do tego komp, trochę grzebania z elektryką-najlepiej chyba zostać przy 1.1

Napisano
  • Autor

> Do tego komp, trochę grzebania z elektryką-najlepiej chyba zostać przy 1.1

pogrzebalem troche w info, ale nie wszystko jasne dla mnie. mam silnik o oznaczeniu hdz , zainteresowany jestem kdy . 1.1 zamieniony na 1.4. z tego co wiem to nalezy wymienic komputer. prawdopodobnie skrzynia, sprzeglo. ktos pomoze?

co jeszcze do robienia, wymiany itp? ?

Napisano

> pogrzebalem troche w info, ale nie wszystko jasne dla mnie. mam

> silnik o oznaczeniu hdz , zainteresowany jestem kdy . 1.1

> zamieniony na 1.4. z tego co wiem to nalezy wymienic komputer.

> prawdopodobnie skrzynia, sprzeglo. ktos pomoze?

> co jeszcze do robienia, wymiany itp? ?

Sprzeglo, skrzynia, polosie od HDZ (TU1M) beda pasowac do HDY (TU3M). Te silniki z zewnatrz sa praktycznie identyczne.

Napisano
  • Autor

> Sprzeglo, skrzynia, polosie od HDZ (TU1M) beda pasowac do HDY (TU3M).

> Te silniki z zewnatrz sa praktycznie identyczne.

no wlasnie i to dodatkowo komplikuje spraw w teorii, bo nie wiam co bedzie pasowac a co nie. rozprowadzenie dolotow wiazki wyglada podobnie w hdz i kdy.

mowisz o hdy. mam ksiazke obslugi i naprawy i nei mam tutaj silnika o takim oznaczeniu . czy napewno to ma byc hdy? i co to za silnik. poj. , moc?

wedlug ksiazki c1a to 1.0

oznaczenia rozpoczynajace sie na h to 1.1 rozne wersje 55 i 60 koni mechanicznych( hdz, h1a, h1b i tylko takie tu sa wymienione)

a rozpoczynajace sie na k to 1.4 w roznych wersjach, zaleznie od rocznika.

a k9a to diselek 1.4

czy chodzilo ci kdy ?

z gory dzieki

Napisano

Maciuś - zadajesz zbyt skomplikowane pytania wink.gif

widac chlopaki tutaj wola lans w stylu progi SAM PLASTIC FANTASTIC niz jakis SWAP..

przykro mi - ja Ci nie moge pomoc, jakos nie mialem okazji AXowac.. crazy.gif

Napisano
  • Autor

no moze to jest malo popularne, ale czasem jak widac trzeba.

moze nie do konca jano sie wyrazam. chcialby sie dowiedziec co nalezy zmienic z osprzetu, jezeli chce zamienic silniki z 1.1 jaki mam na 1.4 ktory moge miec. oznaczenia podalem wczesniej.

ktos kto robil badz wie odpowie na to pytanie jasno. na razie chlopak od saxo udzielil najrozsadniejszej odp , gdyby nie to ze oznaczenia mi sie nie zgadzaja :|

chyba ze byly robione jeszcze inne modele niz wymienilem z oznaczen

Napisano

> no wlasnie i to dodatkowo komplikuje spraw w teorii, bo nie wiam co

> bedzie pasowac a co nie. rozprowadzenie dolotow wiazki wyglada

> podobnie w hdz i kdy.

> mowisz o hdy. mam ksiazke obslugi i naprawy i nei mam tutaj silnika

> o takim oznaczeniu . czy napewno to ma byc hdy? i co to za

> silnik. poj. , moc?

> wedlug ksiazki c1a to 1.0

> oznaczenia rozpoczynajace sie na h to 1.1 rozne wersje 55 i 60 koni

> mechanicznych( hdz, h1a, h1b i tylko takie tu sa wymienione)

> a rozpoczynajace sie na k to 1.4 w roznych wersjach, zaleznie od

> rocznika.

> a k9a to diselek 1.4

> czy chodzilo ci kdy ?

Tak chodzilo o KDY (nie lubie tych oznaczen bo sa sa malo popularne i latwo je pomylic).

TU3M/Z (KDY) to silnik 1360ccm 75KM, SPI Mono-Jetronic, kat.

HDZ to TU1ML/Z czyli 1124ccm 60 KM, SPI Mono-Jetronic, kat.

HDY to TU1M czyli nowsza (Saxo, 106Mk2) edycja TU1ML/Z, 1124ccm, 54 KM, SPI Motronic MA3.1, kat.

K9A to TUD3 czyli 1360ccm, 52 KM, diesel

Napisano
  • Autor

z nieba mi spadasz

mozemy przejsc np na gg 5612146

WIELKIE DZIEKI PIOTRZE !!!

masz u mnie duze PIWO zeby.GIF

Napisano

Za autodatą jeszcze dodam oznaczenia silników w saxo z roku 1996 :

1,0 CDY(TU9M/L3)-33kW

1,0 CDZ(TU9M/L) - 37kW

1,1 HDY(TU1M/L3) - 40kW

1,1 HDZ(TU1M/L) - 44kW

1,4 KFX(TU3JP/L3) - 55kW

1,5D VJY (TUD5/Y) -40kW - dwie wersje osprze Lucas/Bosch

1,5D VJZ (TUD5/L/L3) - 42kW - też dwie wersje

1,6 NFZ (TU5JP) - 65kW - dla skrzyni automatycznej

1,6 NFZ(TU5JP/L3) - 65kW

I jeszcze sporo innych wersji się przewija, a i w AX-ie parę innych było...

Napisano
  • Autor

ok. dzieki

czyli ustalmy fakty.

zamieniajac hdz na kdy musze wymienic komputer? czy tez da sie go przeprogramowac po prostu? jezeli oba silniki sa na jednakowym ukadzie jednowtryskowym?

skrzynia biegow, sprzeglo pozostaje niezmienione, co najwyzej nieco inna charakterystyke uzyskam? ale samo zamontowanie jest mozliwe?

nie wiem jak z wiazka elektryczna czy nie bedzie problemow czy sa jednakowe?

i na co uwazac, co jest delikatnym tematem?

Napisano

Nie wiem do konca jak w wypadku AX-a ale w 106-tce 1.4 wystepowal w mocniejszej wersji 95KM i osobiscie uwazam ze taka zamiana byla by sensowna.

Jesli chodzi o to co chcesz zrobic to najlepiej kup calosc od jednego sprzedawcy (z jednego auta) czyli silnik ze skrzynia i sprzeglem + komp i wstepnie problem z glowy.

Co do kompa to jak pisalem - kup orginal ode wlasciwej wersji bo przeprogramowanie moze cie zjesc kosztami frown.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem do konca jak w wypadku AX-a ale w 106-tce 1.4 wystepowal w

> mocniejszej wersji 95KM i osobiscie uwazam ze taka zamiana byla

> by sensowna.

> Jesli chodzi o to co chcesz zrobic to najlepiej kup calosc od jednego

> sprzedawcy (z jednego auta) czyli silnik ze skrzynia i sprzeglem

> + komp i wstepnie problem z glowy.

> Co do kompa to jak pisalem - kup orginal ode wlasciwej wersji bo

> przeprogramowanie moze cie zjesc kosztami

moze masz racje co do kompa, ale jezeli nie musze wymieniac dobrego sprzetu na inny to po co placic. jezeli moge pozostac przy starej skrzyni to odpadaja mi pewne koszta i graty w garazu wink.gif dlatego tak bardzo probuje dociec co musze zmienic, a co zostawic ze starego auta.

jeszcze mala dygresja. silnikow w cytrynach i peugotach bylo sporo wersji, ale akurat z tego co ja sie dowiedzialem te dwa sa bardzo podobne i powinien byc najmniejszy problem z zamiana. mozna kombinowac i wkladac inny silnik, tylko po co ? ja robie to, poniewaz kupno takiego silnika jest tansze niz remont starego smile.gif a dodatkowa moc jest tylko dodatkiem smile.gif

Napisano

Nie no racja tylko czy warto kombinowac z kompem i skrzynka ? Osobscie uwazam ze jak trafisz oferte to bierz wszystko i to z jednego auta i wtedy masz pewnosc ze bedzie pasic i dzialac.

Zeby sie nie okazalo ze zaoszczedzisz "jakies" pieniadze i bedziesz sie meczyl zeby to wszyskto zadzialalo wlasciwie a na koniec stwierdzisz ze "Polak madry po szkodzie"...

To tylko moja sugestia a Twoj wybor smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie no racja tylko czy warto kombinowac z kompem i skrzynka ?

> Osobscie uwazam ze jak trafisz oferte to bierz wszystko i to z

> jednego auta i wtedy masz pewnosc ze bedzie pasic i dzialac.

> Zeby sie nie okazalo ze zaoszczedzisz "jakies" pieniadze i bedziesz

> sie meczyl zeby to wszyskto zadzialalo wlasciwie a na koniec

> stwierdzisz ze "Polak madry po szkodzie"...

> To tylko moja sugestia a Twoj wybor

wiem dobrze ze na malych rzeczach duzo sie playnie z kasa... frown.gif

ale kupic kompletny silnik w dobrym stanie nie jest tak latwo, do polski sprowadzane sa silniki z aut niemieckich i innych , czesto wlasnie bez osprzetu. na aukcjach niemieckich, bo nawet tam juz zaczalem zagladac mozna znalezc pojedyncze modele w komplecie, ale wiadomo ze to tez loteria jak sie trafi . najchetniej wymienilbym silnik z osprzetem bez grzebania w skrzyni i sprzegle, bo to co mam sprawuje sie bdb i spokojnie jeszcze pojezdze smile.gif tylko ciagle nie mam PEWNOSCI ze silnik kdy(tum3) bedzie pasowal poza sterowaniem - kompem ktory trzeba zmienic. jezeli by to zagralo razem z osprzetem ze starego kompa byloby idealnie dla mnie zeby.GIF ale tego jeszcze nie wiem na 100 %. dostalem tez odp ze mozna za tys kupic calego axa- ... no niby tak tylko po co? bo tak naprawde to sprzedaja ci kupe zlomu z ktorym ty sie pozniej musisz bujac i gdzies na szrot oddac. jeszcze poszukam. jakby ktos znalalz pewne info co do swapa to prosze smialo sie podzielic ta rewelacja wink.gif pozdro 4 @ll

Napisano

No takze bylbym za zakupem calego i to najlepiej bez prawa do rejestracji - taniej a chyba wypasem bylo by takiego samemu przywiezc.

Stawiasz oba i dlubiesz a jak skonczysz to masz 2 wyjscia : sprzedac po allegro na czesci (zwroci sie troche) oddac na zlom - tez troche kasy bedzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.