Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy ze skrzynia?- Astra G Carawan

Featured Replies

Napisano
Witam ! Od pewnego czasu mam problem z wrzuceniem pierwszego biegu. Wchodzi dosyc ciężko, do tego dosyć często zamiast pierwszego biegu wchodzi trzeci. Co jest przyczyną i czy jest to coś poważnego? Noszę się z wymiana oleju w skrzyni,ale może potrzebna jest jakaś regulacja? Czekam na wszelkie insynuacje.
Napisano

> Witam ! Od pewnego czasu mam problem z wrzuceniem pierwszego biegu.

> Wchodzi dosyc ciężko, do tego dosyć często zamiast pierwszego

> biegu wchodzi trzeci. Co jest przyczyną i czy jest to coś

> poważnego? Noszę się z wymiana oleju w skrzyni,ale może

> potrzebna jest jakaś regulacja? Czekam na wszelkie insynuacje.

Jeśli na rozgrzanym silniku jedynke wrzuca sie lrzej to z mojego dświadczenia winą jest kiepskiej jakości olej przekładniowy który jak jest zimny/gęsty (szczególnie zimą ) daje problem cieżkiego wrzucania 1 biegu. Po za tym 1 powinno sie wrzucać jak auto stoi lub prawie stoi w miejscu (na 1 nie ma synchronizacji takiej jak na dalszych biegach) Może ktoś już na siłe w czasie jazdy chciał wrzucić 1 i przegiął wodziki czy coś.

Haczenie o trójkę to normalne zjawisko w oplach. Na początek radze przesmarować/przeczyścic wszystkie ciegła/przełożenia które są widoczne i poruszają sie ptrzy silniku. Może coś tam zardzerwiało lub jest luz, lub sie wygieło. Jeśli nie wiesz które są te ciegła - to posadź kogoś za wjhą i nieh bawi sie biegami a ty zobacz co sie rusza przy silniku. Jeśli to przczyścisz /przesmarujesz/wyregulujesz(gdzies w poradach jest opis doregulowania hczących biegów) ,ozesz zmienić olej. Jak dalej jest bez zmian z jedynka no to zbieraj kaskę - na pana mechanika - albo lepiej sam ja napraw "bo mechanik to mój wróg najgorszy" Jeśli daje się jeździć to delikatnie wrzucaj biegi - czasem potrafią się ułożyć/dotrzeć pod dobra ręka.

powodzenia.

Napisano

Jaki masz silnik kolego?...

Napisano

> Haczenie o trójkę to normalne zjawisko w oplach.

Sprecyzuj wypowiedz, bo zdaje sie fantazja Cie poniosla...

Napisano

> biegu wchodzi trzeci.

IMHO regulacja mechanizmu sterowania będzie potrzebna.

> Noszę się z wymiana oleju w skrzyni

A po co? Pamiętaj że dobre jest wrogiem lepszego. Jak nie miałeś rozsypki skrzyni i nie ma w oleju żadnych opiłków to lepiej nic nie ruszaj.

Napisano
  • Autor

> Jaki masz silnik kolego?...

1.7 DTI Isuzu. Myslisz że rodzaj silnika ma tu cos do rzeczy ?

Napisano

> 1.7 DTI Isuzu. Myslisz że rodzaj silnika ma tu cos do rzeczy ?

Mysle, ze tak. Np w 1,4-1,8 jest wybierak jest na drazku, a w 2,0 jest duza szansa na linki co zmienia postac rzeczy. Nie wiem jaki jest niestety w 1,7 DTI.

Napisano

Postaram się ci opisać. Na 99,9% nie jest to uszkodzona skrzynia biegów. Są trzy możliwości

1. uszkodzona dzwigienka plastikowa która często się wyrabia w oplach koszt jej to 300zł w serwisie poza serwisem ok 100zł nie wytłumacze ci pisząc jak ona wygląda ale masz możliwość wysłać mi wiadomość na priv to ci podam nr telefonu wtedy ci postaram się wszystko wytłumaczyć

2. uszkodzona zawleczka która też bardzo często się wyrabia koszt tej zawleczki to 9-10zł w serwisie

3. poluzowała ci się śruba na drążku do zmiany biegów trzeba by było wyregulować

Najpierw proponował bym ci przeprowadzić regulację mechanizmu skrzyni biegów to nic nie kosztuje chociaż stawiał bym raczej na wyrobiona zawleczke lub tą plastikową dzwigienke u mego znajomego w corsie sie wyrobiła po przebiegu 33000km i zapłacił te całe 300zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.