Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myśle o zakupie

Featured Replies

Napisano

Astry I TD. Chcę zmienic auto, będe miał około 5k pln.

Poprzeglądałem forum pobieżnie ale nie znalazłem odpowiedzi na 3 pytanka:

1. RDZA. Ogólnie krąży opinia że ople rdzewieją jak polonezy, ale widze że jeżdzi ich po drogach sporo w róznym stanie. Jakie są newralgiczne (rdzewiejące najwczesniej) punkty i na co zwracać uwagę przy oględzinach.

2.Który silnik TD jest jedynie słuszny;)?

3. Na co od strony MECHANICZNEJ zwracać uwagę? (wiem juz że łączniki stabilizatora lecą dosyć szybko).

Pozdrawiam.

20.GIF

Napisano

> 1. RDZA. Jakie są newralgiczne (rdzewiejące najwczesniej) punkty i na co zwracać uwagę przy oględzinach.

Rdzewieją nadkola - tył, zaczyna się od rantu i korka wlewu paliwa.

> 2.Który silnik TD jest jedynie słuszny;)?

Za gotówkę którą dysponujesz może być zajeżdzony....

> 3. Na co od strony MECHANICZNEJ zwracać uwagę? (wiem juz że łączniki stabilizatora lecą dosyć szybko).

Ale są tanie, ceny od 15 zł, a wymiana jest banalna.

Sprawdż czy drzwi nie są mocno opadnięte, bo zawiasy nie mają regulacji, po kilku latach zaczynają się drzwi tłuc...

Napisano

> Astry I TD. Chcę zmienic auto, będe miał około 5k pln.

> Poprzeglądałem forum pobieżnie ale nie znalazłem odpowiedzi na 3

> pytanka:

> 1. RDZA. Ogólnie krąży opinia że ople rdzewieją jak polonezy, ale

> widze że jeżdzi ich po drogach sporo w róznym stanie. Jakie są

> newralgiczne (rdzewiejące najwczesniej) punkty i na co zwracać

> uwagę przy oględzinach.

> 3. Na co od strony MECHANICZNEJ zwracać uwagę? (wiem juz że łączniki

> stabilizatora lecą dosyć szybko).

> Pozdrawiam.

je niecały rok temu wywaliłem 8k pln i powiem tyle, że fajnie jakbyś trafił na egzemplarz w którym do wymiany ( nie czarujmy się przy kwocie 5k pln ciężko bedzie trafić na igiełkę) będą elementy zużywające się naturalnie w trakcie eksploatacji - amorki, tłumiki,oponki itp. ale buda, motor i wnętrze będą okiej. Człowiek od konserwacji wymienił mi łącznik stabilizatora gratis, bo zobaczył że urwany...więc takimi duperelami się nie martw. Sprawdź ile trzeba jeszcze w auto włożyć.

Jeśli chodzi o jednostkę napędową to w dizlu bierz isuzu, ale przy kwocie którą podałeś to auto może jakiś haczyk mieć

Napisano

jeśli chodzi o diesla, to rozglądaj się za 1,7 isuzu, oplowi w f-ce nie udały się ropniaki

Napisano

> pytanka:

> Pozdrawiam.

Za 5k to nielicz ze kupisz auto ktore bedzie Tobie jezdzilo bez dodatkowych kosztow, bo poprzedni wlasciciel by go nie sprzedal.

On juz sobie obliczyl ile by musial wlozyc i puscil- Tobie.

To co piszesz o lacznikach to pryszcz hehe.gif

Pomysl o pompie.

Przy ogladaniu jak sie nie znasz to sprzedadza ci kazdego shita, walonego. No ale co mozna zadac za 5k.

Zastanow sie czy nie lepiej dac ze 2 razy tyle i od kogos, kto dbal i jestes pewny, tego kogos.

Napisano

ISUZU 893goodvibes.gif

Napisano

Za te pieniądze odradzałbym turbo diesla. Chyba, że naprawdę trafi ci się dobry egzemplarz. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że na ogół diesla nie kupuje się po to, żeby przejechać nim 5000km rocznie, więc przebieg na zegarze należy przyjąć z przymrużeniem oka i skupić się na stanie silnika i ogólnym auta.

Dysponując taką kwotą nie upierałbym się przy oplu, tylko rozszerzył poszukiwania, bo równie dobrze może się trafić w miarę zadbane auto innej marki.

Za te pieniądze diesel to niestety loteria (jak i każde auto zresztą...).

Pozdrawiam

> pytanka:

> Pozdrawiam.

Napisano

> pytanka:

> Pozdrawiam.

Jesli masz tylko tyle kaski na astre w dieslu to odradzam, kupic kupisz, ale prawie drugie tyle wlozysz w remonty. Niedawno na gieldzie widzialem astre kombi z 1.7TD isuzu, taki jak mój, za 4800zl. Silnik nawet palil, bylo duzo zainteresowanych, ale jakos nikt jej nie kupil. Nie wiem co bylo z nia nie tak, bo sie nie przygladalem, ale napewno cos bylo ukryte. U nas w Polsce jest niestety tak ze nikt nikomu nie robi prezentow za frajer, praktycznie zawsze cena jest adekwatna do jakosci. Więc radze dolozyc jeszcze z conajmniej 3k zl i moze cos znajdziesz dobrego. A co do silinika isuzu to moge go polecic, jest zwawy, niezbyt duzo pali i jezdzi na kazdym paliwie wink.gif. Czesci są co prawda troche drozsze niz do oplowskiego silnika, ale jak dobrze kupisz to nic nie bedziesz musial wymieniac. Typowe materialy eksploatacyjne, typu filtry itd.. są tanie.

Napisano
  • Autor

Wiec tak. Odpowiem zbiorczo. Autami róznych marek jeździłem dłuzszy czas i mam na swoim kącie kilka remontów. Blacharskich, mechanicznych, kapitalnych itp wink.gif. W tej chwili potrzebuje auta które bedzie ekonomiczne (oczywiście za 5 k pln nie ma co oczekiwac cudów, ale sądzę że znajdzie się coś w rozsądnym stanie) i wytrzymałe. Oczywiscie w KAŻDYM aucie nastoletnim będzie do zrobienia mniej lub więcej.

Quote:

Dysponując taką kwotą nie upierałbym się przy oplu, tylko rozszerzył poszukiwania, bo równie dobrze może się trafić w miarę zadbane auto innej marki.

Za te pieniądze diesel to niestety loteria (jak i każde auto zresztą...).

Biorę jeszcze pod uwagę VW ale pozatym to średnio to widze. frown.gif. Francuzy są drogie w eksloatacji (dlatego muszę zmienić), japończyki podobnie.... fiaty angryfire.gif

Quote:

Jesli masz tylko tyle kaski na astre w dieslu to odradzam, kupic kupisz, ale prawie drugie tyle wlozysz w remonty. Niedawno na gieldzie widzialem astre kombi z 1.7TD isuzu, taki jak mój, za 4800zl. Silnik nawet palil, bylo duzo zainteresowanych, ale jakos nikt jej nie kupil. Nie wiem co bylo z nia nie tak, bo sie nie przygladalem, ale napewno cos bylo ukryte. U nas w Polsce jest niestety tak ze nikt nikomu nie robi prezentow za frajer, praktycznie zawsze cena jest adekwatna do jakosci. Więc radze dolożyc jeszcze z conajmniej 3k zl i moze cos znajdziesz dobrego.

Widzisz, 3 k pln nie dołoże bo po prostu nie mam skąd, remonty mozna robić po kolei, nie wsio na raz.

Zdaje sobie sprawę że za 5 kpln mam niewielki wybór, ale powtarzam, wole kupić coś do czego części są tanie (bo sam je wymienie i odpada mi koszt wiekszości wizyt w warsztacie) niż żebym miał wydawac majątek na cześci (tak jak mam teraz) i warsztaty (bo nie ze wszystkim teraz moge dać radę ze wzgledu na "technologię" ) wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Udało ci się coś znaleźć? Szukam podobnej astry ale za kwotę trochę wyższą, na dzień dzisiejszy chciałbym sie zamknąć w kwocie max 9tys (być może więcej).

Chciałbym kupić z silnikiem isuzu i wersje po liftingu, z tego co przeglądam to będzie problem kupić w habecie lub sedanie bo w większości to wersje kombi a takiej nie chce.

O dtl łatwiej, oglądałem już nawet jedną całkiem ładną ale to jakoś nie chce jechać (porównuje do corsy z podrasowanym c16se wink.gif ) czy ew. da się zrobić coś z tym silnikiem? Np. zwiększenie ciśnienia doładowania itp (z isuzu można i to dosyć łatwo).

Gdyby ktoś miał namiar na astre spełniającą moje wymagania proszę o wiadomość smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.