Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak zasilania radia - Nowa Albea 2006

Featured Replies

Napisano

Witam mam od tyg. Nowa Albee i radio montowali mi w ASO, mam pytanie czy to normalne w Nowej ALbei ze nei ma zasilanai jak sie wylaczy samochod (pozycja kluczyka STOP w stacyjce)? Czy tez montierzy zle kabelki polaczyli?

Napisano

> Witam mam od tyg. Nowa Albee i radio montowali mi w ASO, mam

> pytanie czy to normalne w Nowej ALbei ze nei ma zasilanai jak

> sie wylaczy samochod (pozycja kluczyka STOP w stacyjce)? Czy tez

> montierzy zle kabelki polaczyli?

Tak ma być !!!

To się nazywa logika zapłonu.

Napisano

He,he.... A mnie panowie w ASO (od którego kupiłem radio taniej niż w sklepie - nowe z gwarancja) założyli mi mi je tak,że gra także po wyjęciu kluczyka. Przed montażem mi o tym powiedzieli wink.gif

Napisano

A mi przez tą logikę zapłonu po 2 godzinach grania radyjka pada akumulator zeby.GIF Pewnie gdyby przerobić kostkę tak by radio działało bez zapłonu, aku dłużej by wytrzymał...Kiedyś cała noc potrafił zasuwać

Napisano

Każdy serwis ASO ma inną technike ja miałem montowane przy zakupie i działa niezależnie od położenia kluczyka i jest dobrze.

Napisano

W mojej Albei 2003r. fabryczne radio takze wylaczalo sie po przekreceniu kluczyka w pozycje STOP. Oczywiscie po ponownym zalaczeniu radia z przycisku, radio wlaczalo sie i dzialalo ok. 15 minut po czym wylaczalo sie samoczynnie.

Pozdrawiam,

Napisano

Albea ma standardowe wtyczki ISO. Jest w nich i styk z napięciem "po stacyjce" i ze "stałym". Dobre radio ma funkcję "logiki zapłonu" czyli jeśli radio było włączone w czasie jazdy to po wyłączeniu silnika samo się wyłączy by po ponownym przekręceniu stacyjki znowu się włączyć. Oczywiście jest to tylko sterowanie a nie odcinanie zasilania i nadal mozesz radio właczyć / wyłączyć ręcznie tak z włączoną stacyjką jak i bez. Do tego jeszcze, by chronić akumulator, dobre radio samo się wyłącza po pewnym czasie gdy nie jest włączony zapłon.

A teraz najwazniejsze. Są dwa standardy okablowania ISO - europejski i azjatycki. Jeśli twoje radio to jakiś "skośnooki" sprzęt, to może być potrzebne przerobienie kabelków. Ten sam problem mieli właściciele Daewoo z radiami europejskimi.

Napisano

Witam.....

U mnie juz w trakcie montazu zauwazylem, ze radio gasnie po przekreceniu kluczyka ale po rozmowie z monterami ASO zrobili mi tak iz moge go sluchac ile chce i kiedy chce ale prawde mowic nie wiem co tam zmienili...........pozdrawiam

Albea 1,2 16v...05

Napisano

Fiat korzystając z "dobrych" wzorców niemieckich zamienił w tym modelu podłączenie we wtyczce iso zamieniając miejscami plus przed i po stacyjce. Wymaga to cięcia kabli w radiu. Efekt jest taki że radio które grało prawidłowo w multipli po założeniu do albei po wyłączeniu zapłonu resetuje się (gubi pamięć).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.