Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny problem z rozruchem!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich !!!

Mam taki problem w Bravie 1,6: jakis miesiąc temu nieudał mi się odpalic mojego autka (rozładowany akumulator), naładowałem akumulator prostownikiem i przez miesiąc było wszystko OK i jakie moje zdziwienie jak autko znowu po miesiącu nie odpaliło a dnia poprzednieg było wszystko OK.Ja sam jak i dwóch mechaników pomierzyliśmy napiecie ładowania 14,06V bez obciążenia i 13,95V po załączeniu świateł radia ogrzewania szyby, w tej chwili akumulator jest naładowany w 88% sprawdzone u mechanika, prąd rozruchu też prawidłowy.

Więc niby wszystko OK ale ja zastanawiam się czy znów któregoś dnia nie odpali, może ktoś miał podobny problem, z góry dziękuje za podpowiedzi.

Dodam jeszcze że prąd na załączonym alarmie to 100mA.

denwer123 20.GIF

Napisano

Dobrze zrozumialem, ze przy kazdorazowej niemoznosci odpalenia, akumulator byl rozladowany? Jezeli tak, to pozostaje sprawdzic okablowanie. Byc moze masz gdzies przebicie, przetarty kabel, ktory raz po raz potrafi "dotknac masy" i rozladowac aku.

Napisano
  • Autor

> Dobrze zrozumialem, ze przy kazdorazowej niemoznosci odpalenia,

> akumulator byl rozladowany? Jezeli tak, to pozostaje sprawdzic

> okablowanie. Byc moze masz gdzies przebicie, przetarty kabel,

> ktory raz po raz potrafi "dotknac masy" i rozladowac aku.

Tak aku był rozładowany do tego stopnia że przy próbie kręcenia rozrusznikiem właczał sie alarm.

Masz na mysli kable wysokiego napiecia (aku, rozrusznik) czy w ogóle całe okablowanie?

Napisano

W akumulatorze jest odpowiedni poziom elektrolitu?

Moze po prostu aku powoli sie konczy.

Napisano
  • Autor

> W akumulatorze jest odpowiedni poziom elektrolitu?

> Moze po prostu aku powoli sie konczy.

Akumulator ma 9 miesięcy (Centra Standart 50Ah), poziom uzupełniany do właściwego.

Napisano

> Masz na mysli kable wysokiego napiecia (aku, rozrusznik) czy w ogóle

> całe okablowanie?

Sugerowalbym pozostale przewody. Wejdz pod auto, zobacz czy cos nie wisi luznego. Kabel nie bedzie zzarty z izolacji w 100% - wtedy poszedlby z dymem, ale wystarczy lekkie przetarcie i juz bedzie mial uplyw w momencie styku z blacha.

Napisano
  • Autor

> mial uplyw w momencie styku z blacha.

Ale czy taki kabelek nie powodował by częstszych problemów z zapalaniem a nie tylko smile.gif dwa razy. Znalazłem kabelek z "kiepską izolacja" od jakiegoś czujnika zwiazanego z alarmem (czujnik na progu drzwi kierowcy) moze to ta przyczyna bo jak się zastanowię to problemy były po deszczu. A sprawdzić inne kabelki to trochę trzeba ich przejrzeć. Czy według Ciebie takie zwarcie może zrobic kabelek od zużycia klocków chamulcowych bo on mi sie notorycznie urywa?

Napisano

Czy według Ciebie takie zwarcie może

> zrobic kabelek od zużycia klocków chamulcowych bo on mi sie

> notorycznie urywa?

kabelek od klockow podaje mase...

Napisano
  • Autor

> kabelek od klockow podaje mase...

No to ten kabelek odpada .... a może jakas inna propozycja?

Napisano

> Ale czy taki kabelek nie powodował by częstszych problemów z

> zapalaniem

Niekoniecznie. Jezeli jest luzny, to moze sie po prostu raz po raz ukladac blisko karoserii i stykac z nia.

> Znalazłem kabelek z "kiepską izolacja" od jakiegoś czujnika

> zwiazanego z alarmem

Generalnie przewody od czujnikow (o ile nie niosa ze soba w wiazce zasilania) nie powinny byc tego przyczyna. Wiekszosc z nich jest czujnikami rezystancyjnymi, a to oznacza ze nie generuja niczego i nie powinny zaklocac pracy pozostalych, ale... Taki np. czujnik polozenia przepustnicy to potencjometr, do ktorego przylozone jest +5V z ECU, a sygnalem pobieranym jest napiecie z dzielnika (tak dziala potencjometr). Oznacza to, ze w gruncie rzeczy daloby sie pewnie ECU uszkodzic zwierajac te jego +5V do masy (ale zakladam ze posiada zabezpieczenia). Od razu podpowiem, ze wiekszosc tego typu czujnikow dostaje napiecie dopiero w momencie przekrecenia kluczykow, wiec je mozesz wykluczyc. Alarm - musi dzialac bez zaplonu, wiec byc moze...

> Czy według Ciebie takie zwarcie może zrobic kabelek od zużycia

> klocków chamulcowych bo on mi sie notorycznie urywa?

Tak jak kolega wspomnial, nie. To typowy czujnik rezystancyjny. Specyficzny, bo zwraca albo nieskonczonosc albo zero, ale to w koncu tez rezystancja smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za informacje, więc nie pozostaje mi nic innego jak przejrzeć kabelki i poczekać na deszcz bo jak wspominałem mam wrażenie że ten problem pojawiał się jak było wilgotno i wtedy pomierzyć prąd upływu no chyba że tem znaleziony kabelek to było to i juz się nie powtórzy. Dziś jub jutro powdjadę do mechanika i jeszcze raz pomierzymy zobaczymy co z tego wyjdzie ...... sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.