Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z BRC

Featured Replies

Napisano

Piszę tu pierwszy raz więc witam wszystkich uczestników GNU. 30.GIF

Od niedawna mam BRC Sequent 24 i:

- spalanie LPG o 1/4 większe niż noPb,

- szarpanie w okolicach 3krpm przy gwałtowniej wciskanym gazie.

Problemy raczej już TU znane, choć nie znalazłem w archeo jakiegoś konkretnego rozwiązania. Poza tym wszystko gra, dynamika ok, kaska wkieszeni zostaje itp...

Niestety 4 regulacje nic nie dały i nie mam już nadziei, że dadzą coś następne w tym samym warsztacie. Mógłbym również zostawić auto na jakiś czas i powiedzieć "zróbta jak trzeba albo weźta se to wsadźta...", ale nie moge sobie za bardzo na to pozwolić, bo auto pracuje i wolałbym to zostawić jako ostateczność. mlot.gif

Mam niejasne podejrzenia, że to nie kwestia regulacji, a jakiegoś dziwnego zachowania któregoś z subkomponentów.

Teraz właśnie pora na moje pytanie: co mogłoby najprawdopodobniej źle działać przy takich objawach?

A może po prostu pojechać do sprawdzonego gaziarza i dać Mu to wyregulować? Może polecicie kogoś w okolicy Bydgoszczy.

Napisano

> - spalanie LPG o 1/4 większe niż noPb,

- szarpanie w okolicach 3krpm przy gwałtowniej wciskanym gazie. <

- to pierwsze to raczej w normie (no może powinno byc 1/5)

- to drugie obecnie przechodzę. Na razie były wymieniane listwy wtryskiwaczy, bez efektu. Żadne regulacje nie przynoszą rezultatu i raczej nie jest to ta droga. Teraz u gaziarzy słyszę, że jakiś emulator będzie wymieniany.

Nie mam instalacji BRC, ale to co piszesz ma przyczynę najprawdopodobniej w uszkodzonym jednym z elektronicznych elementów instalacji gazowej.

Jeśli w końcu się z tym uporam to dam Ci znać co było. Proces ten jednak w moim przypadki trwa strasznie długo.

zolta.gifzolta.gifzolta.gifzolta.gifzolta.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> - szarpanie w okolicach 3krpm przy gwałtowniej wciskanym gazie. <

> - to drugie obecnie przechodzę. Na razie były wymieniane listwy wtryskiwaczy, bez efektu. Żadne regulacje nie przynoszą

rezultatu i raczej nie jest to ta droga. Teraz u gaziarzy słyszę, że jakiś emulator będzie wymieniany. <

Temat szarpania rozwiązano - winne były świece NGK, które po przebiegu 5 tys. km (sic !) straciły izolację na porcelance

sick.gifpiesc.gifklotnia.gifbokser.gif

Napisano
  • Autor

> Temat szarpania rozwiązano - winne były świece NGK, które po

> przebiegu 5 tys. km (sic !) straciły izolację na porcelance

Ja wymieniłem świeczki - na ngk, kable WN też i bez zmian (no jest mała zmiana - teraz pali 0.5l więcej!) - szarpanie dalej jest. Skoro mówisz jednak, że z NGK jest problem, to spóbuję siakieś iskry założyć - może pomoże... wink.gif

Napisano

> Temat szarpania rozwiązano - winne były świece NGK, które po przebiegu 5 tys. km (sic !) straciły izolację na porcelance <

Istnieje też możliwość że winne były nie świece NGK a przewody WN Sentech'u, które zakładałem razem ze świecami i które to doprowadziły do uszkodzenia porcelanek. Przewodów pozbyłem się wcześniej ale dopiero teraz wymieniłem świece. Stąd też może nie koniecznie świece NGK są kiepskie, ale u mnie bezpośrednią przyczyną wypadania zapłonów były one.

U mnie oprócz szarpania czasem też strzelało w tłumiku. Teraz jest OK .

claps.gifclaps.gifclaps.gif

Napisano

Witam:)

Jakie masz autko, rocznik, model, dokładna znazwa silnika (chodzi mi czy w kolektorze masz klapki do zawirowań powietrza)

Potrzebna ci nowa mapa gazu z podłączonym dodatkowo czujnikiem MAP. bo w BRC24 ego czujnika brakuje.

Napisano
  • Autor

> A jakie masz auto?

> Też mam BRC Seq 24 i pali mi jakieś 10-15% więcej.

Jak w profilu - Matiz '99.

Takiego właśnie jak u Ciebie spalania się spodziewałem (i spodziewam, że uda się to ustawić) i myślę, że jest absutnie "książkowe".

Napisano
  • Autor

> Witam:)

> Jakie masz autko, rocznik, model, dokładna znazwa silnika (chodzi mi

> czy w kolektorze masz klapki do zawirowań powietrza)

> Potrzebna ci nowa mapa gazu z podłączonym dodatkowo czujnikiem MAP.

> bo w BRC24 ego czujnika brakuje.

Pytasz mnie czy Krzysia_G?

Jeśli mnie, to auto j.w. i nie mam bladego pojęcia czy w kolektorze są czy nie ma klapek i zawirowań. wink.gifniewiem.gif

Mam zrobioną mapę od nowa i po tych zabiegach wszystko jest w należytym porządku, za wyjątkiem tych 2 rzeczy: spalanie LPG rzędu 25-30% większe niż noPB i (teraz już nie za mocne, ale nadal wnerwiające) szarpnięcie przy ok. 2.5-3.0krpm - od 3-go biegu wzwyż.

Napisano

> Mam zrobioną mapę od nowa

Krok po kroku czy wgraną z innego samochodu i zmienione parametry dsamochodu?

>spalanie LPG rzędu 25-30% większe niż na PB

I takie ma być !!! jest dobre

>szarpnięcie przy ok. 2.5-3.0krpm - od 3-go biegu wzwyż.

mapa

Napisano
  • Autor

> Krok po kroku czy wgraną z innego samochodu i zmienione parametry

> dsamochodu?

Krok po kroku. Software prosi o zrobienie różnych rzeczy i sam ustawia.

> I takie ma być !!! jest dobre

Chyba żartujesz. icon_eek.gifpad.gif

Przy sekwencji? To chyba w jakimś 5-cio litrowym silniku, a nie w kosiarce.

15% to jest dla mnie max i nie powinien zarzynać głowicy.

> mapa

nie pomogłapa. wink.gif

Napisano

> Przy sekwencji? To chyba w jakimś 5-cio litrowym silniku, a nie w kosiarce. 15% to jest dla mnie max i nie powinien zarzynać głowicy.

Ilość spalania gazu to 1,2 do 1,4 razy ilość spalania benzyny.

np.

7l na 100km benz

to spalisz około 9,8l gazu.

teraz policz ile kosztuje litr benzyny a ile gaz i sobie przelicz

ps. jak zejdziesz poniżej 1,2 razy to masz u mnie flaszkę rotfl.gif

a sekwencja różni się tym że na gaźniku masz dużą różnicę w jeździe na gazie niż na benzynie a w sekwencji tej różnicy brak.

Przeczyść sobie przepustnicę i sprawdź kable WN, świece, czujnik ciśnienia w kolektorze.

A jak założysz CNG zamiast LPG to spalanie gazu do benzyny masz 1do1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.