Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sienka zagazowana, problem z odpalaniem na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam Serdecznie. Zagazowałem swoją Sienkę miesiące dwa temu i po dwóch miesiącach mam problemy z odpaleniem na benzynie. Instalacja II generacji, przejechałem 5000 bez problemu!!! potem to już złapał za 5 razem, 10....aż padł rozrusznik... Co najśmieszniejsze - jak tylko go odpalę i silnik złapię temperaturę, to odpala bez problemu za pierwszym razem...do momentu az ponownie postoi na parkingu - sprawdzony był na fiacie (powiedzieli, że wtryski trzeba przeczyścić), komputer nie wykazał żadnych błędów, kolejny mechanik znalazł problem z cewką...ale znowu nie chcę odpalić...

Ktoś miał podobną sytuację?

Pozdrawiam - Nowy!

Napisano

> najśmieszniejsze - jak tylko go odpalę i silnik złapię

> temperaturę, to odpala bez problemu za pierwszym razem...do

Więc to nie są zatkane wyryski, jeśli były by zatkane to na benzynie by nie chciał jeżdzic obojętnie czy na zimnym czy gorącym silniku. Na wszelki wypadek warto dolac przeparatu do czyszczenia wtrysków do benzyny i troch pijedzic na benzynie.

> kolejny mechanik znalazł problem z

> cewką...ale znowu nie chcę odpalić...

Jeśli padła cewka, co się czasem zdarza, to bedzie przerywał na benzynie i na gazie a z tego co zrozumiałem to na LPG chodzi silnik normalnie- wiec cewka jest sprawna.

Miałem podobny przypadek w poprzednim samochodzie: po nocy nie szło odpalic sinika- jak był ciepły palił od kopa.

Prawdopodobnie:

rozsypał się filtr gazu i syfy z niego chyba podeszły pod elektrozawory i minimalnie przepuszczały gaz. Przez noc kolektor ssący napełniał się gazem i nie szło rano zapalic- za bogata mieszanka.

Wymieniłem filtr i przeczyściłem elektrozawory- zapalał już później normalnie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam witam, no ja wlasnie mam taki sam problem,siene kupilem juz z gazem,Ci co sprzedawali mowili ze auto jest bez problemu,pisalem tutaj nawet o tym problemie, no wiec u mnie to wyglada tak,stoji stoji odpala,nie ma problemu,ale jest taki czas,ze np. raz na tydzien nie chce odpalic,czasem odpali po kilku kreceniach,czasem trzeba podepiac drugi akumulator,czasem moze i stac dwa dni i nic,wymienili mi cewke na probe,problem jest dalej,czujnik obrotu walu mam nowy,to nie to,przekaznik pompy paliwa wymienilem,nic z tego problem wciaz pozostaje,dzis mi 2 razy nie chwycil i powoli zaczyna mnie to wkurzac,u mnie jest problem taki,ze nie ma po prostu napiecia na cewce,a nagle sie pojawia i kiedy zapali znow moze chodzic tydzien,albo dwa dni,albo dwie godziny,i tak nie ma reguly mechanicy mowili ze to moze byc cos ze stacyjka,ale juz pomalu w to nie wierze,apropo rozrusznik tez mi siada pomalu,kiedy Ci nie odpali sprawdz czy masz napiecie na cewce, i kablach wysokiego napiecia,tylko wlasnie nie wiem jak to sprawdzic bo te kable sa zabezpieczone i zaizolowane,ale popros mechanikow by to sprawdzili,niech zwroca na to uwage,gdysy Ci sie udalo cos ustalic to daj znac,i wzajemnie,pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Cóż - mechanik nr 1 - znalazł brak napiecia na cewce, naprawił - po jednym dniu znowu problem z odpaleniem. Mechanik nr 2 znalazł czujnik, ten obok wskazania temperatury, wymienił - i znowu to samo - teraz znowu jest u mechanika nr 2, tym razem mu nie odpuszczę i zobaczymy co było przyczyną. Pozdrawiam

Napisano

Sylwek,jakbys dal jakis lepszy kontakt z Toba,bo wydaje mi sie ze mamy jesli nie taki sam,to bardzo podobny problem,nie wiem co to moze byc ale tak,napewno nie jest to czujnik polozenia walu wymienialem,cewka byla wymieniana,to nie jest to i przekaznik tez to nie jest,u mnie rownierz kiedy nie chce odpalic nie ma napiecia na cewce,jest przez sekunde i znika,auto stoji u mechanika,ktory odlaczyl mi dodane przez poprzedniego wlasciciela zabezpieczenie odciecia pompy paliwa,podejrzewam ze to jeszcze moze byc filtr gazu i jest zla mieszanka,albo kable miedzy komputerem a cewka,wielka prosba,jakbys informowal na biezaco czy udalo Ci sie znalesc problem,bo ja sie z tym 4 miesiace z tym mecze i powoli przyznam zaczyna mnie to dobijac,bo strach odpalac to auto doslownie,jak juz slysze zasysanie pompy paliwa i sniaca sie po nocach kontrolka wtrysku to cisnienie mi skacze,dzieki Ci z gory bede Cie informowal czy cos sie zmienilo,w weekend powinienem miec auto do odebrania,pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam Serdecznie. Jak na razie to przyczyną w moim samochodzie było..paliwo. Mój mechanik wylał trochę paliwa na kartkę i jak zobaczył że wogóle nieodparowuje to wylał wszystko ze zbiornika, zalał nowe paliwo, wymienił filtr paliwa i - testował go przez dwa dni - pali, zobaczymy jutro...oczywiście odpiął instalacje gazową, aby sprawdzić czy to centralki mieszają, sprawdził wszystkie czujniki odpowiedzialne za odpalanie - czyli jutro ponownie napiszę czy odpala...

Pozdrawiam

Napisano

Paliwo powiadasz, hmmm ...no nie wiem mi sie juz kilka razy skonczylo i rozne tankowalem wiec nie wiem czy u mnie to jest to,ale byc moze pomoglo odpiecie instalacji gazowej,albo w ogole chodzi o filtr paliwa,trudno mi powiedziec,tylko zeby paliwo bylo przyczyna braku iskry?chyba ze iskra jest,tylko mieszanka paliwa jest zla,sprawdzali Ci filr gazu moze?bo chyba ze po prostu przepuszcza gaz i jest zla mieszanka,zobaczymy co bedzie dalej,pisz na biezaco,dzieki z gory,pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam

Jak na razie pali po pierwszym kręceniu. Ja miałem problem z odpalaniem od 2 miesięcy - postępujący po zainstalowaniu gazu i niewiele tankowałem bo cały czas sprawdzałem jazdę na "gazie". Również szukałem na forum wszelkich wzmianek i kiedy znalazłem podobny przypadek, to tam było opisane o przeczyszczeniu styków przełącznika dwupozycyjnego - i po dwóch trzech odpaleniach pojechał, ale po pewnym czasie znowu tzw..."kiszka". Ja zatankowałem Vpower z shell i jeszcze w akcie desperacji płyn do czyszczenia wtryskiwaczy i to mogło być przyczyną - wypłukało wszystko na filtr. U mnie paliwo zalewało świece i nie palił... Dam Ci znać po dwóch trzech dniach, co i jak. Pozdrawiam

Napisano

Dzieki za info i ze dasz znac, mnie mechanik wymienil narazie stacyjke,watpie ze to jest to,bo po prostu jestem zrezygnowany,mam auto co drugi ydzien i meczy mnie to, ja tez dam znac, pozdrawiam

Napisano

Odebralem samochod,mam wymieniona stacyjke,inaczej jakby zaskakiwala pompa paliwa,ale zobaczymy narazie jezdzi,mechanik musi miec fajny ubaw ze ciagle cos zmienia i ciagle nie to,no ale zobaczymy co bedzie dalej,bede informowal na biezaco,pozdrawiam

Napisano

Witam. Też mam problem z odpalaniem na benzynie, a na gazie odpala bez żadnych problemów.

Ja odłączałem akumulator na godzinę albo i dłużej, po tym zabiegu samochód normalnie zapala jednak kolejny dłuższy postój np. noc i problem wraca. Filtry wszystkie wymieniałem (gaz, benzyna), ostatnio nawet dużo starałem się jeździć na benzynie by zużyć to co miałem w baku ale problem nadal pozostaje.

I co wy na to ??

Napisano

powiedz mi, jak robisz by odpalac na gazie?bo ja nie mam takiego przelozenie w sienie,hmm...mam 3 pozycje,benzyna - benzyna i po odpaleniu na benzynie po 2000 obrotow przelacza sie na gaz i srodkowy mowia ze to sie zwie neutralny,ale niech mi ktos powie o co w tym chodzi? a auto po wymianie stacyjki ma ten sam problem,wiec to nie stacyjka, i to chyba nie problem elektryki,coz...zobaczymy co dalej, oddaje go znow do mechanika,zaczyna mnie to wkurzac i jestem coraz blizej sprzedazy tego samochodu, pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ja mam sterownik instalacji gazowej BEN - PRZEŁĄCZNIK-GAZ, oczywiście Sienka nie może odpalić na gazie, bo "nie może". ale gazownik pokazał mi jak to się robi. Biorę przewód, podłączamdo plusa akumulatora, zabezpieczam oczywiście, aby nie podało 12 na mase.... następnie na kablach do cewki znajduję ten, który jest czerwony (zdjąłem izolację), jak połączysz, to automatycznie pompa paliwowa zacznie pracować i podawać paliwo, spokojnie wkładasz kluczyk, przekręcasz stacyjkę (nie odpalasz). Przyciskiem zmiany rodzaju zasilania przytrzymując zmieniam stan gazu z mrugania na świecenie i wtedy przekręcam stacyjkę.. Łapię bez problemu na gazie, 1200 obrotów. Ważne aby lampka gazu nie mrugała. Przytrzymując około 4 sekundy zmieniamy stan. Po odpaleniu samochodu bez gaszenia odłączam kabel i go chowam (zrobiłem sobie "żabkę" z izolacją). Smutne ale konieczne... oczywiście gazownik powiedział mi, że może mi taki pstryczek zamontować, aby nie podnosić klapy, itd. chyba pomyślę o tym, bo cholera - kto wie...

Pozdrawiam

Sylwek

Napisano

Widzę, że Sylwek73 ma niezłą instalację gazową - tyle kombinacji !!!

U mnie jest całekim prosto. Mam sterownik AL700, który umożliwia odpalanie na gazie - oczywiście ta opcja musi być uaktywniona podczas regulacji przy użyciu komputera. By odpalić na gazie muszę wcisnąć i trzymać przycisk zmiany trybu pracy AUTO-BENZYNA i wtedy przekręcić kluczyk w stacyjce. Wtedy dioda świeci cały czas a to znaczy, że silnik jest zasilany tylko gazem i zapalam. By tego dokonać musiałem zakupić specjalny kabelek i ściągnąłem program do tego sterownika oczywiście może wam uaktywnić tą opcję gazownik jeżeli macie taki sam sterownik.

Napisano

> Witam. Też mam problem z odpalaniem na benzynie, a na gazie odpala

> bez żadnych problemów.

> Ja odłączałem akumulator na godzinę albo i dłużej, po tym zabiegu

> samochód normalnie zapala jednak kolejny dłuższy postój np. noc

> i problem wraca. Filtry wszystkie wymieniałem (gaz, benzyna),

> ostatnio nawet dużo starałem się jeździć na benzynie by zużyć to

> co miałem w baku ale problem nadal pozostaje.

> I co wy na to ??

a my na to, że masz źle ustawioną emulacje sondy lambda na gazie

Napisano

> a my na to, że masz źle ustawioną emulacje sondy lambda na gazie

sonda w fiatach nie ma byc emulowana smirk.gifw czasie pracy na gazie ma byc sygnal idacy do kompa dany na mase zeby kompa w tryb awaryjny wprowadzic palacz.gif

Napisano

Witam, jak pisalem wczesniej wymienili mi stacyjke ale to jednak nie to,wiec chyba zostaje problem na kablach miedzy komputerem,cewka a przekaznikiem. Jest jeszcze jedna koncepcja,na komputerze pokazuje mi sie ciagle czujnik obrotu walu mimo iz jest wymieniony na kompletnie nowy,mechanik powiedzial ze wyszla z serwisu FIATA wzmianka iz alternator tworzy wokol siebie pole magnetyczne ktore moze zaklocac prace tegoz czujnika, wspominal takze ze nie spotkal sie z czyms takim,ale jest taki fakt ze ja mam alternator dosc mocno popekany, znaczy obudowa jak to w fiatach bywa,czy jest mozliwosc ze pole wydostaje sie z alternatora i zakloca czasami czujnik walu?czy ktos sie spotkal z czyms takim czy to tylko raczej nieuzasadniona teoria?oczywiscie kiedy czujnik ten zle pracuje problem by pasowal do mojego,iz nie podaje napiecia na cewke,wiec mogloby sie czesciowo zgadzac, dzieki z gory i pozdrawiam.

Napisano

> wymieniony na kompletnie nowy,mechanik powiedzial ze wyszla z

> serwisu FIATA wzmianka iz alternator tworzy wokol siebie pole

> magnetyczne ktore moze zaklocac prace tegoz czujnika, wspominal

> takze ze nie spotkal sie z czyms takim,ale jest taki fakt ze ja

> mam alternator dosc mocno popekany, znaczy obudowa jak to w

> fiatach bywa,czy jest mozliwosc ze pole wydostaje sie z

> alternatora i zakloca czasami czujnik walu?czy ktos sie spotkal

> z czyms takim czy to tylko raczej nieuzasadniona

> teoria?oczywiscie kiedy czujnik ten zle pracuje problem by

> pasowal do mojego,iz nie podaje napiecia na cewke,wiec mogloby

> sie czesciowo zgadzac, dzieki z gory i pozdrawiam.

Nie wydaje mi sie, żeby pole magnetyczne wytwarzane przez alternator miało wpływ na prace czujnika połozenia wału. A już na pewno nie wydostaje sie ono przez pęknieta obudowe biglaugh.gif

Brak impulsów z czujnika uniemozliwiał by uruchomienie pompy paliwa i wtryskiwaczy po zakręceniu rozrusznikiem, a wczesniej pisałeś, że po próbie rozruchu czuć paliwo, więc IMHO błędny trop. Chociaż ta zarejestrowana usterka czujnkia wału nieco komplikuje nam tu obraz usterki.

Napisano

> sonda w fiatach nie ma byc emulowana w czasie pracy na gazie ma byc

> sygnal didacy do kompa dany na mase zeby kompa w tryb awaryjny

> wprowadzic

o tym własnie pisałem, ale ten oczywisty fakt pozostawiłem w domysle grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Możesz jeszcze sprawdzić jakość paliwa, tak jak mój mechanik sprawdził, wylał na kartkę próbkę ze zbiornika, i okazało się, że nieodparowuje nawet troszeczkę, paliwo nie miało też zapachu. Również - jeżeli komputer wywala ci błąd czujnika a jest nowy, to wygląda mi to na na problemy z napięciem - weź odkręć osłonę FUSE na lewym nadkolu, zdemontuj przełącznik 12V, przeczyść styki WD-40, załóż spowrotem i zakręć ponownie. Póki co u mnie jest ok jak na razie, ale chyba sobie zorganizuje przełącznik odpalania na gazie chyba..tak na wszelki sluczaj, jak to ruskie gadają. Również sprawdź czujnik temperatury - mój mechanik jak odłączył czujnik i przekręcił to mu odpalił, jak podłączył to dalej nie chciał palić - mówił, że zepsuty czujnik podawał że jest strasznie zimno i mieszanka była za bogata. Ale to było w całym "łańcuchu" problemów.

Daj znać co dalej u Ciebie jak trzeba to zrobię zdjęcia co i jak, bo teraz to wygląda mi pod maską zabawnie, ale jeździ.

Pozdrawiam

Napisano

Witam,odebralem wczoraj poznym wieczorem auto,mechanik dla sprawdzenia odlaczyl mi instalacje gazowa,i tu jest dziwne bo tak,auto jezdzi na benzynie 98,ale nie wiadomo czemu stal sie strasznie slaby,to na gazie byl slabszy ale jezdzil o niebo lepiej niz teraz,szczegolnie jak wkakuje na wyzsze obroty to efekt jest podobny do tego kiedy wrzuca sie wysokie obroty z mala iloscia gazu w zbiorniku tak jakby auto zatrzymywalo sie na danych obrotach albo wrecz hamowalo,mniej wiecej taki mam problem,zeby podskoczyl na jeszcze wieksze to trzeba poczekac,wczesniej tez byl slaby ale czuc bylo wciskanie w fotel teraz auto jakby sie zatrzymuje,kto mi moze powiedziec jaki jest powod? Sylwek,jakbys mogl wrzucic fotki to byloby fajnie,narazie mi auto jezdzi ale od wczoraj to nic nie moge stwierdzic,znalazlem mechanika ktory mowil ze mi to zrobi z tym odpalaniem i ze to bedzie problem elektryczny,zobaczymy bede informowal na biezaco, pozdrawiam

Napisano

Witam ponownie,temat cos oslabl w oczach ludzi wiec postanowilem nieco ozywic ten post,no wiec odlaczyli mi gaz auto juz jezdzi tydzien bez problemow,znaczy z problemami ale zapala,nie chce zapeszac, ze dzis jezdzi a jutro nie ruszy ale wydaje mi sie ze problem stanowil gaz,czyli byc moze to jest to ze filtr gazu padl i przepuszczal, a zla mieszanka nie pozwalala odpalic na zimnym silniku,no ale jest jeszcze problem nie wiem dlaczego,ale spadla mu moc i to znacznie od kiedy jest odlaczony gaz,jest motyw ze na wyzszych obrotach jakby przyhamowywal,i wolno reaguje na pedal gazu,nie wiem dlaczego,mialem moment ze przy wyprzedzaniu autobusu przy okolo 5000 tysiacach w ogole nie jechal, musialm zmiejszyc,moze nie pali na wszystkie swiece chodz dociskam czesto bo jeden kabel WN ma zwyczaj wyskakiwac,oddaje go ostatecznie do mechanika aby cos poradzili na problem z gazem,i kurde jeszcze mi padla dioda podswietlania lewej polowy deski rozdzielczej (predkosciomierz,poziom paliwa i temp. silnika) szlak, jak wszystko to wszystko :/ bede informowal na biezaco,pozdrawiam.

Napisano

po wielu perypetiach i innych problemach, wrocilem. Wrocilem bo auto po odlaceniu gazu chodzilo bez problemu,przez 1.5 tygodnia,juz bylem pewien ze to to,kiedy nagle wczoraj wieczorem nie zaskoczyl,dziwne - krecil krecil i nic,aku oslabl wiec podpiolem za 20 minut drugi samochod kablami na krotko - zaskoczyl od pierwszego krecenia,fakt ze akumulator mam bardzo slaby bo kiedy kupilem auto w ogole nie bylo w nim wody do tego firma nie bardzo znana,ciekawe. mam jeszcze taka teorie desperacka czy moze to byc akumulator,z poczatku kiedy auto nie chcialo zapalic bez pomogy drugiego aku krecil bardzo szybko,ale czy jest mozliwosc ze nie podawal dostatecznego napiecia na odpalenie auta?bo juz gubie sie w tym wszystkim,mozliwosci jest wiele a mechanicy sa bezradni - jakies wskazowki,cokolwiek???pozdrawiam

Napisano

mam podobny problem ... dowiem się jak pojadę do gazowników dzisiaj grinser006.gif

Napisano

Kbaran, moglbys jak sie czegos dowiesz wpisac czy cos Ci odkryli czy nie?bo juz nie wiem co to moze byc,narazie u mnie problem sie nie rozwiazal no i co za tym idzie,kombinuje dalej,nie wiem juz czy to elektryka czy gaz czy co,ale widoki sa raczej niezaciekawe,no to jak ktos cos wie, ma jakas teorie to prosze o wpis,pozdrawiam

Napisano

> Kbaran, moglbys jak sie czegos dowiesz wpisac czy cos Ci odkryli czy

> nie?bo juz nie wiem co to moze byc,narazie u mnie problem sie

> nie rozwiazal no i co za tym idzie,kombinuje dalej,nie wiem juz

> czy to elektryka czy gaz czy co,ale widoki sa raczej

> niezaciekawe,no to jak ktos cos wie, ma jakas teorie to prosze o

> wpis,pozdrawiam

narazie nic mi nie pomogli...

najpierw musze zrobić auto na benzynie (będę dziś próbował) - najpierw kompa zresetować, a pózniej pojeździć parę dni na benzynie, jak to nie pomoże to trzeba do magików od komputeów podjechać... frown.gif

najpierw załatwię problem z tym... póxniej będę myśłał dalej

Napisano

Ok, wiec jak cos to czekam...no powiem Ci ze juz nie wiem co to moze byc ale w moim przypadku najpierw mysleli ze to problem elektryki,i wymieniali cewke+kable WN,przekaznik,stacyjka,odlaczyli dodatkowe zabezpieczenie,czujnik obrotu walu i sie okazalo ze nic z tych rzeczy nei jest powodem,teraz odlaczyli gaz ale to tez nie to,komputer pokazuje wymieniony czujnik walu wiec watpie zeby dobrze pokazywal,teraz podepna mi gaz i pojade do innego elektryka,mowi ze wie co to moze byc i ze bedzie sprawdzal po kablach bo prawdopodobnie ktorys czasem nie styka tylko problem jest taki ze auto nie pali i mimo ze go nie ruszam to po 2 godzinach odczekania zapali bez problemu,i juz pomalu nie wierze ze to cos z luznym kablem...po prostu czarna magia,a mialem brac golfa 3 jednopunkt,bez komputerow szmerow i bajerow i kazdy naprawi, no coz...zobaczymy co bedzie dalej, pozdrawiam

Napisano

Witam!

Czytam ten temat szczególnie, gdyż dotknął mnie ten problem. Otóż zimny silnik rano, albo po dłuższym postoju i zapalał dopiero za drugim razem. Było tak, że wchodził mi na jakieś 2000 obrotów po czym schodził i wreszcie gasł. Jeżeli był załączony gaz i zdążył przełączyć to nie gasł. Ale ja jestem taki, że odpalam na beznynie i trzymam go na benzynie dopóki nie drgnie mi wskazówka temperatury silnika. Nie wiedziałem co to jest. Wymieniłem filtr gazu, sprawdziłem komputer, wymieniłem kable i świece. Jak nic nie pomogło to zmieniłem beznzynę i teraz zapala bez żadnego problemu za pierwszym razem. Dodam jedynie, że przedtem jeździłem przez ponad rok na BP Ultimate 98. Teraz jest Verva z Orlenu. Moim małym nietechnicznym rozumkiem dumam, że może silnikowi i aparaturze zaszkodził duży dodatek estrów roślinnych w Ultimate.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam...

I jak tam przygody z zimnym silnikiem. U mnie po miesiącu powoli wraca stare...5 razy na zimnym już go odpalam..Jadę się umówić z fachowcem od Magnetti Mareli - wtryski i zapłony, bo już głupieję. Ostatnim razem pomogła mu chwilowa jazda na benzynie. Czas oczekiwania - tydzień...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.