Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pojemność skrzynki przekładniowej

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio wymieniłem olej w skrzyni biegów na oryginalny oplowski, odkręcając dekiel pod skrzynią. Jest to chyba lepszy sposób niż wysysanie, ponieważ na dnie dekielka było sporo nieciekawego szlamu, a demontaż pozwolił na dokładne pozbycie się starego oleju, którego barwa zmieniła sie na brunatno-czerwoną. Ale do rzeczy, wlewając olej wiedziałem z ksiażki Etzold'a oraz autokącikowych postów, że pojemność skrzyni w silnikach 1.4 wynosi 1.6 litra, i to jeszcze jego poziom powinien być około 20 mm poniżej otworu kontrolnego. Mając tą wiedzę wlałem najpierw 1 litr, później zacząłem wlewać kolejną porcję. Kiedy wlałem około 0,45 litra, cosik mnie tknęło, zaglądam pod spód, a olej powolutku się sączy z otworu kontrolnego. Czyli weszło w sumie około 1.4 litra. Więc jak to jest z tą pojemnością skrzyni? Czy nie wszystkie skrzynie mają pojemność 1.6 lub wyższą? Dodam jeszcze, że samochód stał poziomo, a skrzynia to F10.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Czy nikt nie wymieniał oleju w skrzyni z takim silnikiem i się nie orientuje w tej kwestii? Ponawiam pytanie bo mnie ta sprawa bardzo interesuje.

Napisano

Ja w swojej F15 przy wymianie miałem podobnie, pojemność książkowa zdaje się około 1,6 litra. Po wlaniu trochę ponad litra przez korek zaczęło się sączyć, ale ja się tym nie przejąłem, zakręciłem go i wlałem tyle ile powinno wejść. Póki co nie widzę wycieków, ale sądzę, że akurat w skrzyni nie ma co się przejmować niewielkim nadmiarem oleju.

> Czy nikt nie wymieniał oleju w skrzyni z takim silnikiem i się nie

> orientuje w tej kwestii? Ponawiam pytanie bo mnie ta sprawa

> bardzo interesuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.