Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak lewego światła mijania

Featured Replies

Napisano

W moim pandolocie dzisiaj wystapił następujący problem: nie świeci lewe światło mijania. Posprawdzałem żarówki i bezpieczniki (wszystkie możliwe kombinacje, zamiana stron, założenie nowych) i okazuje się, że dalej nie działa.

Przeglądając autokacik natknąłem się na taki temat.

Czy ktoś miał już podobny problem? Niezbyt mam ochotę na wymianę body computera, więc może jest jakieś inne rozwiązanie (tudzież potencjalna przyczyna problemu).

Dodam, że pomierzyłem napięcie na kablekach i na zasilaniu światła mijania jest napięcie, ale tylko 2,2-3,5V, zamiast 12V.

Miałem wymieniany przełącznik zespolony - czy włącznik świateł ma osobno rozwiązane włączanie prawego i lewego światła (trochę byłoby bez sensu, skoro i tak zawsze włącza się obydwa)?

Gdzie są przekaźniki ze świateł mijania? Nie mogłem ich nigdzie znaleźć, chociaż przy włączaniu słychać ich charakterystyny dzwięk. Możliwe, żeby były zintegrowane z body? Osobiście stawiam właśnie na to, że któryś z nich się nadpalił.

Na koniec mam mały patent na prowizoryczne naprawienie świateł - na razie zmostkowałem światło lewe z prawym kawałek przewodu (pin od mijania to ten, który jest u góry) i na razie światła pracują na jednym obwodzie. Mam nadzieję, że pochodzą tak parę dni zanim będę miał czas oddać auto do serwisu.

Zapomniałbym, ten kto projektował zaślepkę reflektora z prawej strony powinien "za karę" całe życie ściągać ją i zakładać.

Napisano

Nie mam tego problemu. Ale w zalaczeniu zadaje fote schematu, aby Ci jakos pomoc.

28- body computer

55- przelacznik pod kiera

12- zestaw wskaznikow

60,61 - reflektor L,P

Na oko widze ze przekaznik chyba jest w body pod kierownica i powinien byc na zewnatrz jako wymienny. Chyba dla swiatel mijania jest jeden przekaznik, raczej nie ma sensu robic dwoch, ale kto wie. Sprawdz kostki w body po odlaczeniu aku. Zobacz czy styki sa ok. Poprostu sprawdzasz wszystkie polaczenia jak na schemacie, w miare mozliwosci.

post-57337-14352474322624_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za schemat. Okazało się, że wypaliła się wtyczka przy bodu computerze, na szczęście amo body jest nienaruszone. Naprawa gwarancyjna w Amicarze we Wrocławiu.

Swoją drogą z czego pochodzi ten schemat? Można gdzieś zdobyć pełną książkę?

Napisano

Schemat pochodzi w kasiazki WKŁ "Fiat Panda" Zembrowicza.

Badz uprzejmy napisac co na to ASO, dlaczego ta wtyczka sie wypala?

Napisano

> Badz uprzejmy napisac co na to ASO, dlaczego ta wtyczka sie wypala?

Kiedyś pisano już na kąciku o palących się body, właśnie przy wtyczce

od świateł mijania, nie chodziło o elektronikę. Na allegro pojawił się

nawet zestaw naprawczy.

Napisano
  • Autor

> Badz uprzejmy napisac co na to ASO, dlaczego ta wtyczka sie wypala?

Cóż, zaczęli kręcić, nie dali jednoznacznej odpowiedzi-nie wiem czy sami wiedzą. Wymienili wtyczkę, więc na razie światła działają. Jednym słowem ttkm.

Przy najbliżej wizycie w Katowicach w zaprzyjaźnioym serwisie sprawdzę dokładnie body, bo mam złe przeczucia, że coś więcej mogło się przepalić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.