Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sekwencja w Marei - przełączanie gaz/benzyna

Featured Replies

Napisano

Witam,

Założyłem w poniedziałek sekwencję do Fiata Marea Weekend 1.6 16V. Dzisiaj jadąc autkiem po A4 skończył się gaz i auto przełączyło sie na benzynę jednoczęśnie cicho "piszcząc". Myślałem, że wystarczy wcisnąć guziczek (literkę G) na panelu i koniec a tu klops. Okazało się że musze się zatrzymać, odpalić jeszcze raz silnik i wtedy wcisnąć G. Inaczej (podczas jazdy) auto znowu przełączas się na gaz a za chwile znowu na benzynę.

Czy istnieje możliwość przeprogramowania tego tak (może kompa), aby nie trzeba było się zatrzymywać? Instalacja jest włoska (nie wiem jaka - ale mogę się dowiedzieć).

Pozdrawiam,

Napisano

Witam!

Jeżeli dobrze rozumie, to chcesz autko przełączyć na gaz który Ci się właśnie skończył, tak??

pozdro

GOLDEN!!!

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Jeżeli dobrze rozumie, to chcesz autko przełączyć na gaz który Ci się

> właśnie skończył, tak??

> pozdro

> GOLDEN!!!

No nie do końca o to chodzi.

Auto po skończeniu się gazu automatycznie przełącza się na benzyne i zaczyna o tym informować (piszczy). Wciskam guzik. piszczenie ustaje ale samochód próbuje znowu przełączyc się na gaz (z powodzeniem bo coś gazu jeszcze jest) ale za chwile znowu przełącza się na benzyne i znowu piszczy. I kółko się zamyka. Gazownik powiedział mi że muszę się zatrzymać i ponownie odpalić auto. Dla mnie to jest rozwiązanie bez sensu dlatego pytam o możliwość przeprogramowania tego układu. Aha instalka to KME Diego

Napisano

> No nie do końca o to chodzi.

> Auto po skończeniu się gazu automatycznie przełącza się na benzyne i

> zaczyna o tym informować (piszczy). Wciskam guzik. piszczenie

> ustaje ale samochód próbuje znowu przełączyc się na gaz (z

> powodzeniem bo coś gazu jeszcze jest) ale za chwile znowu

> przełącza się na benzyne i znowu piszczy. I kółko się zamyka.

> Gazownik powiedział mi że muszę się zatrzymać i ponownie odpalić

> auto. Dla mnie to jest rozwiązanie bez sensu dlatego pytam o

> możliwość przeprogramowania tego układu. Aha instalka to KME

> Diego

Aha w ten sposób... to tak, nie wiem jak to wygląda w KME Diego, ale w moim Stag'u 300 można ustawić taki parametr jak ciśnienie minimalne reduktora.

Które to właśnie odpowiada za przełączenie na benzynę gdy gazu już brakuje, podejrzewam więc (lecz pewności nie mam) że Diego tez coś takiego powinno być i zmiana tego parametru moze rozwiąże twoj problem.

Muszą się jednak wypowiedzieć użytkownicy tej instalacji.

pozdro

GOLDEN!!!

Napisano

> No nie do końca o to chodzi.

> Auto po skończeniu się gazu automatycznie przełącza się na benzyne i

> zaczyna o tym informować (piszczy). Wciskam guzik. piszczenie

> ustaje ale samochód próbuje znowu przełączyc się na gaz (z

> powodzeniem bo coś gazu jeszcze jest) ale za chwile znowu

> przełącza się na benzyne i znowu piszczy. I kółko się zamyka.

> Gazownik powiedział mi że muszę się zatrzymać i ponownie odpalić

> auto. Dla mnie to jest rozwiązanie bez sensu dlatego pytam o

> możliwość przeprogramowania tego układu. Aha instalka to KME

> Diego

Gazownik do zagazowania! U mnie jak zaczyna pisczeć to równocześnie sie przelacza na benzyne i jak nacisne to tylko pisczyk wylaczam.Dopiero jak nacisne drugi raz to instalka proboje sie przelaczyc na gaz. Miom zdniem gazownik cos sknocil, bo nie wierze ze jakis producent instalki takie cudo by wymyslił hehe.gif

Napisano

O ile dobrze rozumiem - jedziesz, kończy Ci się LPG, auto przełącza Ci się na PB i brzęczy. Naciskasz guziczek celem przełączenia z automatu na stałą pracę na Pb. Piszczenie ustaje ale auto działa dalej jak na automacie i znowu przełącza się na LPG a tego nie ma i tak w koło Macieju.

Cóż, spróbuj po ponownym przełaczeniu się na LPG (i jadąc na nim) od razu ręcznie przełączyć się na Pb.

Zalewaj częściej LPG. nono.gif

A to samo przełączanie popytaj u innych gazowników instalujących KME nie związanych z montażem Twojej instalacji.

mod.gifmod.gif

Napisano
  • Autor

> O ile dobrze rozumiem - jedziesz, kończy Ci się LPG, auto przełącza

> Ci się na PB i brzęczy. Naciskasz guziczek celem przełączenia z

> automatu na stałą pracę na Pb. Piszczenie ustaje ale auto działa

> dalej jak na automacie i znowu przełącza się na LPG a tego nie

> ma i tak w koło Macieju.

> Cóż, spróbuj po ponownym przełaczeniu się na LPG (i jadąc na nim) od

> razu ręcznie przełączyć się na Pb.

> Zalewaj częściej LPG.

> A to samo przełączanie popytaj u innych gazowników instalujących KME

> nie związanych z montażem Twojej instalacji.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Jak można się ręcznie przełączyć na beznynę po ponownym przełączeniu na gaz? Jeżeli poprzez wciśnięcie guzika to to nie działa.

Jade to tych gazowników (może jutro) którzy mi to zakładali i powiem im, że maja mi to zmienić bo nie podoba mi się to.

Napisano

> Jest dokładnie tak jak piszesz. Jak można się ręcznie przełączyć na beznynę po ponownym przełączeniu na gaz? Jeżeli poprzez wciśnięcie guzika to to nie działa. Jade to tych gazowników (może jutro) którzy mi to zakładali i powiem im, że maja mi to zmienić bo nie podoba mi się to. <

I tak zrób jak piszesz 270751858-jezyk.gif Odwiedź gaziarzy, bo coś jest nie tak czacha.gif

A z LPG na PB powinieneś przełączać właśnie tym przyciskiem (bo np. nie masz ochoty w danej chwili na jazdę na LPG i kochasz PB smile.gif )

krolik.gifkrolik.gifkrolik.gifkrolik.gif

Napisano

Też mam KME Diego.

U mnie jest tak, o ile pamiętam:

gdy kończy się gaz, piszczy, a ja wtedy przyciskam DŁUŻEJ ten przyciski, o którym piszesz, i jadę na PB. Tyle.

Jeśli przyciśniesz w czasie piszczenia KRÓTKO przycisk, to dalej będziesz jechać na oparach lpg.

Pozdrawiam, Przemek.

Napisano
  • Autor

> Też mam KME Diego.

> U mnie jest tak, o ile pamiętam:

> gdy kończy się gaz, piszczy, a ja wtedy przyciskam DŁUŻEJ ten

> przyciski, o którym piszesz, i jadę na PB. Tyle.

> Jeśli przyciśniesz w czasie piszczenia KRÓTKO przycisk, to dalej

> będziesz jechać na oparach lpg.

> Pozdrawiam, Przemek.

Też tak próbowałem - trzymałem dotąd dopóki nie przestało piszczeć. Ale nic to nie dało bo za chwile znowu sie przełączył na gaz.

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj u gazownika. Podpiął kompa. pogmerał i powiedział że tak to sie nie da i że tak jak mam to jest standardowo. Niestety wydaje mi się, że nie ma racji - i to mu powiedziałem. Ma dzwonić do Łodzi do KME i spytać o to. Jak nic się nie dowie to pojadę gdzieś gdzie mi to ustawią, zapłace a rachunek zawioze im.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.