Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spostrzeżenie dot. kultury diesla

Featured Replies

Napisano

Zbieram się od dłuższego czasu z tym postem. Rzecz dotyczy "jakości" pracy silnika X17DTL, tzn. głośności, przyspieszeń i wszystkich tych rzeczy, które subiektywnie wpływają na wrażenia z jazdy. Już wcześniej natknąłem się na post, w którym jeden z Kolegów opoisywał fanaberie związane z kulturą pracy tego silnika. Chodzi o to, że raz w czasie jazdy mruczy jak kot, przyspiesza odczuwalnie, w kabinie jest cicho i nic nie wibruje. Innym razem odwrotnie. Zbiera się ciężko, przy określonych obrotach drżą szyby i części nadzwozia. Jednym słowem dyskomfort. Zauważyłem jednak pewną rzecz, którą uznałem za fakt chyba potwierdzony w dniu dzisiejszym. Po okresie jazdy przy "komfortowym" silniczku od paru dni jazda była raczej coraz mniej przyjemna (patrz wyżej). Zupełnie przypadkowo dzisiaj dałem przy garażu parę mocnych "depów" na pedał hamulca, żeby odblokować ewentualnie przyklejone zaciski lub klocki ( taki nawyk ). I co się okazało. Hamulce faktycznie odżyły ale nie o to chodzi. Silniczek zaczął pracować ciszej, w czasie jazdy zero wcześniejszych wibracji elementów nadwozia i szyb ( zwłaszcza przy określonych obrotach ) i ogólnie komfort jazdy na + ( przyspieszenie, głośność ). Niedawno na moje pytanie na forum uzyskałem odpowiedzi dot. EGR, sposobu jego sterowania przez podciśnienie i regulujący to zawór przy pompie wtryskowej. W sumie w tym układzie jest także serwo hamulca, które "dostaje" podciśnienie z pompy podciśnieniowej. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Myślę, że może stan zaworu w serwie ma wpływ na układ cisnień w całym powiązanym ze sobą układzie (w Tico notorycznie gumowy zawór w serwie przyklejał się do swojego gniazda ) . Ja mam co prawda zawór EGR zaślepiony ale może jest jednak jakaś wspózależność pomiędzy częściami, które podałem wcześniej.Jestem ciekawy waszych doświadczeń i opinii.Pozdr

Napisano
  • Autor

Przeczytałem to co napisłem i nie mogę sobie przypomnieć ile przewodów podcisnieniowych odchodzi od pompy podcisnienia. Do serwa na pewno ale ten zawór przy pompie jest chyba sterowany podcisnieniem w dolocie. W tej sytuacji moja teoria bierze w łeb, chociaż w praktyce isę sprawdza.Muszę dodać, że przeanalizowałem wszystkie wczesniejsze sytuacje i popraw pracy silnika następowała po jakimś awaryjnym hamowaniu lub ostrej jeździe, gdy żona była już spóźniona hehe.gif Nie daje mi to po dzisiejszym dniu spokoju.

Napisano

> Przeczytałem to co napisłem i nie mogę sobie przypomnieć ile

> przewodów podcisnieniowych odchodzi od pompy podcisnienia. Do

> serwa na pewno ale ten zawór przy pompie jest chyba sterowany

> podcisnieniem w dolocie. W tej sytuacji moja teoria bierze w

> łeb, chociaż w praktyce isę sprawdza.Muszę dodać, że

> przeanalizowałem wszystkie wczesniejsze sytuacje i popraw pracy

> silnika następowała po jakimś awaryjnym hamowaniu lub ostrej

> jeździe, gdy żona była już spóźniona Nie daje mi to po

> dzisiejszym dniu spokoju.

powiem to tak, przy spokojniej jeździe mulisz poprostu auta

czasami trzeba dać mu w d....pe aby poczuł i normalnie chodził, u mnie to robie tak raz na tydzień, jade na pas startowy i lece z wciśniętym pedałem gazu do dechy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> powiem to tak, przy spokojniej jeździe mulisz poprostu auta

> czasami trzeba dać mu w d....pe aby poczuł i normalnie chodził, u

> mnie to robie tak raz na tydzień, jade na pas startowy i lece z

> wciśniętym pedałem gazu do dechy

To jest racjonalne wytłumaczenie, sam to mogę potwierdzić, łącznie z tym, że mniej dymi jak mu wydmucham sadzę z wydechu ale ja zauważyłem po prostu, że ostre używanie pedału hamulca, nawet przy minimalnym toczeniu daje taki, a nie inny efekt. Nie pozostaje mi nic innego, jak dokumentować moje kolejne spostrzeżenia, aczkolwiek moja techniczna dusza się buntuje, bo jakoś nie mogę wskazać racjonalnego wytłumaczenia.

Napisano

> ...... bo

> jakoś nie mogę wskazać racjonalnego wytłumaczenia.

...bo i takiego racjonalnego wytłumaczenia chyba nie ma,u mnie jest podobnie,- jednego dnia auto śmiga aż miło aby następnego przerodzić się w opieszalca na maksa. Zauważyłem tylko jedną prawidłowość,-zawsze jak pomyślę sobie "teraz Cię k...rwa sprzedam" tak jakby wyczuwała moje zamiary i wtedy jest ok. hehe.gif

Napisano
  • Autor

Zauważyłem tylko jedną

> prawidłowość,-zawsze jak pomyślę sobie "teraz Cię k...rwa

> sprzedam" tak jakby wyczuwała moje zamiary i wtedy jest ok.

hehe.gifDobre, też moją będę telepatycznie straszył! Z samego rana poszedłem do garażu ( oczywiście opr od małżonki, że nawet w niedzielę samochód na pierwszy miejscu ) i co widzą moje oczy. Od pompy podciśnieniowej idzie grubszy wężyk do serwa i ... cieńszy do pompy wtryskowej. Znowu zaczynam wierzyć w swoją teorię, którą zawarłem w pierwszym poście. IThankYou.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.